Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Packat och klart!

Äntligen semester!

I morgon eftermiddag bär det av norrut! Norska Sulitjelma är målet för resan med allmänna kommunikationsmedel, sedan ska jag till fots se mej omkring runt  Sulitelmamassivet för att såsmåningom avluta vandringen i Kvikkjokk.

Ryggsäcken står färdigpackad - hemskt så tungt det blev... törs inte tala om vad det väger! Jag vill gärna bli en lättpackare men det kräver ett par dyra nyinvesteringar, ryggsäck och sovsäck som inte var möjliga inför denhär turen.Vet nog vad jag vill ha - Golite har ryggsäckar som ser fina ut och som bara väger hälften av vad den jag har nu gör. Och så en sovsäck från Western mountineering... Nej, det får duga med det jag har!

Förra året fick jag en Downmat i försenad födelsedagspresent, den är tyngre än gamla Karrimat, men å, så skönt jag ligger på den nya! Värd extravikten!

Och avstå från ett riktigt tält - nej, det kommer inte på frågan! Mitt lilla Akto är så fint och bra!

Några gram lättare än gamla fleecetröjan är nya fina powerstrechjackan jag köpte mej i vintras. Den är hittills mest testad och mycket väl godkänd, på hemmapromenader, krogbesök och andra sociala sammanhang, men nu ska den få visa vad den går för i rejäla friluftssammanhang!

Mat går inte att snåla in på. Faktiskt har jag nog med lite mer mat i år för förra året tunnade jag av så jag fick binda ihop byxorna med en remstump för jag inte skulle tappa dem. En tröst är att det ju  blir lättare för varje dag som går allteftersom måltider och godispauser avverkas.

En sak till som är tyngre i år - mobiltelefonen!  Efter förtvivlat mycket teknikstrul med dator och telefoni under flera månader har jag fått låna en gammal hederlig vatten- och stötsäker Ericssonmobil med hajfena! Då slapp jag offra en härlig sommarlördag på att åka in till stan och handla.Ett helt hekto tyngre än min lilla  Samsung, som vägrar fungera tillsammans med Halebop dit jag flyttat mitt nummer,men hajfenan fungerar!!!  Så det får vara värt den extra vikten för att ha en mobil som fungerar i "Norrland".

Nu blir jag alltså  "tyst" ett par veckor igen, men den här gången är det som det ska vara!

Postat 2008-07-26 21:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Smultronställe Omberg Placerad på karta

Omberg. Drottning Ommas berg. Dimmornas berg.

Påtagligt höjer sig berget över sina omgivningar, mellan Vätterns djupa vatten och  Östergötlands böljande slätter. En trakt mättad av historia, ett berg omspunnet av myter.

Drottning Omma  bodde här för länge sen. Enligt sägnen kom en jätte ridande över Vätterns is för att fria till Omma. Isen sprack och jätten drunknde. Drottning Omma blev så förtvivlad att hon grät och gör så ännu. I Rödgavels grotta rinner fortfarande hennes tårar. Ibland gråter hon så att Omberg sveps in i dimma.

 

 

Tårar i Drottning Ommas öga?

 
 

Omberg är också ett vackert och trevligt utflyktsmål, ett riktigt smultronställe. Många gånger har jag varit där, senast nu vid midsommar för några dagars lättsamma strövtåg.  Stocklycke är en bra plats att utgå ifrån. Där finns parkering och naturum, glass och kaffe finns på  vandrarhemmet  där man förstås också kan bo. Om man nu inte vill tälta. Det är tillåtet på hela berget, utom i naturreservaten men de är varken särskilt många eller stora. Vårt tält fick stå nere vid Stocklycke hamn. Här finns vindskydd,eldplats och lite ved. Det blåste rejält hela helgen men en liten trädridå mellan tältet och sjökanten gav bra lä. Vågorna vräkte oupphörligt mot klipporna, många gånger stod vi och tittade på vågornas våldsamma dans.

Vattenkaskader vid Stocklycke hamn

 

Midsommaraftonens strövtåg började söderut, nära strandkanten eller branten, snarare. Många stora bokar växer här och kanske är Omberg ännu vackrare lite tidigare på säsongen innan löven är fullt utslagna.

 

Promenaden fortsatte runt bergets södra ände, förbi Strand, där Ellen Key, författare och kvinnosakskämpe, har bott. Vidare till Alvastra klosterruin bara ett stenkast från stigen i skogen.

 

 
Rosor och ruiner i Alvastra
 

 

En tur upp på Hjässan, Ombergs högsta punkt är nästan ett måste när man är här. Fin utsikt vid klart väder, slättbygden nedanför berget är kyrktätt, och många av dem kan man se härifrån. 

På Hjässan

 

Senare på midsommarkvällen hade vi trivsam grillkväll tillsammans med några vänner och bekanta som valt att bo på vandrarhemmet

.

Midsommarkväll  

 

 Nästa dag gick turen norrut. Stigen löper först högt över Vätterns yta för att senare leta sig ner till Älvarums udde. Vindskydd och liten strand och gräsytor. Så vidare genom ett område med många stora ekar. Storpissan är en bäck vars utlopp som sprutar rakt ut från branten när det är gott om vatten i bäcken. Hälle källor, iordningställd så att vandraren kan fylla på sina vattenförråd. Lite grumligt var det visst, men smakade gott och var precis lagom svalt att släcka törsten med.

 

Snögubbeflaskan vid Hälle källor
 
 
 

Upp på berget igen, vidunderlig utsikt vid Marbergen, fornborg, Mörkahålkärret, här finns mycket att se.

 

I Mörkahålkärrets naturreservat
 
 
 

Ombergsturen avslutades med en liten familjeträff. Snälla föräldrar kom och hämtade de billösa vandrarna och äldsta dottern  som tyckte det var en utmärkt idé att ha pickninick med mormor på Omberg styrde raskt om sin planer  till att gå över Omberg.

 

I love Omberg 
 

 

Smultronställe? Jodå, det fanns massor av smultron!!!

 

 Smultronställe Omberg
 
 
 

 

Postat 2008-07-13 22:06 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Planering för orbitering

Orbitering. Så kallas det när man går runt ett berg. Berget ska vara heligt och kanske ska man vara munk också.

Jag är absolut ingen munk, om Sulitelmamassivet betraktas som heligt vet jag inte men jag ska i alla fall gå runt det. Nästan i alla fall...

Andra delen av min sommarsemester närmar sig med stormsteg. 27 juli ger jag mig iväg för att med tåg och buss resa till norska Sulitelma och där börja årets långa fjällvandring.

Jag börjar gå mot Sårosjaurestugan där jag tänker stanna ett par nätter. Sedan mot Staddajåkkå och vidare till Pieskehaure. Kanske, kanske går jag från Sårjosaure upp genom Miehttjevagge istället.

I trakten av Pieskehure ska jag också stanna lite extra länge. Tanken är att jag ska gå fram till Salajiegna och sjön 878. Det är en plats jag länge har velat gå till, jag hoppas det blir nu! Kommer jag dit har jag rundat större delen av Sulitelmamassivet

Från Pieskehaure tänker jag följa leden mot Vaimok och så småningom avsluta turen i Kvikkjokk. Där är planen att jag ska få kontakt med och förhoppningsvis träffamin Utsidan-kompis Britt IRL!

Så tyvärr Håkan, det blir ingen dusch i Frippes fall för min del i år. Men nästa år, då så... 

Postat 2008-07-10 21:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tillbaks i hetluften!

Nu fungerar min internetuppkoppling igen, trots att jag ännu inte har fått något nytt modem. Men telefonen är fortfarande stendöd! Hur svårt kan det vara att få fram ett modem? Om inte vanliga leverantören fixar det borde väl nån annan kunna fixa fram ett? Inte är det nån bra reklam att låta en kund vara utan telefon flera veckor! Morra, morra, morra...

 "SJ-effekten" Självporträtt (?)ritat av ena dottern då det krånglade med biljettbokning för henne. Skulle även kunna föreställa mig men då med texten "Glocalnet-effekten"

Nu ska jag inte gnälla mer utan vara glad åt det som funkar!

Så mycket jag har att läsa igen här på Utsidan, många bloggar och bilder jag vill kommentera, har  för det mesta bara "smygläst" på jobbet senaste tiden.

Och mycket jag själv velat skriva om. Får se om jag kommer ikapp! 

Postat 2008-07-08 20:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus