Medlemmar > ulindh > Artiklar

Artiklar av ulindh

Senaste artiklar

Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 

Ny tävling om boken Sarek - en psykologisk thriller

Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi drar fem vinnare i tävlingen. Läs ett smakprov ur boken och tävla här. Läs mer

Otillgänglighetspunkten - ny bok av Hans Fowelin - tävla om ett exemplar

Hans Fowelin, "fowwe", här på Utsidan har tidigare skrivit guideböcker om Sarek och Präststigen. Nu debuterar han som romanförfattare där handlingen utspelar sig i Sarek. Vi skickade några frågor till Hans. Läs intervjun samt ett smakprov ur boken och tävla om ett signerat exemplar. Läs mer 4

Vinn boken - Sarek: Vandring, löpning och klättring med lättviktspackningPlacerad på karta

2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och tävla, 2 vinnare får varsin bok! Läs mer 1

Ny fototävling - Mönster och monster i naturen

Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu får du gå ut och fånga dessa och vara med och tävla. Läs mer 1

Veckans macka!

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut! Läs mer

Ny bok - Sarek till Arktis - vinn ett exemplar!

Anita och Gustaf Forsell har kommit ut med boken Sarek till Arktis. I boken har de skrivit om de finaste platserna de besökt då de under 20 år rest och utforskat arktiska områden. Här kommer ett smakprov ur boken och en tävling om ett exemplar. Läs mer

Veckans macktips!

Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut! Läs mer

Matinspiration och recept

Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova dig fram under vintern och våren och se hur gott det blir. Läs mer

Mattermos - vad har du i din?

En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och grytor passar bra. Brukar du använda mattermos - och vad har du för gott i den i så fall? Läs mer

Den turen glömmer jag aldrig

Har du sett järvungar leka vid sitt bo? Det har Göran. För mer än tjugofem år sen, men han minns dagen fortfarande. Läs mer 5

Torka kött i bitar

Att torka kött är inte svårt alls, torka det i tunna bitar och om du vill få mera smak kan du marinera det före torkning. Läs mer

Torka mat till sommarens turer!

Om du vill torka egen mat till sommarens turer kan det vara bra att börja fundera och planera nu. Här får du lite tips för att komma igång. Läs mer

Ut och lyssna på ugglor

Vårvintern är den bästa tiden om man vill ha chansen att höra ugglornas lockrop, det är på kvällen och natten de är aktiva. Här är de tre vanligaste ugglorna som du har chans att höra nu. Läs mer

Vandringsdrömmar - ny bok av Ewa Hellström Boström

Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev boken Vandringsdrömmar. Här är ett smakprov ur boken och en intervju med Ewa. Läs mer 1

Håll värmen i vinter

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så mycket trevligare om kylan kan hållas borta. Här följer några tips. Läs mer 1

Utsidan har fyllt 25 och önskar Gott Nytt friluftsår!

Så här på årets sista dag passar vi på att fira att Utsidan fyllt 25 år 2020. Firandet sker förstås med tårta och hurra för jubilaren. Samtidigt vill vi passa på att önska Gott Nytt friluftsår! Läs mer 4

Utdrag ur boken - Kusten är klar ! 4:e upplagan

Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ur boken. Läs mer

Tävla om en Petzl IKO Core

Petzl har just lanserat en ultralätt pannlampa med uppladdningsbart batteri, var med i vår tävling så har du chansen att vinna en. Läs mer 1

Ny bok om prepping av Niklas Kämpargård - tävla om en bok!

Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok! Läs mer

Bakad blåbärsbar

När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut. Läs mer

Bär-müsli

Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär. Läs mer

Torkad purjolök

Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt? Läs mer

Torkad tomatsås

Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött. Läs mer

Torkade hallon- och chokladrutor

Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Torkade kikärter

Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor. Läs mer

Tomatpesto på torkad tomat

Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen. Läs mer

Tonfisk med sweet chili (egen "frystorkad" rätt)

Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader). Läs mer

Torkad kyckling

Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka. Läs mer

Torkad potatis

Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! Läs mer 1

Svampcrêpes

Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa. Läs mer

Svampomelett

Svampomelett passar perfekt till en soppa. Läs mer

Tallbarrste

Te av tallbarr är uppfriskande och rik på vitamin C. Läs mer

Te av mynta

Ett par blad torkade myntablad väger nästan ingenting och tar minimalt med plats. Ett eller två blad räcker för en kopp. Häll hett vatten över bladen och låt dra ett par minuter. Du kan också lägga några blad i en termos. Läs mer

Stekt banan med ingefära

Sjukt gott. Otroligt enkelt. Lagas på stekhäll eller stormkök. Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd. Läs mer

Stekt / grillad halloumi med bröd

Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås). Läs mer

Stekta enchiladas med bönfyllning

Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost. Läs mer

Smält choklad & kex

Det är faktisk godast att doppa salta kex i chokladen, salta pinnar fungerar också bra :) Läs mer

Snabba choklad och kokoskakor

De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Stekpannebröd

Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer

Stekpannerökt abborre

Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt). Läs mer

Rökt fisk i Trangialåda

Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott! Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor). Läs mer

Rotfruktssoppa

Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt. Läs mer
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 

Sök ord i texten


 

Kommentarer

Senaste kommentarer

Kategorier

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!