explorermikaelstrandberg

150 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Mount Everest; Vad ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Mount Everest; Vad håller på att hända?

Det har gått några år sedan jag närde en förhoppning att försöka bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Än så länge har det inte kommit till det läget att det skulle vara intressant. Och jag måste erkänna att för varje dag som går, så blir det önskemålet mindre. Det beror på olika orsaker. Främst för jag inte har den tid det krävs för att förbereda sig, vilket innebär att man måste klättra en annan 8000 meters topp innan för att visa för sig själv att man klarar av det. Ja, inte har jag ekonomin heller för den delen. För det krävs en rejäl livsavgörande satsning om man vill ge sig i kast med denna utmaning som alltför vill göra. Fler än 3200 klättare har dags till dato nått toppen. Vilket i sig är fantastiskt! Men jag tror att för min egen del, då baserad på att jag lever ett ganska äventyrligt liv, att det som är helt avgörande just nu är att det har blivit alldeles för mycket kommers av det hela. Jag beundrar verkligen alla som klättrar och som vill bestiga och vill försöka ta sig upp Everest, men för min egen del lockar inte denna kommers. Med åren blir det ju andra saker än egenkärlek som blir viktig.

Att jag tar upp ämnet Everest har att göra med att jag får en hel del mejl från läsare som undrar hur man bestiger berget och så vidare. Dessutom följer jag de utländska nyheterna beträffande Everest, nu senast en artikel i Outside Magazine, som jag tycker påminner om gamla Outside, när tidningen gick att läsa, med långa, bra källforskade reportage. Av och till dyker de fortfarande lyckligtvis upp. Jag har publicerat tre artiklar med ämnet Mount Everest jag skulle vilja dela med mig för er läsare som när denna dröm. Kanske kan de både hjälpa och ge ett vettigt perspektiv.

Jag tror det också är viktigt att förstå för den som vill klättra Everest att det är verkligen en mycket svår utmaning som kräver oerhört mycket förberedelser trots att man kan tycka att det ter sig lätt när man hör hur mycket hjälp man kan få om man betalar för sig. Lika viktigt att veta är att den tiden är förbi när det väcker någon internationell uppmärksamhet att bestiga Everest.

Det är två saker jag fått klart för mig efter att ha pratat med många som bestigit det vackra berg. Hur som helst, hoppas dessa artiklar kan hjälpa till!

Photos Courtesy of Alan Arnette

Inlagt 2012-10-22 20:11 | Läst 9848 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-12-03 23:10   fowwe
Som Nepalbesökare av det enklare slaget har jag funderat en hel del över den mängd olyckor som sker vid bestigningar av flera 8000-tusenmeterstoppar i landet. Även flyget till och från bergen har varit olycksdrabbat detta år. Mycket bra med dessa artiklar du har förmedlat. De kastar ljus över vad det är som driver människor att ge sig på något som många av dem inte är redo för. Lyckligtvis tillhör jag inte den sorten som nuförtiden skulle ge mig på något sådant. Men kanske jag skulle vara frestad om jag varit 10-20 år yngre.

Sedan finns det mycket chanstagningar och oförstånd även bland folk som ägnar sig åt trekking i Everestområdet. Samma sjuka som driver oerfarna upp på Everest antagligen, men på en mindre avancerad nivå.
 
Svar 2012-12-05 09:22   explorermikaelstrandberg
Alan Arnette kommer snart med en ny artikel om Everest, för att åter ge perspektiv på detta vår världs högsta mest kända berg. Och Hans, du är väl inte för gammal för everest? Min tanke är att försöka när döttrarna är gamla nog att hjälpa mig över the Hillary Step!
 
2012-12-05 09:23   explorermikaelstrandberg
Jag ser också tt jag har publicerat en till artikel om Everest sedan detta inlägg, av just Alan Arnette, se http://www.mikaelstrandberg.com/2012/11/05/9504/ Mount Everest Deserves respect!
 
2012-12-05 11:34   fowwe
Inte för gammal?! Har hört att myndigheterna har (hade?) funderingar att sätta 60-årsgräns på berget. Och det fyller jag nästa år. Å andra sidan är det väl en poäng med att göra det som äldre. Skulle allt gå åt pipan så har man dött lycklig och slipper ligga anhöriga och vården till last. (Eller var den humorn för svart...?)
 
Svar 2012-12-06 20:01   explorermikaelstrandberg
Hej hans! Helt rätt inställning från din sida tycker jag! jag pratade alldeles nyss med Alan om en ny artikel och du sade han följande angående åldersgränser:

Yes, the Chinese (CTMA) put age limits for the north of 18 to 60 after Jordan Romero at age 13 summited in 2010. The south has a minimum of 16 but no upper age limit. So you can still go!!

http://www.alanarnette.com/news/2010/06/10/china-sets-everest-age-limits/
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in