Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Grönland 2008: Qanaaq till Cape Jessup

Jag korsade Grönland med bruten rygg. Aftonbladetrubrik från den 10 juni 2010.

Hela gårdagen var en enda lång Grönlandsexpeditionsdag. En underbar dag som gav mycket energi i dessa dystra tider. Först pratade jag med den förste svensken att korsa Grönland utan support. Lars Wallgren. Dagen till ära nykammad. Lars håller på att förbereda sig inför nästa års Grönlandsexpedition. Han lever i isolering som de flesta av oss. Så det är inte helt enkelt. Men det kunde vara värre!

Igår hade jag ett coronamöte (2 meters avstånd) med den förste svensken att skida från Qanaaq (f.d Thule) till Cape Jessup. Den mycket trevlige Björn Leander boende i Skåne. En helt fantastisk färd och berättelse. Björn och hans vän Clas Göran Erson, två gamla fallskärmsjägare, skidade 155 mil i ett mycket outforskat område. En långvarig dröm för mig personligen att utforska. Så långt upp det går på norra Grönland. De bägge var närmare 60 år gamla, tappade 12 kg under närmare 70 dagars extremt slit. Lunginflammation. Höga kostnader. Storslagna vyer. Stark vänskap. Varg- och isbjörnsspår. Ett aggressivt möte med en myskoxe. En helt fantastisk berättelse!

De gjorde Expeditionen år 2008. De fick en del uppmärksamhet i media, men jag skulle vilja påstå att det är en riktigt svår färd och Expedition. En arktisk Expedition som ligger där uppe i toppen beträffande historiska svenska Grönlandsfärder.

The Alpine Journal skrev om färden. Se länk nedan.

Det finns en bok om Expeditionen. Vårt Stora Arktiska Äventyr. Almitas Förlag. Den finns hos Björn till försäljning och han kan nås på [email protected]

Alpine Journal https://www.alpinejournal.org.uk/Contents/Contents_2009_files/AJ%202009%20256-261%20Fordham%20Greenland.pdf

Postat 2021-01-19 15:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Expeditionsförberedelser: Vinterlöpning

Hur går det med din Runt Skåne löpning? frågade en läsare häromdagen.
 
Förra veckan återupptog jag utmaningen. Jag sprang från Skillinge till Simrishamn. Blev en halvmara. Stormigt, underbart väder. Här kan ni se på kartan hur jag sprungit fram till nu. Helsingborg till Simrishamn. Fram och tillbaka, eftersom jag parkerar bilen på ett ställe. Och återvänder dit!
 
Kartan här!
 
Tyvärr blir det ganska enahanda med mycket asfaltsspringande. Det sliter på kroppen. Så jag föredrar mer backiga, tuffa turer utanför allfartsvägarna. Som igår genom Söderåsens Nationalpark. 8 minusgrader, en decimeter snö, ospårat till största del, massor av harspår och ett rävspår. Jag stötte på två rådjur som bägge var riktigt mörka i pälsen. Solen bröt fram mot lunch. Underbar dag! En riktig vinterdag i Skåne!
 
Hur går förberedelserna inför det som komma skall?
 
Saker och ting tar sin tid. Som att bygga om en kropp. Först nu efter 1½ års förberedelser, så har jag inte fått några nya skador. Exempelvis. Först nu känner jag mig inte helt uttröttad efter varje långpass. Maten börjar göra sitt. Det börjar så sakta fungera! Rom byggdes som sagt, inte på en dag!

Postat 2021-01-15 09:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!