Senaste artiklar
Bergslagsledens första etapp passerar ett antal mycket inbjudande naturreservat väl värda en omväg. Detta gäller i högsta grad även Holmsjön som har något alldeles extra att bjuda på. Håll också ögonen öppna, för här är det inte ovanligt att hitta vargspår och spillning - speciellt på skogsvägarna i närheten av vindskyddet Lilla Kroktjärn.
Läs mer
Denna etapp börjar vid Uskavi gård och slutar vid Hyttfallet i Järleån och leder genom ett ganska vargrikt område. Man har stor chans att stöta på vargspillning på de delar av leden som går på skogsvägar. Sträckan bjuder på en hel del möjligheter till mycket intressanta omvägar, varav en bjuder på en riktigt otäck historia.
Läs mer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 6:e etapp: Hammarby-Digerberget. Texten erbjuder också några alternativa vägval och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.
Läs mer
En rundtur runt Pårtemassivet har lockat sedan Hans Fowelin beskrev den "hylla" som finns mellan Loametjåhkkå och Tjievrra å ena sidan och Njoatsosvagge å den andra. I år skulle den bli av. Igen.
Läs mer
Det hela började med en stor överraskning: Året är 2004. Mitt i ingenstans - mitt i stenskravel och blötmark - dyker den närmast perfekta tältplatsen upp. Ett litet idylliskt vattenfall med tempererat vatten finns precis intill. Det kom att bli starten på något märkligt. Här är Majjens version om vad som hänt - och händer...
Läs mer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs denna led. Eftersom denna etapp har dragits om ett antal gånger erbjuder den ett flertal alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser. En av Majjens favoritetapper.
Läs mer
Denna led ringlar ut och in i den del av södra Kilsbergen som kallas Fasaskogen. Majjen har länge känt en önskan att berätta om detta område för andra men det finns så fasligt mycket att berätta. Att börja med en text om vandringarna längs Tio sjöars led känns som ett lagom försiktigt första steg för att uppfylla denna önskan. Välkomna ut!
Läs mer
Etappen Ånnaboda-Suttarboda är Bergslagsledens mest besökta avsnitt. Här kan du läsa varför. Du får också en hel del tips om alternativa vägval för att slippa trängsel.
Läs mer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs denna led. Den erbjuder också alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.
Läs mer
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här har Majjen samlat tio favoriter. En del av dem finns med i tidigare artiklar och blogginlägg, men några är helt nya.
Läs mer
Denna etapp bjuder på överraskningar av olika slag. Fantastiska övernattningsmöjligheter och mycket intressanta omvägar som är svåra att välja bort. Men också 16 gigantiska vindsnurror i Vindpark Kronoberget. Försök bortse från dessa och njut av kuperad och vacker natur.
Läs mer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs denna led. Den erbjuder också alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.
Läs mer
Planen som Håkan och Livskamraten hade var att runda hela Pårtemassivet via Hans hylla, Luohttolahko, Noajdevagge, Lullihavagge till bron över Gådokjåhkå med start och mål i Kvikkjokk. Så blev det inte. Verkligen inte.
Läs mer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs denna led. Den erbjuder också alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.
Läs mer
Få personer - om någon - har gjort så mycket för naturen och friluftslivet i Närke som förre kommunbiologen Mats Rosenberg. De två största avtrycken han gjort torde vara fågelreservatet Oset i Örebro samt anläggningen Gårdsjötorp i Kilsbergen. Denna text berättar om den senare.
Läs mer
1996 gjorde Majjen en tur på Artfället med sin yngste son - 13 år. 21 år senare gör han nästan samma tur med sin äldste son - 39 år. Första gången sitt livs första blomstertur. Denna gång sitt livs första hösttur.
Läs mer
En del möten etsar sig fast i minnet. Här berättar Majjen om tio möten som han gjort under sina vandringar och skidturer. Det elfte mötet önskar han att han hade sluppit.
Läs mer
Majjen trodde att han var klar med Abisko. Han hade fel. Detta blev en minnesvärd återkomst.
Läs mer
Ett misslyckande behöver inte vara någon katastrof. Det blev aldrig någon kamvandring i Norra Storfjället. Det spelar ingen roll. Intressant blev det i alla fall.
Läs mer
Postleden finns inte än - officiellt. Den kommer att invigas under 2016. Leden går mellan Hällefors och Kopparberg i klassisk bergslagsnatur och den binder ihop Silverleden med Bergslagsleden. Följ med på en höstvandring!
Läs mer
Om man befinner sig på ett område som är 2 kvadratkilometer stort och har säkra "väggar" runt om (sjöar, stora vattendrag, bergväggar mm) kan man då gå vilse? Dimman var visserligen mycket tät, men Håkan har vandrat i området tidigare och hans enda uppgift var att ta sig ut därifrån. Slutet på årets Sulitelmavandring blev av det ovanligare slaget.
Läs mer
I en tidigare artikel har Håkan beskrivit tio minnesvärda tältplatser. Här kommer en text om tio minnesvärda vad.
Läs mer
Fjällbackas skärgård är så innehållsrik på vackra öar, inbjudande tältplatser, underbara panoraman och intressanta historiskt-kulturella platser att en artikel inte på långa vägar räcker till för att ge en rättvis beskrivning. Här kommer därför den andra beskrivning av detta område - och det lär inte vara den sista.
Läs mer
Betydligt tyngre än beräknat, men likväl en fantastisk upplevelse. Nittälven är ett område att återkomma till.
Läs mer
Under ett par års tid har han funderat på att vandra längs hela Nittälven. Denna höst blev det äntligen av. En ensamtur genom Bergslagsnatur. Mäktigt.
Läs mer
Året är 2011. Månaden är april. Snart ska en livsdröm gå i uppfyllelse... tack vare Anders...
Läs mer
För första gången sedan 2004 gjorde han en solotur. Den ägde rum i mycket enslig terräng. Han såg inte en människa på sex dagar men han såg fantastiska naturscenerier.
Läs mer
För tolfte eller trettonde gången inleder de sommarsäsongen med en tur i havskajak i Fjällbacka skärgård. Som så många gånger förut gör de det tillsammans med sina bästa vänner.
Läs mer
Han hade nog både trott och hoppats på en viss dramatik på årets Sulitelmatur. Det blev dock dramatik av helt annat slag än det han hoppats på.
Läs mer
Ett flertal naturreservat ligger som på ett pärlband längs Nittälven i Bergslagens vildmark. Två av dem gränsar till varandra och innehåller så många möjligheter till övernattning att de lockar till en 2-3-dagarstur.
Läs mer
Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de två norska fjällstationer i sin traditionsenliga påsktur. Det blev en i högsta grad kulinarisk skidtur, men glidartur? Njaee...
Läs mer
Håkan levererar en 60-årspresent alldeles för sent i ett regnrikt och fågelrikt Sarek.
Läs mer
Alla sina medvandrare har Håkan tagit med upp till Abisko - alla utom Sönerna. Nu var det dags. Och det visade sig bli den allra bästa Abiskoturen med nya vyer även för Håkan.
Läs mer
Göljestigen bjuder på vacker natur och intressanta lämningar efter mänsklig verksamhet. Den lämpar sig som dagsutflykt, men ett av Kilsbergens vackraste vindskydd lockar till övernattning. Vem kan motstå det?
Läs mer
För några år sedan genomförde Håkan och Anders en lärorik träningstur i Jämtlandsfjällen inför kommande vintertur i Sarek.
Läs mer
Årets - tredelade - sommarfjälltur skulle komma att bli en av de mest minnesvärda - på gott och ont. Turen blev en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga och den bjöd på natur- och väderupplevelser som Håkan och Livskamraten inte varit med om tidigare. Men - tyvärr - bjöd vandringen också på nedstämdhet, rädsla och sorg.
Läs mer
Det är inte mycket man kan vara helt säker på när man planerar en vandring eller skidfärd. Även om man alltid försöker tänka igenom flera tänkbara skeenden så händer det alltid något som överraskar och förra årets skidtur utgjorde inget undantag i det avseendet. Oftast tillför detta något positivt... men inte alltid...
Läs mer
Kindla naturreservat är ett område som lämpar sig väl för ett par tre dagars strövande. En vacker helg i tidig höst är området bedövande vackert. I och strax utanför området finns många olika övernattningsmöjligheter.
Läs mer
Lyfter hon någon gång på hatten - gumman Ahkka? Jo, till slut. Men frågan var: Skulle de orka upp? De börjar ju bli lite till åren...
Läs mer
Tillsammans med en gammal arbetskamrat vandrar Håkan denna gång delvis nya vägar i Abiskoalperna. Det är märkligt hur olika upplevelserna blir beroende på vem man vandrar med.
Läs mer
För första gången skulle Håkan genomföra en fiskevandring i fjällen. Med sprillans ny teleskoputrustning i ena handen och fiskekompis Tommy i den andra lät han sig ledas in i denna obegripliga djungel av fiskeknep...
Läs mer
De första dagarna i november vandrade Håkan ensam Malingsbo-Klotenrundan. Han gjorde också en del extra utflykter till alternativa övernattningsmöjligheter vilket gjorde att sträckan blev drygt 60 km. Vädret var grått, men ljuset vackert. Det blev några mollstämda men minnesvärda dagar.
Läs mer
I trakten runt Hällefors i västra Västmanland slingrar sig stigarna upp och ner för branta höjder, längs porlande vattendrag, över guldglänsande hjortronmyrar fram till lockande vindskydd vid sjöar med smålom och fiskgjuse ständigt närvarande. Varsågod och ta för dig: Silverleden!
Läs mer
En minst sagt spännande vandring i ett område som inte besöks så ofta. Vädret bidrog till att göra vandringen än mer spännande...
Läs mer
Besvärliga vad till följd av besvärligt väder var huvudingrediensen under denna Sarekvandring för drygt tio år sedan.
Läs mer
Håkans dröm detta år tillsammans med Livskamraten: en kamvandring från söder mot norr tvärs över Sulitelma. Det blev inget av med den, men det är ändå den mest fantastiska gemensamma fjällupplevelse de haft.
Läs mer
Året är 2002 då Håkans syster, snart 54 år och tämligen överviktig, släpper bomben: - Kan inte jag få följa med på en fjällvandring?
Läs mer
Med en hel del tur lyckades vi genomföra den vandring vi planerat... trots en hel del misstag. Läs och lär om 13 dagar i Sarek.
Läs mer
50 år och nybörjare på skidor! Det blev något av ett elddop - men ett trevligt sådant - att färdas Abisko-Kebnekaise de första dagarna i mars.
Läs mer
56-årig fjällräv för första gången i Kebnekaiseområdet. Jag ville se "allt" och planerade därför en omöjlig(?) vandring. 25-årig son följde med som sällskap och packåsna på en vandring som skulle kunna innebära stigningar på över 5000 höjdmeter. Gillar du snö och sten så häng med.
Läs mer