Bloggar > Mikael Strandberg > En snabb notis från ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

En snabb notis från Kazakhstan

Tveklöst är det så att jag blivit förälskad i Kazakhstan!

Vi, hela familjen, har nu varit här i Karaganda i en och en halv månad och det är bara att konstatera att detta är ett drömland för min egen del. Och för familjen för den delen. Å ena sidan är det en rest av det post-sovjetiska samhället jag lärde känna under Sibirien Expeditionen 2004 tillsammans med Johan Ivarsson. Det vill säga att de som är över 45 år i ålder minns det gamla Sovjetunion, och i likhet med längs Kolyma floden, saknar det. Vad de saknar är det gemensamma mål alla hade, samtliga hade jobb och livet var inte lika mycket en kamp att överleva. Idag är det att samla pengar på hög vad som gäller och konsumera snabbt.

Å andra sidan är det ett centralasiatiskt land i snabb utveckling där huvudstaden Astana börjar bli ett sorts Dubai, men med mer eftertanke. Presidenten som lett landet sedan de frigjorde sig med Boris Jeltsins hjälp 1991, Nursultan Nazarbajev, var tidigare Sovjetunionens högste ledare i Kazakhstan och när de frigjorde sig, så blev han kvar. Och min åsikt är att han i det stora hela har gjort ett fantastiskt bra jobb att byta kostym, även om västmedia, styrt av den anglosaxiska världen, gör sitt bästa att hela tiden slå ned på landet och än idag refererar till de svårigheter som landet gick genom i slutet av nittiotalet, som de flesta post-sovjetiska samhällen.

Nazarbajev har bland annat börjat en kazakhisering av samhället vilket är mycket intressant för min egen del. Allt sedan frigörelsen från Sovjet så är befolkning mer asiatisk idag än tidigare. Och den unga generation kazakher är verkligen framåt!

Allt jag egentligen visste om Kazakhstan innan vi kom hit var att genom Borat. Jag förstår om de inte uppkattar filmen. Den är inspelad i byn Glod i Rumänien och skådespelarna lokalt är romer, inte kazakher. Självklart var verkligheten helt annorlunda. Och landet är stort, världens nionde största.

Jag hade nog inte förväntat mig att det skulle vara så modernt med allt vad det innebär, men att folk skulle vara generösa, välkomnande och hyggliga, det är ingen överraskning. Karaganda är en stad på drygt en halv miljon invånare och var från början en koloni av förvisade straffångar som under Stalins elaka välde blev till en av Sovjetunions största gulager i yta. Så än idag har många av befolkningen band till den tiden. Men de har också ett fotbollslag, Shaktar Karaganda, som kvalade till Champions  League, blev utsparkade knappt av Celtic. De har också ett hockey lag i en splitterny arena som heter Sary Arkah och spelar i ryska andra ligan.

Mest fantastiskt är dock att Karaganda ligger nästan i centrum av landet, omgiven av världens största grässtäpp i yta, men ett arktiskt klimat, där folk fortfarande lever som i Sibirien och rider med häst. Yurtor har väl försvunnit, men lokala cowboys ser vi även utanför där vi bor, i stadens utkant. Och min dotter Eva, den äldsta 4½ år gammal, vi har nyss återvänt efter ett besök i Kyzelerai bergen, där hon imponerat på mig och knallat 14 km på en dag uppför berget till en grotta.

Jag rankar Kazakhstan som det mest spännande landet i världen just nu!

Inlagt 2015-01-20 10:22 | Läst 8479 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-01-31 15:49   KGoransson
Intressant att läsa, och jättefina bilder! Verkar vara ett mycket trevligt "litet" land... =)
 
Svar 2015-02-03 19:53   explorermikaelstrandberg
Tack för det, ja, det är ett fantastiskt land!
 
2015-02-20 19:41   joanna
Kan du berätta n å g o t mer om Nazarbajevs "kazakhisering av samhället", än att den är "mycket intressant för din egen del"? Jag bli rätt ställd, när du nämner detta, utan att det följs av någon sorts reflektion eller förklaring.

Hur går "kazakhisering" till i ett land, som vid Sovjetunionens upplösning till över hälften bestod av andra, sedan länge rotade folkslag?
Som "russifieringen" resp. "germaniseringen" av det delade Polen på 1800-talet?
Som "dearabiseringen" av det annekterade Östra Jerusalem i våra dagar?

Ja du förstår. Man får rätt läskiga associationer.
 
Svar 2015-02-22 17:21   explorermikaelstrandberg
hej Joanna, egentligen krävs ett jättelångt svar, men i korthet...jag har småbarn som ska sova....Stalin gjorde Kazakhstan till ett av ställena där han placerade sina straffläger, Nikita Krustjev skickade hit folk för att skapa jordbruksmark i vad han tyckte var vilda västern, allt det här gjorde att när Kazakhstan blev självständigt 1991, så var demografin sådan att det var klart övervägande andra folkgruppe ri landet än kazakher. De hade under sovjet tiden varit 3:e klassens invånare och när det nu blev frigörelse från Sovjetunion, så försvann över 2 miljoner ryssar och tyskar med bra utbildning och expertis ut ur landet. Redan då hade man tillåtits föra in mer kazakhiska som språk och återvända till viss del till sin urgamla kultur. han erbjöd kazakher som tidigare jagats bort från, eller frivilligt lämnat, landet att återvända och man kan säga att han byggt upp en kultur, utan att på det viset alienera ryssarna exemplevis, inte alltför mycket, där man skall vara stolt att vara kazakh. Bara kort. men det finns mycket mer info om du går till min hemsida på www.mikaelstrandberg.com och läser artiklarna som är där och som följer. Jag är ändock i min linda av att först, men mina intryck är mycket positiva.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook