Bloggar > Mikael Strandberg > Den svenska Grönlands ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Den svenska Grönlands Expeditionen 1988

Photo Copyright: Lars WallgrenLars Wallgren. Jag tänkte på Lars och hans två kamrater Dag Aronsson och Jan Johansson under det två timmar långa träningspasset igår. De tre var de första svenskar att korsa den grönländska inlandsisen. Unsupported som det heter. Dvs. de fick ingen hjälp utifrån. Det tog dem 40 dagar att gå från östsidan till väst. 1988. 613 km. Lars har skrivit en bok om Expeditionen. Iskallt heter den. Undertitel, den svenska Grönlands Expeditionen 1988.
 
Jag skulle vilja påstå att det är i detalj en instruktionsbok hur en Polar Expedition skall genomföras. Alltifrån förberedelser, sponsorer till genomförande. Och hur man skall tänka. Och inställning. Det här var en tid innan GPS och satellittelefoner. Det är en stor skillnad. Det här var alltså en riktigt klassisk färd. Alla Ni som funderar på en polarfärd, läs boken som en instruktionsbok.
 
Däremot tror jag inte de tre under sina förberedelser drog däck. Jag tror den träningsformen kom med Börge Ousland. Jag får många frågor om däckdragningen. Det är alltså för att förbereda kroppen för att dra en tung pulka. Igår, Wallgren till ära, drog jag mina däck upp på högsta toppen av Öresundsbro området. Fin utsikt över bron och Bunkeflostrand. En stark sydväst vind dominerade turen. Och jag tänkte på piteraq. Den grönländska mandråparvinden kanske man kan kalla den!
 
Min egen färd över inlandsisen har skjutits upp ett år. Orsaken vet vi alla....
 
Jag har lärt känna Lars under en tid. En mycket trevlig och positiv herre. Lars låter mig dessutom publicera några av hans foton från den legendariska och historiska färden.
Photocopyright den grönländska Expeditionen, Lars Wallgren
 
 
The art of oulling tires av Börge Ousland https://www.ousland.no/the-fine-art-of-pulling-rubber-tyres/
 
 

Inlagt 2020-11-25 06:38 | Läst 2290 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-11-26 09:08   malundin
Spännande att följa dina nya äventyr. Och kul med boken om Grönlandsexpeditionen. Tog ditt råd och beställde ett ex omedelbart.
 
Svar 2020-11-26 19:38   explorermikaelstrandberg
helt rätt!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in