Bloggar > Ullis blogg

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Firade en friluftsjubilar igår! Placerad på karta

Friluftsfrämjandet firar 125 år i år och kalaset gick av stapeln igår i Hagaparken, Stockholm. I strålande sol och kyliga höstvindar samlades en massa friluftsfolk och barn från I Ur och Skurförskolor för att fira. På plats fanns också kronprinsessparet Victoria och Daniel för att premiärspringa Skogsmulles hinderbana. 

När Friluftsfrämjandet bildades 1892 hette det Skidförbundet, då var det industriarbetarnas hälsa och kondition som behövde förbättras. Idag är det barn och ungas hälsa med alltmer stillasittande som står i fokus. Nu arbetar man för att öka deras aktivitet och rörelse både i skolan och på fritiden. Forskningen visar att mer rörelse både ute och inne främjar både hälsa och inlärning. Det görs en del redan idag i skolorna med nätverket "Spring i benen" och Skogshjältarna som arbetar med barn i utsatta områden, men mer måste göras.

Det hölls ett seminarium om barn och hälsa med en blandad panel av forskare, politiker och verksamma inom skola och förskola. Panelen bestod av Maria Hagströmer, docent i Fysioterapi, Karolinska Institutet,  Gisela Nyberg, medicine doktor, Karolinska Institutet, miljöminister Karolina Skog, Vanessa Bernekorn, lärare som jobbat med Skogshjältarna, Christer Oja från nätverket ”Spring i benen” och Lars Lundström, generalsekreterare i Friluftsfrämjandet.

Det gäller nu att nå de barn och unga som inte känner att en idrottsaktivitet lockar, för det är inte intensiteten i en aktivitet som är viktig utan att röra sig mer och sitta mindre. Där kan friluftslivet komma in. Men friluftslivet är inte särskilt jämlikt idag, det är många grupper som av olika skäl står utanför och det är där de stora organisationerna Friluftsfrämjandet, Scouterna och Sportfiskarna kan vara med och bidra. Samtidigt måste mer rörelse och aktivitet in i skolornas vardag förutom den schemalagda idrotten. 

Här är lite bilder från dagen:

Lars Lundström, generalsekreterare i Friluftsfrämjandet.

En I Ur och Skurförskola uppträdde med sång och rörelse.

Cajsa Rännar höll proffsigt i trådarna och ställde frågor till panelen. Här miljöminister Karolina Skog och Christer Oja från nätverket "Spring i benen".

Här värmer barnen upp inför invigningen av Skogsmulles hinderbana.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel stod på startlinjen tillsammans med barnen.

Guldfärgade jubileumskåsor och äpplen. 

Sista stationen i hinderbanan är en stor lövhög att slänga sig i.

 

 

Postat 2017-10-05 15:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera