Bloggar > Mikael Strandberg > Grönlandskorsning i ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Grönlandskorsning i tankarna

Grönland. Från väst till öst. Det är vad som dominerade mina tankar. Under gårdagens mer eller mindre lyckosamma halvmara. Från Häljarp till Borstahusen. Och tillbaka.

Under nästa vecka hoppas jag kunna komma gång med specialträning för denna passage. En dröm jag säkert närt under 30 år. Varje kopp morgonkaffe påminns jag om passagen. Jag dricker ur en kopp som jag fått i gåva av Pam. En bild på Fritjof Nansen och en passage av honom:

"People rarely found riches and never discovered paradise. But we always gained more knowledge."

Dag är ingen lätt färd. Väder, issprickor, vinden och förändrade klimatförhållanden. Mellan 3-4 veckor. Självförsörjande packning. Runt 100 kg. Idag för man inte göra det på egen hand. Frågan är, vem blir först i familjen?

Pam är ju kvar på Grönland. Hon vill också ta sig från en sida till en annan. Men vi kan inte göra det tillsammans. Det finns alltid risker med en sådan här passage. Och nu råder dessutom denna corona, så Pam sitter fast på Grönland. Och vi här.

Löpturen var verkligen två delad. Första biten gick genom Landskronas förorter och industriområde. Lätt slitet. Folk jag mötte rastade hundar, rökte och var kraftigt överviktiga. Plötsligt, som en osynlig gräns, hamnade jag i en nyare. fräschare del av staden. Marinan, parker, kastellet och så en massa slimmade motionerande människor i alla ålder. Ingen rökte. Jag passerade restaurangen där tjejerna och jag käkade hamburgare en stormig dag på cykelfärden. Nu var det helt vindstilla.

Efter exakt 16.4 km började mitt knä krångel igen och jag fick gå resten. Men för varje tur så kommer jag längre. Kroppen har fortfarande inte anpassat sig sedan cyklingen. En skvätt i taget.

Kartan över löpningen längs Skånes kust. EN bra bit kvar. https://www.strava.com/athletes/23404606/heatmaps/4885e36c…

Artikel i Falu-Kuriren om cykelturen https://www.dt.se/…/strandberg-cyklade-120-mil-till-dala-ja…

Intervju i Runes löparpodd https://www.youtube.com/watch?v=ZzOtCweczA8

Inlagt 2020-08-23 07:39 | Läst 4452 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-08-23 08:16   MonicaKa
Svårt att tro att du INTE skulle klara Grönland på tvären, med tanke på alla äventyr du redan har i bagaget, och att du nog vet bättre än de flesta vad det innebär mentalt! Spännande!
(Ser redan fram mot filmen, hihi...)
 
Svar 2020-08-23 09:02   explorermikaelstrandberg
Hej Monica! Grönland är en liten del av ett större projekt. Här står lite om det https://www.dt.se/artikel/strandberg-cyklade-120-mil-till-dala-jarna-tillsammans-med-sina-dottrar-den-basta-av-alla-turer-jag-gjort?fbclid=IwAR0lkq4s4l1lH6ManhlP8-Xf4faW--QxaUeJYbDghd-E_bcoM0Xtn-BZ1SE I det här fallet kan det bli så att jag får 1-5 medföljare, som alla saknar vana av polarfärder. Så där lite oro. en de är starka och fantastiska människor!
 
2020-08-24 19:28   Skogsstjärnan
Alltid intressant att läsa om vad du ska ta dig för.
En fråga känner du till Christer Bucht och deras expedition för drygt 50 år sedan. Jag har hans bok Grönland tvärs och även Turkiska marschen om du inte redan har läst dessa. Ett finlandssvenskt gäng från Vasa. Sonen Peter lever vad jag förstår och var med sin far på detta äventyr.
 
Svar 2020-08-24 20:17   explorermikaelstrandberg
Jag har hans bok! Men idag fick jag ett nytt intressant namn. Robert Af Klinteberg som jag förstått var den första svenskan att korsa isen. 1969. Har beställt hos bok på Antikvariat. Känner du till honom tro?
 
Svar 2020-08-24 21:46   Skogsstjärnan
Mycket intressant Mikael.
Jag har inte hört talas om honom tidigare. Det fanns en tråd här som beskriver att han lever på Manila från 2013.
De där gubbarna från Vasadisriktet var min ungdoms hjältar. De fick mig att ”spåra ur” i unga år men mitt liv blev inte så äventyrligt.
Om man nu bortser från vissa detaljer i livets stora äventyr...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in