Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

5 lärdomar som eventuellt kan vara till hjälp i Covid-19 tider

Här har ni 5 lärdomar som eventuellt kan vara till hjälp dessa corona tider, som betyder isolering och oro. Jag fick en förfrågan häromdagen av mina Expeditionserfarenheter kunde vara till någon hjälp. Mitt liv har varit upp och ned som en pannkaka. Tragedi blandat med glädje. Kaos, stor oro och hopplöshet. men jag har stått ut och tagit mig genom alltihop. Så frågan var/är intressant. Så när jag kom hem efter att ha gått tillsammans med tjejerna till skolan (3.5 km enkel väg) och tillbaka, så skrev jag snabbt ned 5 tips. Fem lärdomar som eventuellt kan vara till någon hjälp. Kommentera gärna.

Postat 2020-04-25 12:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Livstankar under Snogeholmsrundan

“Brööööööl!!!”
 
Vi hörde galten ryta i mörkret. Som en lejonhanne. Inte långt från tältet alls. Dana undrade vad det var. Ett vildsvin svarade jag. Helt ofarligt. Elden sprakade försiktigt när vi gick in i tältet. Jag hade lagt på den sista veden, bara så att det skulle spraka lite och ge oss något mer att lyssna på medan vi somnade in.
 
Jag har haft sömnproblem sedan det nya året. För mycket spännande på gång. Men så fort jag kommer ut i tältet sover jag 8 djupa timmar. Tjejerna 10-12 timmar. Därute är vardagens bekymmer borta. Friskt, hälsosamt och rofyllt. Alltmer börjar jag längta tillbaka till det här mer enkla livet. Jag tror det också är därför jag gillar långlöpning så mycket. Det behövs egentligen ingenting mer än apostlahästarna.
 
Så fort det började ljusna gick jag upp. Jag vill direkt starta på min nya favorit tur. Snogeholmsrundan. Jag var så laddad att jag inte värmde upp. Vilket är så korkat. Eftersom jag tillbringat månader med att hitta rätt uppvärmning för att undvika skador. Men småfåglarna hade börjat kvittra, gässen kväka med tunga vingslag flyga runt. Och jag hann knappt börja förrän jag passerade en grupp rådjur som ryckigt observerade min framfart. Snogeholms rundan måste vara en av Skånes vackraste turer. Så oerhört varierad natur. Åkermark, sjö, hyggen, lövskog, barrskog och trollskog. Allt i ett. Upp och ner. Aldrig tråkigt.
 
Efter 15 km fick jag känningar i ljumskar och knä. Allt till följd av min slöhet att hoppa över uppvärmning. I denna ålder går det inte! Så de sista tre kilometerna fick jag knalla och gå av och till. Men jag njut i den friska vinden och solskenet. Jag såg rådjuren igen. Och jag tänkte på situationen som råder. Coronaviruset. Den här osynliga faran.
 
Inledningsvis kände jag en sorts panik. Att det goda livet nu helt plötsligt var över. Dags att börja överleva igen på nästan ingenting. Och jag kände, att låt mig få skiten, så jag får ta itu med det. Både tjejerna och jag. Sömnen var kass. Bara mardrömmar och varje gång jag vaknade upp…denna hopplöshet.
 
Men då gjorde jag en löptur, min andra Snogeholmsrunda på 18 km. Samma som denna Påskdag. En uppvisning i frihet, enkelhet och den starka känslan, att det här måste vi bevara. Kanske kan situationen som nu råder och som kanske slutar med stora svårigheter för de flesta i världen, möjligtvis kan vi nu fatta det här med klimatförändringarna?
 
Vi ser ju att om vi alla vill, händer grejer. Och för den då, som jag har sett hur klimatet har förändrats dramatiskt i vissa områden, kanske kan vi nu förstå att detta bara är en försmak? Av det som kommer att hända om vi inget gör?
 
Jag vet. Jag säger detta till mig själv i första hand. Jag har som flertalet undvikit att göra för stora förändringar i mitt liv. Jag är fortfarande kass på sopsortering. Jag har till och med skaffat mig en bil!
 
Men löpturerna och naturens skönhet får mig att vakna till. Så sakta.

Postat 2020-04-16 10:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Missa Inte SVT:s Dokumentär Klassiker: Minus 58 grader i SVT Play

Minus 58 grader

Svensk dokumentärfilm från 2006

Under tio månader färdas Mikael Strandberg och Johan Ivarsson 350 mil längs Kolymafloden i Sibirien. Med kanot och på skidor tar de sig fram i ett av världens kallaste områden, beryktat för Stalins fruktade straffläger. De möter jägare, fiskare, folk som flytt och gömmer sig i vildmarken, nedslitna samhällen och de allra finaste människor de någonsin träffat.

Titta här https://www.svtplay.se/video/26265506/minus-58-grader?info=visa

Postat 2020-04-08 07:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!