Bloggar > Ullis blogg

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Skogen är härlig!

Den här vintern har snötäcket här i södra hälsingland varierat, snö har fallit och sen smält bort i flera omgångar. Skridskoisarna har varit fina långa perioder så en del skridskoåkning har det blivit, men inte mycket skidåkning eller snöskovandringar vilket vi hade hoppats på.


Fantastiskt fin skridskois i januari.

Lite skidåkning blev det i Orsa Grönklitt där de verkligen hade gott om snö.

I skogen däremot har vi gått mycket, i skogar vi normalt inte brukar gå. Vi har inte följt några stigar utan gått mer på känn. Att gå ostigat är härligt, kroppen får jobba extra och det gäller att se upp för håligheter omkullfallna träd. Många fina platser och gläntor har passerats där solljuset gett lyster åt mossor och träd.

Gamla gruvhål påminner om svunna tider. Stora stenar, mossor, fallna träd och vackra stubbar lockar tankarna till sagovärlden och skogens väsen. Att en stund få fantisera och drömma sig bort bland stock och sten ger energi till kropp och själ.

Just nu behövs dessa skogspromenader mer än någonsin både för motion och avkoppling. Naturen är öppen för oss alla och att gå ut och upptäcka den nu när våren är i antågande gör gott i både kropp och själ. 


Gammalt gruvhål.

Solig och stenig glänta. 


En härlig stubbe med egen takodling.


En hel backe med mossbeklädda stenar.


Här är en vattenkälla med klart, kallt och gott vatten.

Postat 2020-03-26 18:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lunchpromenad i björnens fotspår

En lunchpromenad är skönt och uppiggande. Efter en grå morgon tittade solen fram och då är det lätt att ge sig ut.

Men vad är det där för spår i gräset, är det någon annan som varit ute och gått på ängen? Det vill man ju kolla upp. Måste vara björnen som gått här, tur att det är bra sikt både framåt och bakåt. 

 Jodå nu är det ingen tvekan om vem som traskat här. Kanske det vart lite mycket av de där lingonen igår. :-)

Det är riktig höst nu och blommorna bleknar men träden skiftar i de vackraste färger, rött, gult och orange men snart är det över så det gäller att titta och njuta.

Postat 2019-10-14 16:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skridskotur i soluppgång


Med solen och vinden i ryggen.

Vi tog en långfärsskridskotur i soluppgången igår morse. Månen låg kvar på himlen och sjön hade lagt sig. Mot strandkanten var isen bucklig men en bit ut var det ett härligt salsgolv att åka på. 

Ispik, ryggsäck, dubbar och sällskap samt en gnistrande sol var en härlig början på måndagen!


Sjön "ligger blank som ett nybonat golv".


Isselfie

Solen går upp och dagen gryr.

 

Postat 2018-11-27 11:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sommarens nära turer

Denna otroligt varma sommar har vi gjort nära toppturer på de små bergen vi har omkring oss i södra Hälsingland och små bergstoppar finns det gott om. :-)

De toppar vi besökt hittills har i de flesta fall bjudit på vackra vyer över blånande berg och sjöar, det är ju den belöningen man helst vill ha efter en tur i ostigad terräng och uppförsbacke samt lite gott fika förstås!

Här är några bilder från de hittills avverkade turerna. Vi har många fler att utforska.


På väg upp på Molnbacka 322 m.ö.h. Är inte det ett vackert namn?


Mogna hallon trots värme och torka.

När vi kom till toppen låg lätta sommarmoln på himlen men värmen var tryckande. 

Belöningen den här gången blev utsikt över välkända gårdar och ängar och sjön där vi badar och svalkar oss. På andra sidan sjön kommer det att stå vindkraftverk på berget så vi får göra ett nytt besök när de kommit upp och jämföra utsikten.


Blåbär fanns det gott om på toppen och som tur var hade vi en bärplockare med. Första men inte den sista blåbärsefterrätten denna sommar. 

Den andra toppen vi besökte var Lunsberg, en dag när termometern stod på +29 grader och svärmar av småflugor flög irriterande runt oss hela tiden. Här såg vi spår av både älg och björn. Inga färska avtryck dock men visst håller man lite extra koll runt sig när man går och så inte "nalle" ska bli överraskad.

Just på själva toppen var det ingen utsikt. Så vi gick ner en liten bit på baksidan där det öppnade upp sig och vi kunde titta ut mot  blånande berg. 


På toppen.


Utsikten

Tillbaka till bilen tog vi en annan väg ner på baksidan av berget där Hälsingeleden passerar. Vi följde leden en liten bit, den var välmarkerad men inte särskilt trafikerad av vandrare vad vi kunde se. Här hittade vi både blåbär och hjortron, det smakade gott i värmen!

En tredje tur vi gjorde gick upp till Kölberg, en plats vi besökt flera gånger och grillat korv med barnen när de var mindre. Naturskyddsföreningen har en stuga där med eldplats, bord och bänkar. Den toppen ligger en bit längre bort men det är fint område och vi kunde med två bilar gå från en punkt till en annan på Hälsingeleden, en väldigt fin del av den visade det sig. 

Stora delar av den första biten vi gick var i blandskog. Leden var även här välmarkerad och det såg ut som att fler vandrar den här sträckan, särskilt när vi närmade oss Bältbosjön.
Det passade bra att ta en paus här vid sjön och fundera på om det lurade gäddor eller annan fisk i vassen därborta. 


Lingonen började mogna.

Strax efter sjön kom vi till en öppnare del av leden med en vacker vy över sjön Bergviken. Någon hade dekorerat en hög stubbe med en hjälm, kan det kallas för en konstinstallation tro?


Konstinstallation eller ej, lite roligt ändå.


Bergvikens vatten lyser blått i fjärran.

 


Lättgånget men inte så roligt, det var inte så lång sträcka att gå utefter den här vägen som tur var.


Det här är Jättens likkista, ett stort flyttblock som ligger mitt i skogen. För att besöka den får man ta en avstickare från Hälsingeleden men det är det värt. 

Utsikten från Kölberg. 

Fjärde toppen - Middagsberget. Den här turen bjöd på varierande vandring som började i en vacker ganska brant tallbacke. 

Trots lutningen så var det lättgånget, fint lingon och blåbärsris mellan tallarna.

På toppen bjöds vi på en härligt utsikt över bygden, långt ut mot kusten.


Men det är inte bara utsikter som är fina, mossbeklädda stenar är också vackra att se på.


För att inte tala om blåbär och ...


lingon.


Efter den fina tallbacken och utsikten kom vi till ett stenigare parti. Det var ganska brant med mycket vitmossa.


Det kan bli roliga mönster av växter som här till exempel där Skogsfräken står i lätt solljus.

Nu fortsätter vi att utforska omgivningarna och topparna omkring oss. Kanske blir det på skidor eller snöskor i vinter, vi får se.

Sist, ett litet larvigt möte på turen.

Postat 2018-09-28 13:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sörmlandsleden etapp 1 och 2 Placerad på karta

Ett snabbt fattat beslut, vi ska gå Sörmlandsledens alla etapper i kronologisk ordning. Söndagen när vi gick över till vintertid tog vi oss an de två första etapperna.

Leden börjar i Björkhagen i Stockholm och det går att åka tunnelbana ända fram till starten! Det är till och med skyltat från tunnelbanestationen så inga problem att hitta.

Vi började med att gå in i Nacka friluftsområde där det var mycket folk i farten, joggare, MTB-cyklister, barnfamiljer och hundägare. Här såg vi den här kreativa fågelholken.

Innan leden går in i skogen passerade vi delar av golfbanan och faktiskt två djurkyrkogårdar.

Solen sken men det blåste kallt så det var skönt att  komma in i skogen. Leden går förbi flera små sjöar men idag var det inte inbjudande att ta sig ett dopp trots solsken.

Att det hade regnat mycket märktes då det var mycket blött och lerigt.

Det var verkligen en riktigt höstvandring med löv som yrde i luften. 

Det är inte långt till stan, därborta skymtar Globen.

Här hängde det lite utsmyckning i en gran.

Det här är Sandasjöns källa med kallt och fint vatten att fylla vattenflaskorna med.

Det blev plötsligt omslag i vädret och snöflingor började yra i luften. Vi sökte skydd och lagade till en enkel lunch på trangiaköket med energibars som efterrätt. Sen fortsatte vi vandringen mot Skogshyddan, första etappens slut.

Här hade bävrarna byggt en rejäl hydda. Den var noga tätad med lera och jord men någon bäver syntes inte till. 

Här har vi gått 8,5 km och är framme vid Skogshyddan där den första etappen tar slut. Vi vandrade vidare mot Alby friluftsgård. 

Ahlstorp - det här är det enda helt bevarade båtsmanstorpet. Under nästan 200 år bodde båtsmän här med sina familjer. 

Här går leden nära stora betesmarker.

Så kom vi till slut fram till Alby friluftsgård och de två första etapperna i "projektet" är avklarade. Sommartid finns servering där men inte nu, så vi fick fixa kaffe själva innan vi vandrade vidare för att ta bussen till Gullmarsplan och tunnelbanan hem. Bussen går från Nyfors och dit kommer man genom att fortsätta och gå en bit på etapp 3 mot Tyresta by.

Det var en härlig dagsvandring med växlande väder och varierad natur.

Läs mer om Sörmlandsleden.

#sörmlandsleden #vandring

 

Postat 2017-11-10 12:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

 

Logga in