Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Kosterhavets Nationalpark och en vandring på Kockholmen – 29 nationalparker i Sverige

Vi besökte Kosterhavet och Entré Rossö den 19/10 2015.

Kosterhavet i norra Bohuslän är Sveriges enda nationalpark under vattnet och angränsar till den norska marina nationalparken Ytre Hvaler. En fullständigt unik plats med över 6000 olika djur och växter. Många av de sällsynta arterna frodas i Kosterfjordens djupränna och Sveriges enda levande rev med ögonkorall finns dessutom i nationalparksområdet.

PA190248 

Thomas vid naturum på Rossö. Här med en karta över hela Kosterhavets Nationalpark i bakgrunden.....

Kosterhavets nationalpark har fyra stycken entréer med Naturrum – Resö, Rossö, Strömstad och Tjärnö/Saltö.

Innan vi gav oss ut och vandrade, besökte vi Naturrum vid nationalparksentré Rossö. Här kan man titta på filmer om havet och varför det är så viktigt att värna om naturen under ytan.

PA190249

Helena framför Naturum Rossö.....

Fiskehamnen på Rossö är väldigt gemytlig.

PA190254

Fiskehamnen på Rossö....

Här, inne i fiskehamnen, hade vi turen att kunna fotografera en röd brännmanet som tagit sig in mellan båtarna. Den röda brännmaneten gillar kallare vatten och påträffas i Sverige längs med västkusten och in i den sydvästra delen av Östersjön.

PA190271

Röd brännmanet fotograferad av Thomas.....

Färgen bestäms i hög grad av storleken på maneten. Stora individer har klarröd eller mörkt lila färg, medan små individer närmast är orangefärgade. De röda brännmaneternas medusor kan bli över 2 meter i diameter över klockan.

Den enda delen av brännmaneten som inte "bränns" är klockans ovansida. Brännmaneter utsöndrar ett gift från sina tusentals nässelceller vilka dels sitter på tentaklerna, men i högre antal allt närmre manetens mun. Beröring av tentakler är mycket obehagligt och smärtsamt. Att simma eller dyka rakt på eller igenom ett större exemplar, så att stora delar av kroppsytan kommer i beröring med maneten kräver sjukhusvård. Men visst är den vacker i sin röda/oranga färg!

PA190272

Ännu en bild tagen av Thomas.....

(Hur kunde vi ta bild under ytan? Vi har en olympus TG2 som tål vatten och går att dyka med).

Vi vandrade 4 km rundslinga på Rossö och Kockholmen.

PA190294

Helena på vandring ute på Kockholmen, Rossö....

Leden på Kockholmen är markerad och här och där finns skyltar som visar vägen till sevädheter.

PA190290

Helena vid skylten som visar mot Södra Udden....

Det finns två eldplatser ute på Kockholmen.

Vi passade på att gå ut på klipporna för att få fin utsikt över Kosterhavet.

PA190326

Skogen ute på Kockholmen är väldigt trollsk.

 

Vill du ladda ner en karta, se fler bilder eller läsa mer om Kosterhavets Nationalpark – klicka här – så kommer du direkt till vår hemsida.

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas

 

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell #revolutionrace

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.