Bloggar > Annelibloggen > Hellre finsaker än fulsaker!

Annelibloggen

Livets äventyr

Hellre finsaker än fulsaker!

Här kommer ett inlägg från gamla Utsiktsbloggen som ju försvann samtidigt med mig. Nu är jag ju tillbaka och jag tar några repriser framöver, fast i lite uppiffade varianter!

Jag tänkte att jag ska försöka slimma ner vikterna lite eftersom bergen börjar bli lite höga. Jag bär hellre lite mer mat istället så jag kan vara ute längre, eller nåt. Så jag hade shoppat en ny ryggsäck, en Mountain Hardwear South Col. 75 liter och mer än 1 kg lättare än min vanliga ryggsäck, - som i och för sig är väldigt bra men tung.

Jag kände och klämde på den och den går att strippa ner till nästan inget alls inför en toppattack. Den var perfekt. Nästan.

Hemma vill jag ha det fint, sånt jag tycker är vackert. Då blir jag gladare. Det är samma när jag är ute, då vill jag också ha det fint så jag blir gladare. Precis som jag inte vill ha ett påslakan hemma i en färg jag tycker är hemsk så vill jag inte sova i en sovsäck i värsta hemskefärgen när jag bor i tält. Jag blir gladare om jag har en sovsäck som jag tycker är fin.

 
Det är lättare att vara helt mosig efter en tur om man får ligga i en sovsäck man tycker om!

Så den här ryggsäcken hade allt, utom just, nej, den var inte fin! Inte enligt min smak i alla fall. Det var ingen glad-ryggsäck. Så jag fick lämna tillbaka, trots att jag hade funderat för länge. Tack, tack Addnature, bra service!

Så det blir ett nytt försök. En CRUX ak70 och den kan inte strippas ner inför en toppattack, men den väger å andra sidan lite mindre. Men det får gå ändå för den är jättefin!!! En riktig gladryggsäck! I RÖTT kevlartyg! Åhh, vad fin den är! Jag kommer att bli så glad att ha den så då får jag lite extra ork! Det är viktigt det. Himla viktigt. Och det bästa, det är både bra kvalitet och en glad pinal! Rött Kevlar, det är grejer det!

Om allt måste vara rött? Nej, jag tycker blått är himla fint också. Inte gubb-blått men fint tjej-blått, typ himmelsblått, ja, något vackert-blått. Kolla här vad glad man blir!

Man blir helt klart gladare av att hoppa jumping jacks i himmelsblått!

Men jag kan inte ha alla favoritfärger där ute i tältet, precis som hemma så får jag hålla mig till en färgskala i varje rum, annars blir jag alldeles snurrig. Tältet är enrummare så där är färgskalan rött/orange. Då syns både jag och pinalerna bra också.

Ibland gör de gulliga grejer som tjejer ska gilla, och visst, det är urkul med blommiga gummistövlar, men ofta är det halvkass kvalitet. Det är tillverkat bara för att vara gulligt, men jag vill inte bara ha det gulligt, jag vill ha bästa kvalitet också. Men icke, antingen deppigt och kvalitet, eller glatt men mer för att sitta och titta på hemma i soffan.

Sen är det lite störigt att tjejgrejer över huvud taget ska vara lite B. Som Crafts underställtröjor. Herrkläderna ska vara funktionella, de är tajta så att fukten transporteras bort snabbt, de har inte massa sömmar som skaver, och de har lång flärp på ryggen så det inte ska glipa när man rör sig. Damvarianten då? Jo, de är pösigare för att se snyggare ut, av samma anledning är det massa sömmar, och slutligen har de ingen ryggflärp. Vad ska damerna göra, sitta hemma i soffan och se vackra ut!? Jo, det stod på förpackningen, de var designade för att vara snygga. Eller nåt sånt. Vill inte karlar vara snygga? Jag mailade till Craft och frågade om ryggflärpen, vad den var bra för varvid de förklarade dess bra funktion. Då frågade jag om inte kvinnfolket behöver den funktionen, men då kom inget svar. Nu har de visst nya modeller, jag har inte kollat in dem, jag sliter på mina gamla herrtröjor och herrlångkalsonger ett tag till.

Ett annat exempel är Meindls kängor Island Pro. Herrvarianten är rejäl med kraftigt stöd kring vristen. Damvarianten är en käck promenadkänga med betydligt mindre stöd. Alla tjejkompisar jag känner som har såna kängor har herrvarianten. Vad är det som då säger att damkängan nödvändigtvis är sämre? Nej, den behöver inte vara sämre, men det är som att jämföra bananer och päron, problemet är bara att dampäronet inte kan användas till samma laster och samma terräng som herrbananen. Dampäron får man ha till lättare päronturer och då är de väl säkert bra. Men hur kommer det sig att damgrejerna alltid är för "enklare" aktiviteter? Inte sjutton har man sett att en damvariant är kraftigare än herrvarianten!?

Tuffa tjejer behöver utrustning som pallar!

Om jag är en rödstrumpa? Nej, sannerligen inte, inte nätstrumpa heller, trivs bäst i raggsockor. Rödstrumpa hade jag inte kunnat vara även om jag så önskar. Jag gillar att vara ute, även när det är kallt, så jag behöver tjocka strumpor. Kolla på Wollpower/Ullfrottés tjockstrumpor, finns det i rött? Nix, bara massa gubbfärger!! Röda finns bara i tunnstrumpor, för, som sagt, mysiga stunder hemma i soffan eller enklare aktiviteter i behagligare klimat. Samma på tjockkläderna, bara gubbigt. Kolla Fjällrävens Kånken i större storlekar, bara gubbfärger. Inte ens en glad tjejblå färg! Isblått, det är vackert det, men nej, gubb, gubb, gubb!

Men hoppla lite grand! Detta är ju som jag skrev en uppiffad version av det gamla inlägget och nu har jag sett en solgul stor Kånken!!! Heja Fjällräven!! En himmelsblå och hallonröd också tack!! Heja, heja!!

En annan lustig detalj gäller skidorna som jag går och blänger på i timmar, dagar, veckor, ja, t.o.m. månader som det är det tänkt framöver. Då kan jag inte gå och blänga på en barsk karl! Jag mailade Åsnes som sa att det skulle komma skidor med damer på. Jag vill inte blänga på en dam heller, även om hon ser lite trevligare ut. Faktiskt tror jag att jag hellre hade gått och blängt på en karl än en dam, men då får han vara en trevlig en! Och jag tror det förhåller sig så med många herrar också, att de hellre vill beskåda en trevlig dam...!!? Ja, om man inte är lagd åt andra hållet förståss.

Men allra helst skulle jag vilja ha något mer neutralt, som inte stör mina tankar, men ändå något som gör mig glad. Glada fåglar och blommor kanske. Det är viktigt att det inte är framför allt vackert för då finns risk att det blir melankoliskt. Det är glad-pepp som är honnörsordet! Nu har jag fått fatt i gamla röda Rago så det får duga. Röda Åsnes Rago, - norska skidor. Jag behöver en ny tjock ulltröja, och jag ska kolla i Norge nästa gång, de kan sannerligen göra glada ulltröjor och dessutom är de himla bra på rött!

Jag har en vindmask som är så eländig så man nästan storknar! Hur glad blir man av den?!! Blir man glad, och oj vad fint, och så får man massor av gladhormoner i kroppen så man sprätter av energi? Nej, den är en sån där dum energislukare, jag känner mig urful och urdum och då sprätter jag inte av energi.

Varför kan de inte göra såna som är glada? Måste man se ut som en förrymd terrorist? Dessutom så hittar jag inte svarta pinaler när det är mörkt. Urkorkad färg. Jag försökte sticka mig en ny men den envisades med att bli mer halsduk än ansiktsmask trots ihärdiga försök. Jag får sy en istället, har fixat rött vindstrechtyg och sen ska jag sy fast gosigt ull på insidan. Så det så.

Ja just det ja, det här var ju en uppiffad version, - och efter att jag skrev det här sist så hörde det av sig en urtrevlig mänska som erbjöd sig att hjälpa till med stickningen. Kolla in här alltså! Vad säger man!! Mänskan bakom denna skapelse är Ulrika Öhrnell, - heja gladgrejer och heja gladmänniskor!!! Eller rättare sagt, det var ett teamwork, Ulrika stickade enligt min gipsavgjutning och sen tovade jag!

Är det här fånigt tjejfjant? Jag tror det finns en herrvariant här också. Fast herrarna vill ha det fräckt och cooolt, de ska vara super duper hight tech pro. Gärna så det är lite späka-sig-faktor också. Då känner de sig coola, och vips, så blir det lite starkare. Vad är det för skillnad på att bli glad-stark eller cool-stark? Herrarna blir starka för att det är fräckt att ryggsäcken är kevlar, jag blir stark för att den funktionella kevlarsäcken är så fin. Kanske en del herrar skulle bli starka av den fula Mountain Hardwear ryggsäcken just för att den var så himla cool och high tech eller nåt. South Col-cool. Den hade manlig cool-faktor men inte min kvinnliga fin-faktor. Fint eller coolt, same same, but different! Så heller ingen stenkastning på herrarnas pepp-stil.

Sist jag skrev det här så fick jag kommentarer och meddelanden och mail och oj vad grabbarna tyckte att de i första hand bryr sig om funktionen och kvalitén och i andra hand hur det ser ut. Men se då tog jag ett snack med en polare som jobbar i en friluftsbutik och noop, grabbarna går inte bland damgrejerna och kollar om det finns något med bra funktion eller kvalitét.

Det händer aldrig att en grabb testar en rosa damtröja eller damsko medan det inte alls är ovanligt att tjejer testar herrgrejerna. För att tröjan eller skon inte passar? Tja, den passar väl ungefär som en herrsko passar på en damfot, man får ta en storlek så foten får plats åt alla håll och kanter efter bästa kompromiss och sen gilla läget. Samma med kläder, - om damtröjan är för smal över axlarna så gå upp några storlekar då. Jag måste ju ha en jacka som är tillräckligt lång osv. och då blir den på tok för bred över axlarna. Bara att gilla läget. Damversion finns som sagt var inte alltid om jag vill ha bästa kvalitet eller varianten för värstingäventyr.

Kanonbra blommiga klätterbyxor av bästa sort - dock endast på tjejer!

Sen kan man undra varför damkläder eller damskor är så himla special! Det gäller i stort sett alla företag som gör friluftskläder. Man har special för dam, de märks speciellt – hallå, här är en damvariant! Men herrvarianten, märks den med att den är en herrvariant? Nix. Herr rules! Det är precis lika tokigt att ha herr som någon slags outnämnd standard och att dam sedan speciellt märks ut, som om det hade varit tvärt om!. Föreställ er att alla omärkta kläder i en friluftsbutik var i damdesign och sen märker man speciellt ut de som är i herrdesign. Ni ser, så tokigt att det inte ens skulle funka! Har jag fel? Kolla Haglöfs hemsida! Dam heter Q och annat förnämligt och herr heter bara som det heter! Fjällrävens specialdesignade damryggsäckar har tillägget W. Skulle det vara möjligt att kvinnoryggsäckarna hette bara Kajka också satte man ett M på de som var specialdesignade för män? Allt specialdesignas för kvinnor, friluftskläder, ryggsäckar, skidor, you name it! Kollade på racercykel och då fanns specialdesignade för tjejer! 20 normalsorter för herr och två special för dam. Minsann! Specialdesignas cyklar för män? Va?

Som kvinna är man ett stort jäkla specialdesignat undantag i friluftsvärlden! Nej, så kan vi inte ha det! Tjej-fina grejer i bra kvalitet och tjej ska inte vara mer specialdesignat än grabb. Gör om, gör rätt!!

Gladast vinner! Heja, heja, heja!

Kika gärna på min hemsida och här kan ni följa mina vardagsbestyr inför nästa tur på facebook.

Inlagt 2011-03-21 17:41 | Läst 14726 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-03-22 04:28   guhj
Men är det pryltillverkarnas ansvar att skapa produkter som lurar in tjejer i friluftslivet, eller är det kanske tjejernas ansvar att ta sig ut i naturen, så att det finns en marknad för prylarna?

Vad som är "normalgrejer" avgörs ju av vilka det är som köper grejerna, och de flesta som är ute och härjar i naturen, i synnerhet under lite extremare förhållanden, är ju män. Ställ dig vid toppstugan på Kebnekaise och kolla på de som passerar. 80% killar? Kanske inte så illa, men det är ju inte 50/50 i alla fall. Och då pratar vi ändå om nåt så alldagligt som Kebnekaise, som ju kan bestigas i shorts och sandaler om man bara vill.

Att killar inte går och kollar på tjejprodukter är väl inte heller så märkligt. Tjejprodukterna är ju anpassade för ett segment på marknaden som ligger så långt bort (i något avseende) att de inte gärna köper "normalgrejerna". Kanske handlar det om passform, kanske kvalitet, kanske tänkt användningsområde. Om man tillhör "normalgruppen", varför kika på "nischgruppens" specialgrejer?
 
Svar 2011-03-22 07:27   Anneli Wester
Jag var på Fjellfesten på Storulvån förra året. Där var helt klart inte ont om tjejer, såg ut som närmare 50/50. Kul!

I Fjällfesten ingick att man fick testa utrustning gratis, bl.a. skidor och pjäxor. Det fanns massor av skidor av olika slag. Kanonkul!

Det fanns dock inte ett enda par pjäxor i storlek för damfötter. Då snackar vi inte om att det inte fanns dampjäxor utan det fanns över huvud taget inga pjäxor i mindre storlekar.

Som tjej fick man gå till Storulvåns uthyrning och hyra pjäxor till dyra pengar. Sedan fanns det bara ett enda par skidor som hade bindningar som gick att ställa om till damfotsstorlek.

Jag var mig veterligen den enda tjej som hyrde pjäxor och testade skidor.

Då är det inte så konstigt att det inte är mycket tjejer ute i bergen. Dels där och då, men också framöver. Killarna kunde testa, kanske bli inspirerade och fortsätta framöver, medan tjejerna inte kunde bli det.

Tjejer vill! Utan tvekan fanns det tjejer som var intresserade av vinterfjäll och skidåkning, annars skulle de knappast åka till Fjällfesten.

Fjällfesten skulle se över det här till nästa gång och det är kanonbra, precis det man kan önska. Vi kan ju hoppas att andra också tar sig en funderare!!
 
2011-03-22 08:52   seobserver
Coolmax är ju coolt men trist svart eller omöjligt vitt. Har kört med damankelsockor sedan mitten på 60-talet för de är mest funkis. Strumpbyxor funkar oxså tämligen väl, men är man född med rör så får man fabricera en gylföppning. De är de lättaste funktionslångisarna.
Det är rätt Anneli stå på dig. Själv skulle jag vilja se byxor och jackor i jordbrunt, men gillar färggranna skjortor, halsdukar och mössor, inte alltid så lätt att hitta det.
Funkis och kul är viktigt. Gillar man inte utrustningen hur kan man då gilla regnet och blåsten?
 
Svar 2011-03-22 09:36   Anneli Wester
Heja! =:D
 
2011-03-22 10:31   helper
Det händer aldrig att en grabb testar en rosa damtröja eller damsko:
Jo jag har så små fötter 41 att dom sällan har min storlek hemma!
Så jag är jättenöjd med mina damskor : ). (salamon gtx) och ingen verkar märka att det är damfärger på fötterna. så prova o sitter det bra köp.
 
Svar 2011-03-23 09:16   Anneli Wester
Ja, det har du rätt i! Killar med små fötter behöver ibland köpa damskor. Jag träffade en kille en gång som hade 38-39 så han fick antingen fick köpa dam- eller barnskor.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

I samarbete med

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!