Bloggar > Ullis blogg > Vårkollen gjord

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Vårkollen gjord

Nu har jag gjort en medborgartjänst och kollat av hur långt våren kommit. Det var inte svårt och tog inte lång tid och kul att kunna bidra med att samla in vårtecken. 

Observationerna ger Svenska Botaniska Föreningen (SBF) i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) underlag att analysera hur växterna tar emot våren och om det finns några trender som visar på att det är bestående skillnader från förr, på grund av klimatförändringar.

Sex stycken växter ska kollas av, tussilago, blåsippa, vitsippa, hägg, sälg och björk. Rapporten läggs på naturkalendern.se där du behöver registrera ett konto och logga in. 

Blåsippa och hägg hittade jag inga men tussilago, sälg, vitsippa och björk.

Bland alla vitsippor som blommar hittade jag flera av mina bin surrandes och jobbande med att samla in nektar och pollen. Förra året gick jag biodlarkurs och på hösten skaffade jag två samhällen och nu äntligen börjar de hitta lite godsaker utanför kupan. En rolig och spännande tid väntar den första sommaren som biodlare.

Vill du också göra en vårkoll så är det idag och imorgon som gäller, läs mer på Vårkollen eller i notisen här på Utsidan.

Trevlig valborg!

Inlagt 2020-04-30 12:14 | Läst 1291 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-04-30 13:47   Marytwice
Hejsan, det går utmärkt att rapportera utan konto direkt på vårkollen.se

Maria på
Svenska Botaniska Föreningen
 
2020-05-01 21:35   OBD
Ja, den vårkollen var inte svår att hjälpa till med. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!