explorermikaelstrandberg

150 p
Bloggar > Mikael Strandberg > I väntan på Expeditionen ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

I väntan på Expeditionen med stort E!

Jag har just återvänt till lägenheten från gymmet. 45 minuter dit och samma tid hem. En promenad genom vackra Södermalm. Stockholm är så sanslöst vackert just nu på sommaren. Och jag skulle faktiskt inte vilja vara på någon annan plats på jorden just nu. Varje morgon vaknar jag och möts av utsikten genom fönstret över Mälaren. Brygger så en kopp kaffe. Och njuter av att vara vid liv. Tanken är fri, men sökande.

Ändå rör sig en hel del av mina funderingar under dagarna på andra länder. Jag är redo för att ge mig iväg på Expedition igen. På en resa. För alltsedan Sibirien Expeditionen, som avslutades för 5 år sedan, har jag funderat på hur jag ska gå vidare. Vad göra nu? Kolyma Expeditionen var liksom finalen på mitt liv. Den bästa tiden. Som explorer. Som människa. Livet kändes ganska meningslöst efter hemkomsten. Även min fantastiska färdkamrat, Johan Ivarsson, har varit lugn och tänkt en hel del sedan dess. Han skrev just igår denna artikel, på engelska, om livet efter Expeditionen. Lika klok som alltid!

De senaste två åren har jag ändock förberett mig för en än större resa. Min sista Expedition. Kanske. 2 år per kamel från Oman till Mauretanien. En stor del av den tiden har jag varit i Oman, Turkiet och Yemen. Det har varit en helt fantastisk tid i mitt liv, men ofta frustrerande. Allt tar sin tid i Arabvärlden. Till min fördel. Innan jag ens hann starta färden, fann jag det jag önskade finna. Meningen med livet! (Mer om detta i en senare blograpport!) Jag går ändå och väntar på att få klartecken från områdets mest diplomatiska ledare. Det kan bli imorron. Det kan bli om fem år. Men det kommer att bli av.

Under tiden har andra möjligheter dykt upp. Så jag håller mig i en sorts medelform och tränar varannan dag. Bara gym. Jag läser som vanligt högvis med litteratur. Mest nu arabisk sådan. Men mycket är väntan att se hur allt blir. Just nu går jag och funderar om jag skall svara jag på en inbjudan att leda en stor Expeditionen på den kontinent som jag tidigare sagt, aldrig igen!

Kanske blir det en sorts Total Expeditionen med många olika mål som skall leda fram till ett svar angående det som ingen riktigt kan förklara, varför är vi här? Nu? I så fall blir det med en av mina allra bästa vänner, Olly. Helt osannolikt mötte jag honom för några veckor sedan när jag besökte pygméerna i Ituriskogen i Kongo. Över en gammeldansk och en havanna cigarr bestämde vi oss för att det var dags att göra någonting tillsammans. Det kan bli någonting mycket stort. Tiden får utvisa hur det blir. Dock, kan jag säga, att det största äventyret av all är mycket nära nu!

Inlagt 2010-07-07 08:40 | Läst 15342 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-07-07 09:00   brigas
Verkar som att expeditioner är lika mycket en väg att finna sej själv som ett sätt att se och uppleva yttre saker.
Spännande dock,och skriva fota filma ger oss som är med ett sätt att delta.
 
Svar 2010-07-07 10:01   explorermikaelstrandberg
Hej Britt! Visst är det så, för mig har nästan alla Expeditioner varit en sorts pilgrimsturer att försöka förstå sig själv och meningen med livet. Jag ser varje färd som en pusselbit att förstå det här stora hela. Det ärmin drivkraft, men vi är alla olika. Tack och Lov! Tack för dina synpunkter, de ger kraft och värmer! M
 
2010-07-07 15:21   avslut1008
Man måste berömma människor som har drömmar och visioner OCH som har modet att förverkliga dem. Vi är många som har drömmar men för de flesta av oss stannar de just bara vid drömmar. Oftast beror det på en massa yttre omständigheter, i vart fall skyller man på dem när drömmen inte blev av. Sanningen är väl att de flesta av oss är för fega och oföretagsamma. I vart fall är jag en sådan själv.
Det största besluten jag tagit på 25 år var att flytta från Jokkmokk till Kiruna, och den flytten var rent praktisk en riktig expedition...
Lycka till !
 
Svar 2010-07-07 16:41   explorermikaelstrandberg
Oerhört ärligt skrivet, för du skall veta, mycket ofta efter en föreläsning kommer någon, oftast en herre i övre medelåldern, kommer fram och säger: Jag skulle gjort samma sak om inte omständigheterna gjort det omöjligt. SÄkert en del sanning i det, men oftast är det så att man gör ett annat val. Och drömmer vidare. Tack för din berättelse och ärlighet! Och berömmet. M
 
2010-07-08 14:53   Minnatur
Jag känner igen mig... Men jag håller inte riktigt med de tidigare om att människor är för fega för äventyr... Jag kan berätta att det, i min värld, största och mest avgörande äventyret "so far" var när jag insåg att 4 månader ensam i Asien eller ett par månader i Egypten var en flykt från det absolut farligaste i hela världen... KÄRLEKEN... Jag var helt enkelt för feg för att våga älska en annan människa och där till få kravlös kärlek tillbaks...

Nu menar jag inte att du behöver kärlek, det vet jag inget om, men jag tror att det är bra att hitta andra driv så att man inte bryter samman när livet efter en expedition kommer...

Lycka till med livet...
 
Svar 2010-07-08 19:10   explorermikaelstrandberg
Hej Joakim! Du är så fantastiskt underbart öppen! Tack för det! När det gäller kärlek och andra saker, du har så rätt! Men jag skriver faktiskt att jag fann det jag sökte i Yemen! Kika på dessa bilder http://picasaweb.google.com/explorermikaelstrandberg/Yemen#slideshow/5381848776727176546......Tack för din värme! M
 
2010-07-08 20:14   thegedd
"Men jag skriver faktiskt att jag fann det jag sökte i Yemen!"

Högintressant. Yemen är ju inget "vanligt" land. Kan du specifiera vad du fann där som var så speciellt ?

Tänker här mer på politik, mänskliga rättigheter mellan man och kvinna, barn, skola etc.
 
Svar 2010-07-09 05:52   explorermikaelstrandberg
Hej Jesper! Uppe halv sex nu får att få en massa jobb gjort. Gällande Yemen, detta mitt favoritland på jorden, läs min blogg från den tiden på så kommer du att förstå....om tiden din är knapp, så berättar jag me rnär tiden är den rätta. Tålamod är en dygd, ett väl använt arabiskt ordspråk! Lev väl Jesper! M
 
2010-07-09 12:01   thegedd
"Tålamod är en dygd, ett väl använt arabiskt ordspråk!"

Kritiskt tänkande och agerande är också bra dygder !
 
Svar 2010-07-09 13:24   explorermikaelstrandberg
Så sant, så sant, kloka ord! Tack Jesper! M
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!