Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Skoteräventyr mot norska gränsen (Årets sista VinterÄventyr)

Fredag morgon och strålande sol i backen. Vi och ytterligare ett par tusen skidåkare var så samlade i Idre. Dagarna innan hade varit underbara med sol, härlig snö, lagom varmt och, det viktigaste av allt, ingen kö i liften.

Upp tidigt, näst sista dagen i backen. Får en chock när vi kommer ner till dalsliften. KÖ!!!! Va, här är det aldrig kö. Nåja, över till ostliftarna för att kolla läget. Ännu längre kö! Vi och barnen tröttnar fort på att stå i liftkö i 15 min. Vanligtvis kan man bara glida in och sätta sig i liften. Detta är ovant för oss. Det verkar som om halva Sveriges befolkning (lite överdrivet) har fått för sig att åka till Idre för att fira Påsk.

Vad göra istället??? Jo, vi sticker mot norska gränsen och hyr skoter. Sagt och gjort, vi packar in barnen i bilen. Ringer Helenas bror med son och undrar om de vill med och far mot norge. Hämtar upp en skoter i Idre by på vägen mot Drevdagen eftersom uthyraren saknar en 3-sits skoter i Drevdagen. Kan bara hända i Idreby, vi hämtar en fulltankad skoter med släp och far iväg utan att skriva några papper. Snacka om förtroende!

Väl framme i Drevdagen upptäcker vi att detta är skotermeckat nr 1. Här finns en fin uteservering där man snyggt kan parkera sin skoter vid verandan. Allt är uppbyggt kring skoteråkning.

Vi får förslag på en härlig rundtur som sträcker sig upp på kalfjället.

Vi råkade ut för några smärre missöden som att köra för långt ut i lös snön och körda fast med skotern. Tur att det var många starka killar med som kunde "bärga" skotern tillbaka upp på leden.

Vi stannade och fikade vid Id Persätern. Här passerar Södra Kungsleden.

Upp på Kalfjället och vända upp på toppen av fjället med utsikt både över Idre och Norge. här stannade vi bara för att njuta av tystnaden från fjället efter vår dundrande tur.



Efter en härlig tur på 3 timmar var vi framme vid sjön som måste passeras innan vi kommer tillbaka till Drevdagen. Sjön var lite otäck att passera eftersom det låg vatten ovanpå isen. Såg lite riskabelt ut men uthyraren hade garanterat att det var helt riskfritt att passera. Så, efter en konferens satte alla tre skotrar full fart över isen/vattnet. Inga problem, vi hade oroat oss i onödan pga vår ovana av skoteråkning på sjöar under våren.

Frågan är???? Är detta friluftsliv?????

Roligt är det i alla fall

se mer från vår skotertur på www.traneving.se / skotersafari / Drevdagen

/Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-17 23:10   Öhrnell
Klart det är friluftsliv! Luften är fri och ni lever livet! (Jag måste nog kontra med ett eget litet skoterinlägg...) Det är aldrig roligt att köra över vatten på isen, även om man vet att den är metertjock.
 
2009-04-18 08:04   Thomas Traneving
Kul att du fick inspiration till din blogg!
 
2009-04-18 08:28   peter1969
Jo, nog får det där räknas till friluftsliv också. Så länge som man håller sig efter lederna och inte buskör. Buskörningen däremot (och fyllekörningen) riskerar att ge skoteråkningen kraftigare restriktioner om det inte upphör. Inte för att jag tror att ni ägnat er åt något åt det hållet!
 
2009-04-18 09:14   Thomas Traneving
Den enda buskörningen är i så fall att trycka lite extra på gasen och känna farten, annars håller vi oss till lederna. Just vid detta tillfället var det helt nödvändigt då man annars körde fast i den våta snön
 
2009-04-18 18:06   Islusen
Så mycket som ni hajkar och kajkar och åker skidor och letar cachar i vanliga fall så kand et väl vara kul som omväxling att inte ta sig fram för egen maskin? Det är värre med de här som inte verkar kunna röra sig en meter utan att ta bilen, moppen eller skotern.... för den kategorin vill jag INTE kalla det friluftsliv!
 
2009-04-18 20:59   Wolf25
Klart det är friluftsliv. Dom flesta som klagar på skotertrafiken har troligen aldrig suttit på en skoter.
 
2009-04-20 07:59   brigas
Visst är skoter också friluftsliv,ofta en förutsättning för att jag ska ta mej fram på skidor.
Det är kul att köra skoter,men om jag inte får åka skidor också kan det kännas "futtigt" i kroppen.
Det ena goda förtar inte det andra,fanatism brukar väl inte vara bra i längden..
Ska man hårddra så är väl alpin utförsåkning också motoriserad;liften,pistmaskinen...
 
2009-04-20 14:55   Thomas Traneving
Lite omväxling skadar aldrig.
Det var roligt att vara skoterförare för en dag men föredrar helt klart slitet med att ta sig fram för egen maskin.
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.