Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Grönlandskorsning i tankarna

Grönland. Från väst till öst. Det är vad som dominerade mina tankar. Under gårdagens mer eller mindre lyckosamma halvmara. Från Häljarp till Borstahusen. Och tillbaka.

Under nästa vecka hoppas jag kunna komma gång med specialträning för denna passage. En dröm jag säkert närt under 30 år. Varje kopp morgonkaffe påminns jag om passagen. Jag dricker ur en kopp som jag fått i gåva av Pam. En bild på Fritjof Nansen och en passage av honom:

"People rarely found riches and never discovered paradise. But we always gained more knowledge."

Dag är ingen lätt färd. Väder, issprickor, vinden och förändrade klimatförhållanden. Mellan 3-4 veckor. Självförsörjande packning. Runt 100 kg. Idag för man inte göra det på egen hand. Frågan är, vem blir först i familjen?

Pam är ju kvar på Grönland. Hon vill också ta sig från en sida till en annan. Men vi kan inte göra det tillsammans. Det finns alltid risker med en sådan här passage. Och nu råder dessutom denna corona, så Pam sitter fast på Grönland. Och vi här.

Löpturen var verkligen två delad. Första biten gick genom Landskronas förorter och industriområde. Lätt slitet. Folk jag mötte rastade hundar, rökte och var kraftigt överviktiga. Plötsligt, som en osynlig gräns, hamnade jag i en nyare. fräschare del av staden. Marinan, parker, kastellet och så en massa slimmade motionerande människor i alla ålder. Ingen rökte. Jag passerade restaurangen där tjejerna och jag käkade hamburgare en stormig dag på cykelfärden. Nu var det helt vindstilla.

Efter exakt 16.4 km började mitt knä krångel igen och jag fick gå resten. Men för varje tur så kommer jag längre. Kroppen har fortfarande inte anpassat sig sedan cyklingen. En skvätt i taget.

Kartan över löpningen längs Skånes kust. EN bra bit kvar. https://www.strava.com/athletes/23404606/heatmaps/4885e36c…

Artikel i Falu-Kuriren om cykelturen https://www.dt.se/…/strandberg-cyklade-120-mil-till-dala-ja…

Intervju i Runes löparpodd https://www.youtube.com/watch?v=ZzOtCweczA8

Postat 2020-08-23 07:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

120 mil sex veckor Malmö Dala-Järna

Nu och är tjejerna och jag tillbaka i Malmö. 120 mil drygt. Utom sista 5 milen Sverigeleden upp via västkusten, Karlstad, det enastående Klarälvsbanan till Leksand. En helt underbar tid och tur. Skåne vackrast och bäst cykelleder. Bra cykelleder för barn upp till en skvätt norr om Vänersborg ungefär. Därefter kurviga och upp och ned vägar med ibland tuff och tung trafik. Värst mellan Hagfors och Tyfors. Vissa delar där trångt, hetsiga trafikanter som kan och vet allt samt tung trafik. Inte kul. Men som helhet, kanontur!

Ett tips jag fick av er var appen Topo GPS. Verkligen bäst!

Av all inköpt eller sponsrad utrustning, Ortliebs väskor nummer ett. Alla grejer funkade. Även Biltemas väskor. För denna tur. Cykeln, en Specialized Sequia Elite Kombu gjorde jobbet. Men allt var fabriksinställt, så många justeringar. Jag baserar åsikterna mina tidigare 90000 km med långfärdscykel.

Tjejernas cyklar var kanon. De var ganska tungt lastade och det funkade fint. Även om det såg ut så här 3 dagar innan avfärd https://youtu.be/wjnPwm0Mj1g

Här är vår färdväg https://www.strava.com/athletes/23404606/heatmaps/16ebbd68…

Löparlegenden Rune Larsson gjorde en intervju längs vägen https://youtu.be/ZzOtCweczA8

Sverige är ju ett enastående vackert land! Och verkligen cykelvänligt!

Postat 2020-08-16 09:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Runes Löparpodd: Intervju och diskussion

Jag har fått den stora äran att medverka i den enastående löparlegenden Rune Larssons mytomspunna Löparpodd! En sann ära värdig en föreläsning på det Kungliga Geografiska Sällskapet i London!

Lyssna med glädje på vårt snack. Alla hans gäster och poddinslag är mycket intressanta!

https://www.youtube.com/watch?v=ZzOtCweczA8&t=s

Postat 2020-08-14 08:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus