Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Så har det i alla fall varit för Oskar Normelli. Här berättar fjälledaren hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.

Det var 2019 som Oskar Normelli bestämde sig för att resa till Norge och bestiga Galdhøpiggen, Nordens högsta berg. Iförd skor som han lånat av sin far lyckades han uppfylla sitt mål och har sedan dess varit fast. Två år senare lämnade Oskar sitt jobb som bilmekaniker och flyttade till Åre där han skulle utbilda sig till fjälledare. Det var också då han bestämde sig för att börja bo i en husbil.

Det bästa och sämsta med att bo i en husbil?

– Det bästa är känslan av frihet. Jag brukar säga att jag bor där jag parkerar mitt hem. Och det sämsta är att det är ganska litet och trångt, jag är ganska snål så ibland sover jag utan värme på även när det är riktigt kallt ute. Och något som är väldigt, väldigt bra att ha när man bor i en bil är många vänner som kan hjälpa en. Jag tvättar hos vänner, duschar hos vänner och kanske hjälper jag dem genom att byta däck på deras bilar och liknande saker.

Hur har livet i en husbil påverkat din relation till naturen?  

– Man är utomhus varenda dag. Typ hela tiden. Och jag är ute i dåligt väder mer nu än tidigare. Men jag kan lika gärna vara ute, för det är inte roligt att sitta i bilen.

Hur är det att arbeta som fjälledare?

– Jag studerade i Åre i 14 månader och nu jobbar jag som guide överallt. I Nepal, i Åre, i sommar ska jag guida på Svalbard. Jag var skidguide, vandringsguide, klätterguide och förra sommaren även kajakguide – så jag kan guida i vad som helst. Det häftigaste är inte bara att få se fina platser, utan att få uppleva allt genom gästernas ögon.

Vad tycker du, är mindre verkligen mer när det gäller att packa för ett äventyr?  

– Om man packar lätt kan man ta sig längre och få en mycket trevligare upplevelse. Men man ska alltid ta hänsyn till omgivningen och väderförhållandena och ta med det man behöver med tanke på säkerheten. Nyckeln är att planera i förväg och packa smart.

  


Tre tips för att packa lätt

  1. Organisera din packning innan du åker iväg:
    Om du bara lägger saker i en ryggsäck kan det sluta med att du tar med dig saker som du inte behöver. Börja istället med att inventera dina behov och organisera ordentligt.
  2. Försök att ha med dig saker som har flera funktioner:
    Det kan vara en skidrem som du också kan använda om något går sönder, eller en dunjacka som fungerar som kudde när du campar över natten.
  3. Många bäckar små gör en stor å:
    Om du tar bort lite vikt från allt du tar med dig försvinner otroligt mycket vikt. Kanske tar du med dig tandkrämstabletter i stället för hela tuben eller byter ut din hårda vattenflaska mot en mjuk.

 


Oskars favoriter från L.I.M Series:

L.I.M Mimic Hood

– Den är superlätt för att vara en dunjacka, och du kan packa ner den riktigt litet i en egen huva.

Till produkten 

L.I.M Fuse Pants

– Jag känner mig tajt och snabb i de här byxorna. De sitter tätt runt benen så att de inte fastnar i något när jag rör mig.

Till produkten


L.I.M FH GTX Low

– Sulorna böjer sig lite uppåt så att man får en riktigt skön rullkänsla när man går. Öglorna på baksidan är bra att packa med, jag fäster dem med en karbinhake.

Till produkten


Den nya L.I.M Series ger dig möjlighet att bära mindre och uppleva mer.

L.I.M Series föddes ur ambitionen att tänja på gränserna, befria Outsiders från onödiga gram och skala ner utrustningen till det allra nödvändigaste. Resultatet är slitstarka produkter som ger dig möjlighet att uppleva mer.

Mer om serien