Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Hökensås-vår!

Fredag eftermiddag: Fort hem och packa ryggsäcken för ett nytt försök att få en vårhelg på Hökensås. Kvällen tillbringades i TV-soffan för att kanske få se HV71 spela hem sitt tredje SM-guld. Jaaaaa, det gick vägen!!! Härligt!!!

Natten till lördag: Varför snöar det alltid när jag vill iväg till Hökensås?  Två decimeter nysnö!!! Fast den här gången fanns snön bara i min dröm...

Lördag morgon: Strålande sol, lite kyligt i luften men men det blev en härlig dag. Buss till Fagerhult och så några km vandring till Kroksjöarna, samma ställe som nyårsafton.

Aprildag vid S. Kroksjön

Vi fick en underbart skön dag i skogen. Då tältet stod på plats strosade vi runt sjöarna och tittade på djur och växtlighet, njöt av solskenet. Fiskar vakade, vi följde knipornas förehavanden, drack kaffe, åt mat. I vattenytan guppade en padda omkring,den tyckte nog också att solen värmde skönt.

 

 

Bror Padda solar 

 

Många sluttningar på Hökensås är täckta av vita lavmattor, det är nästan att det ger intryck av att snön ligger kvar.

 

 

 

Kvällen blev lugn och stilla. Den lilla vind som varit under dagen försvann, när solen började dra sig ner bakom talltopparna tändes brasan. Korv och bananer grillades på glöden och snart visade sig månen, rund och grann, nästan full.

 

Månsken och brasa

 

Vi satt tysta och lyssnade till skogen ljud. Från sjökanten hördes märkliga ljud - det kom från  paddorna. Det kväkte och pep runt hela sjön och i ljuset från månen såg vi dem simma omkring, på jakt efter en villig partner. En fantastisk kväll, rofylld och skön. Till slut kröp vi in i tältet och somnade gott till paddornas "sång".

Söndag morgon: Jag hade tänkt  gå ut tidigt, före gryningen för att  lyssna och spana efter orre. Vaknade till strax före fem, hörde bara paddor och var så trött...

Vi fick höra orrarnas härliga bubblande ändå, trots att det blev sovmorgon. Gick en runda före frukost, försökte följa orrarnas ljud, lyckades komma ganska nära, men såg ingen tupp, däremot ett par hönor i flykt.

Efter att ha plockat några stenmurklor ett stycke från vår tältplats var det dags att packa ihop och gå tillbaks till civilisationen. Här finns gott om vägar och stigar så vi valde en för oss ny väg tillbaks. Den tog lite längre tid än beräknat så lunchen blev en snabbvariant, men vi kom i lagom tid till bussen, nöjda och glada över en härlig vårhelg i skogen.

 

 

 

Samma plats, men inte samma tid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Postat 2008-04-20 22:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fjällvåfflor

Våfflor och fjällturer hör ihop, tycker jag. Inte så att jag släpar med mig våffeljärn i ryggsäcken, men passerar jag ett ställe som serverar våfflor på fjällturen så bjuder jag mig gärna på en.

Men det är en speciell våffeltur jag ska berätta om nu.

En av dagarna på en sportlovsvecka i Jämtland gick jag, min far och några till på tur. Den startade i Trillevallen,  hur vi sen åkte kommer jag inte ihåg, det var  vädret och våfflan som gjorde turen minnesvärd.

Det var kallt, det var blåsig, det snöade. Det var inte alls behagligt att skida på fjället. Den kalla vinden nöp i kinderna, snökornen stack i ansiktet. Det var lite svårt att hålla sej varm.  Delvis åkte vi genom skog, jag minns den som ganska gles så den gav inget bra skydd mot vädret.

Plötsligt upphörde skogen och vi kom fram till en fädbod som låg nästan framme på kanten till ett stup. Fastän det var dålig sikt förstod jag att stället hade en underbar utsikt.

Utanför stugan satt en boxer som hade fått  husses anorak på sej för att inte fara illa i ovädret. Vi gick in i stugan där vi åt vår medhavda matsäck och därefter nygräddade våfflor! För den här fäboden var en våffelstuga! Vi hade  nog inte tänkt oss en våffeltur, men så blev det. Många hade sökt sig in i stugvärmen, det var trångt och i köket tornade oändliga travar med odiskade tallrikar och kaffekoppar upp sig. 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vad fäboden hette eller var den låg. Jag frågade pappa häromdagen men han mindes inte heller. Vad han däremot kom ihåg helt säkert var att vårt oväder var samma oväder där  åtta människor miste livet vid Anaris. Alltså är det trettio år sedan.

Vi kom som väl var tillbaks från skidturen välbehållna.

Jo, förresten, kommer ni till Grövelsjön så missa inte våfflorna i Sjöstugan, alldeles nere vid sjön. De är fantastiskt goda!  

 

Postat 2008-04-14 22:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fjällfunderingar

Nu äntligen är vårens stora sömnadsprojekt i det närmaste avslutat, bara handsömnad återstår på dotterns balklänning och sonens klätterbyxor är ihopsydda. Det tog en rejäl stund bara det, för varje hål jag sydde igen verkade det uppstå ett nytt som behövde fixas men nu håller de ytterligare några replängder. Så nu när alla sygrejor är undanstuvade kan jag täcka bordet med fjällkartor och på allvar börja planera för sommarens fjällvandring.

Men jag har ett problem...  Jag vet inte vart jag ska ta vägen!!! 

Det är för all del ett angenämt problem men snart är det dags att boka tågbiljett, om jag ska få  del av de minst kostsamma så  måste jag snart bestämma mej. Semestern blir  från sista veckan i juli och fyra veckor framåt.

Fjällen mellan Abisko och Riksgränsen är ett alternativ. Jag har aldrig varit i Gearggevággi, det skulle kunna kombineras med en tur till det numera så välkända "Frippes Fall"...

Vindelfjällen. Det är ett helt okänt område för mej.

En annan fundering är att gå runt Sulitelmamassivet, med start i Norge. Vill gärna komma tillbaks till Sårjåsjávvre som är en av de vackraste platser jag någonsin besökt.

"Dörrarna" i Jämtlandsfjällen. Lunndörren och Lillunndörren har jag gått men det finns flera.

Ett problem till har jag - vad katten ska jag göra med katten nu när alla barnen har flyttat från modershuset...han vill nog inte fjällvandra!

 

Postat 2008-04-12 21:05 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Varför snöar det alltid?

Varför snöar det alltid då jag har tänkt packa ryggsäcken och sticka iväg till Hökensås? I höstas snöade en planerad tur in, nyårshelgen - snö, och idag - SNÖ! Trädgården ser ut som på Glad Påsk-bilden i ett av mina album.

Hade tänkt packa tält och sovsäck i dag på morgonen för en liten tur på Hökensås. Såg fram emot vårkänsla och kanske orrspel på den lilla mossen intill platsen där vi tältade på nyår. Väderrapporten  igår sa visserligen snö, men bara på morgonen, sen regn och uppehållsväder framemot eftermiddagen.

Halv fyra i natt ville katten bli utsläppt, ingen snö! Då blir det nog ingen snö när det inte har börjat nu, tänkte jag och kröp ner under täcket igen. Halv åtta - SNÖ!!!

Nu strax efter tolv snöar det fortfarande så jag har ändrat min plan och stannar hemma och ägnar mej åt friluftsliv i cyberrymden istället... Och så kan jag försöka laga sonens hopplöst trasiga favortitklätterbyxor.

 

Postat 2008-04-12 12:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!