Längtar alltid till fjällen.Läser hellre fjällkartor än ser på teve.Vandrar ibland med sällskap, ibland ensam i både fjäll och skog. Tycker alldeles förmycket om att vandra för att avstå om medvandrare saknas.
Tillhör Hillebergfalangen.
På senare åt har jag rest till Australien och Nya Zeeland några gånger

Användarnamn: BrittMarie

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Orientering, Paddling

Mer på profilsidan


Fjällvandring 2008 - Närkontakt med Sálajiegna

Ibland är det skönt att stanna ett par nätter på samma plats, slippa packa ihop och bara ge sig iväg på en dagstur. Så hade jag planerat att göra när jag kom till Pieskehaure, oavsett väder, men jag önskade mej verkligen solsken den här dagen! Tanken var att jag skulle följa Láirrojåhkås dalgång nästan från utflödet i Pieskehure ända upp till glaciärporten i Sálajiegna och sedan vidare till sjön 878 och tänkte att finväder skulle bli guldkant på dagen. 

Fjällvandring 2008 - Sulitelmamassivet

En sån fantastisk fjällvandring!  Sulitelmamassivet är så vackert och det visade upp sig från sin allra bästa sida. Det fina vädret förstärkte naturligtvis skönhetsupplevelsen, de första dagarna var riktigt varma och soliga och luften nästan helt klar!  Lågt vattenstånd, inga mygg och knott, badvänlig temperatur i sjöar och bäckar - perfekta förutsättningar för  vandring.

Äntligen uppe på "riktiga" fjället!  Där vägen tog slut och fjällheden tog vid, mötte anblicken av Stortoppen. Den står där, hög och mäktig  och  både vakar över och välkomnar vandraren. Lite längre fram syns Suliskongen, Kokedaltinden och Sorjostjåhkkås  baksida. Den är inte alls så vacker  som jag vet att andra sidan är! Landskapet är kargt och ödsligt, men alla imponerande toppar, glaciärer och många sjöar gör att det ändå är väldigt vackert.

Fjällvandring 2008 - Resan dit

Äntligen dags att resa iväg för årets sommarfjällvandring. En av sommarens allra varmaste dagar hade jag valt som resdag! 

Sulitjelma i Norge skulle bli startpunkt. Men hur ta sig dit? Lite sökande på Utsidan fick mej att upptäcka "Silverexpressen", en busslinje mellan Skellefteå och Bodö, som passerar Jörn och Fauske. Så det blev nattåg till Jörn, buss till Fauske och ännu en buss därifrån till det lilla samhället Sulitjelma.

Hemma igen!

Nu är jag hemma igen efter en fantastisk fin fjälltur! Det gungar fortfarande konstigt i huvudet efter senaste dygnets buss- och tågåkande trots att jag varit på "fast mark" flera timmar nu.

Flera gånger under hemresan tittade jag igenom mina bilder i kameran, så fantastiska vyer, vilka fjällmassiv, ett sånt osannolikt vackert väder, badvänlig temperatur i sjöar och bäckar, alla vad gick bra. Jag höll mej väldigt nära min plan att gå runt nästan hela Sulitelmamassivet och avsluta turen i Kvikkjokk.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.