Bloggar > Ullis blogg

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Lunchpromenad i björnens fotspår

En lunchpromenad är skönt och uppiggande. Efter en grå morgon tittade solen fram och då är det lätt att ge sig ut.

Men vad är det där för spår i gräset, är det någon annan som varit ute och gått på ängen? Det vill man ju kolla upp. Måste vara björnen som gått här, tur att det är bra sikt både framåt och bakåt. 

 Jodå nu är det ingen tvekan om vem som traskat här. Kanske det vart lite mycket av de där lingonen igår. :-)

Det är riktig höst nu och blommorna bleknar men träden skiftar i de vackraste färger, rött, gult och orange men snart är det över så det gäller att titta och njuta.

Postat 2019-10-14 16:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sörmlandsleden etapp 1 och 2 Placerad på karta

Ett snabbt fattat beslut, vi ska gå Sörmlandsledens alla etapper i kronologisk ordning. Söndagen när vi gick över till vintertid tog vi oss an de två första etapperna.

Leden börjar i Björkhagen i Stockholm och det går att åka tunnelbana ända fram till starten! Det är till och med skyltat från tunnelbanestationen så inga problem att hitta.

Vi började med att gå in i Nacka friluftsområde där det var mycket folk i farten, joggare, MTB-cyklister, barnfamiljer och hundägare. Här såg vi den här kreativa fågelholken.

Innan leden går in i skogen passerade vi delar av golfbanan och faktiskt två djurkyrkogårdar.

Solen sken men det blåste kallt så det var skönt att  komma in i skogen. Leden går förbi flera små sjöar men idag var det inte inbjudande att ta sig ett dopp trots solsken.

Att det hade regnat mycket märktes då det var mycket blött och lerigt.

Det var verkligen en riktigt höstvandring med löv som yrde i luften. 

Det är inte långt till stan, därborta skymtar Globen.

Här hängde det lite utsmyckning i en gran.

Det här är Sandasjöns källa med kallt och fint vatten att fylla vattenflaskorna med.

Det blev plötsligt omslag i vädret och snöflingor började yra i luften. Vi sökte skydd och lagade till en enkel lunch på trangiaköket med energibars som efterrätt. Sen fortsatte vi vandringen mot Skogshyddan, första etappens slut.

Här hade bävrarna byggt en rejäl hydda. Den var noga tätad med lera och jord men någon bäver syntes inte till. 

Här har vi gått 8,5 km och är framme vid Skogshyddan där den första etappen tar slut. Vi vandrade vidare mot Alby friluftsgård. 

Ahlstorp - det här är det enda helt bevarade båtsmanstorpet. Under nästan 200 år bodde båtsmän här med sina familjer. 

Här går leden nära stora betesmarker.

Så kom vi till slut fram till Alby friluftsgård och de två första etapperna i "projektet" är avklarade. Sommartid finns servering där men inte nu, så vi fick fixa kaffe själva innan vi vandrade vidare för att ta bussen till Gullmarsplan och tunnelbanan hem. Bussen går från Nyfors och dit kommer man genom att fortsätta och gå en bit på etapp 3 mot Tyresta by.

Det var en härlig dagsvandring med växlande väder och varierad natur.

Läs mer om Sörmlandsleden.

#sörmlandsleden #vandring

 

Postat 2017-11-10 12:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Min dagliga skogspromenad Placerad på karta

Jag går varje dag i skogen med vår hund Elvis. Det är sån tur att vi har både skog och vatten nära där vi bor. En fin stig som går utefter Mälaren med ett rikt fågelliv och blandskog. Att vandra i samma område hela året och upptäcka årstidernas växlingar är både berikande och avkopplande, något man önskar att alla skulle kunna unna sig.

Ibland möter vi många hundar och människor men på denna promenad var vi väldigt ensamma.

Mälaren låg stilla och fin på morgonen.

"Har du någon godis matte?"

En bit upp på stigen får vi utsikt över vattnet, inga svanar, gäss, paddlare eller båtar syntes till.Björklöven skiftar i storlek och har en härlig frisk, ljus grönska just nu.

Lönnens knoppar är som små blommor.

Tänk om några veckor blommar dessa liljekonvaljer med sina vita klockor, nu ser de mest ut som gröna spjut som skjuter upp ur marken.

Jag tycker om alla årstider och skiftningarna som följer med dem. Här kommer två bilder från samma plats, den första som det ser ut nu och den andra som det såg ut i oktober.
Här fick en fågel sätta livet till någon gång i förra veckan nu har fjädrarna spridits runt och bara några ligger kvar på stenens topp.


Elvis sitter gärna kvar på stenen och spanar en stund för att se om det händer något kul i omgivningarna.

Storskogen som är vår närmsta skog och ligger mitt i villaområdet är liten men har väldigt mycket som jag gillar. Snårig skog, kärr, granar, stenar fallna träd som får ligga kvar, kojor som barn har byggt, stigar som går kors och tvärs.

Så här ser det ut vid kärret.

I flera veckor har grodorna lekt här och nu syns resultatet i vattnet.Det är härligt att varje dag vandra runt på stigarna här och njuta av naturen väder och vind.

Postat 2014-04-28 21:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera