Rockar livet i Annelistyle.

Användarnamn: Anneli

Intressen:

Mer på profilsidan


Finstil och fulstul men sunt förnuft rules!

Det finns många olika stilar i hur berg kan bestigas, för en del är det fullständigt ointressant, för en del är det blodigt allvar. Här reder jag ut begreppen och vad jag själv står i detta.

Jag fick igår frågan vilken stil jag vill klättra Cho Oyu i. För de oinvigda så är Cho Oyu världens 6e högsta berg med sina 8201 m och ligger alldeles i närheten av Everest. Man kan bestiga berget från både Nepal och Tibet och jag hade tänkt mig ett försök från Tibet.

Med "stil" menas främst om jag avser att bygga camp på berget i förväg, s.k. expeditionsstil, eller om jag har med mig allt jag behöver från baslägret när jag går mot toppen, s.k. alpin stil. Sedan finns det hundra varianter av det ena och det andra, t.ex. kan man göra expeditionsstil med och utan bärare. Sen kan man gå solo, solo med hjälp och utan hjälp, ja, allt mellan himmel och jord.

För en del är detta fullständigt ointressant, för en del är det blodigt allvar. Så jag tänkte här snacka lite om hur jag ser på det här och vad jag vill försöka mig på, så slipper en del fundera på det här. Inget är dock hugget i sten, sunt förnuft rules.


Jag funderar och lapar höjd. (Mont Blanc alldeles till vänster om huvudet).

Jag avser att gå solo, dvs. ensam. Det kan ju diskuteras om det går att gå ensam på ett berg där det kryllar av människor men jag kallar det ändå att jag går ensam eftersom det bara är jag i mitt lag när jag går upp på berget.

Jag kommer eventuellt att ha tillgång till väderprognoser och räddningsservice hos ett företag i baslägret och om jag vill kommer jag i så fall kunna kommunicera med dem via radio. Här tycker jag dock det finns större utrymme att ifrågasätta om man är solo när man har folk på markplan att snacka med. Jag måste fundera vidare på det här, det blir fånigt att jag inte skulle kunna prata med folk i baslägret när jag har massor av människor omkring mig, - ska jag låta bli att prata med dem också?
Tillägg: Färdigfunderat, noop, det blir ingen radio alls.  


En ryss kollar att folk mår bra, han kollar mig också och jag kollar honom. Vad ska jag säga när han knackar på tältdörren för att fråga hur jag mår, - nä, skit du i det!

Jag tror att jag kommer att komma fram till att det här med äventyr befinner sig i en ny tidsera, - lite vätternrundan över det hela, - man kan åka i klunga, ligga på rulle och ha hjälp av varandra, eller så kan man ligga själv och dra hela vägen. Det kryllar ju med människor men ändå är man ensam och gör jobbet själv. Lite så uppfattar jag det som att gå ensam på ett berg med mycket folk. Jag har dock ingen depåservice. 

Jag avser att gå i alpin stil, dvs. jag kommer inte att ha någon utrustning eller mat eller något annat på berget som väntar på mig utan jag tar med mig allt jag behöver i min ryggsäck. Det betyder att jag varje kväll bygger camp, nästa morgon packar jag ihop grejerna, ner i ryggsäcken och på kvällen bygger jag nytt camp igen. Jag har allt med mig i ryggsäcken hela tien. 

Tomma tält i high camp på Elbrus som står på vänt

Annelistyle innebär också att jag har allt med mig allt ner igen, inklusive toapapper och annat skräp och absolut all utrustning, t.ex. säkringar och rep. För mig är det en självklarhet att man har med sig allt ner. Tillhör man etablissemanget så tycker jag att man ska ange om man har lämnat något på berget för det är lite mer fulstil över att lämna nåt på berget och det kan vara en extremt stor skillnad mellan att lämna säkringar eller att ha alla säkringar med sig. Idag kallas det alpin stil även om man har dumpat utrustning på berget. Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra med bajs, det är möjligt att jag försöker få det med mig ner på nedvägen.


Bajspåse på vänt på Aconcagua

Jag kommer ev. att ha en liten bit repmed mig. Om jag tycker att jag behöver rep sätter jag upp det och vänder sedan tillbaka och hämtar repet med mig. Jag har alltså alltid repet med mig. Jag avser inte att klättra på repet utan bara på berget och det gäller både upp och ner, dvs. jag avser inte att fira mig ner. Annelistyle är att klättra för egen maskin, repet finns där bara som en säkerhetsgrej, inte som ett direkt klätterhjälpmedel. Utifall någon undrar så har Cho Oyu inte några särskilt svåra passager, ett ställe är lite brant men inte svårt, men på flera ställen blir det en väldigt lång rutschkana om jag ramlar och inte får stopp på mig och det finns också glaciärsprickor.

För en del är det blodigt allvar vad man stoppar i sig under bestigningen. En del anser att et är lite doping över vissa medel. Jag kommer att ta medicin i förebyggande syfte och då tänker jag främst på Bamyl. Det tar jag för att tunna ut blodet och minska risken för frostskador. Jag avser inte att ta någon medicin för att skynda på acklimatiseringshastigheten men jag har med mig sådan medicin att ta om jag blir allvarligt sjuk. Jag kommer då även att gå ner så snart det är möjligt. Jag kommer inte att ha med mig syrgas upp på berget..

Jag kommer däremot att ha med mig heparinsprutor och planerar att ta dem. Orsaken är att man på hög höjd får väldigt tjockt blod, det är en del av acklimatiseringen, och det är jättebra så länge man är på hög höjd. Men jag ska ju ner igen och då är det väldigt stor risk att det tjocka blodet orsakar proppar. Jag har hittills haft tre ytliga proppar och jag vill gärna bestga berget men vill inte riskera att dö av en propp så jag kommer att tunnar ut blodet på nervägen.  

 
En karl som inte mår bra på toppen av Aconcagua

Det är så här jag villl göra. Jag har inget emot att andra klättrar på andra sätt. Jag åker dit för att testa mina gränser, för att jag älskar att klura över hur jag ska lyckas möjliggöra det jag vill göra, för att jag är nyfiken på hur 8000-metersluften känns både fysiskt och mentalt och vilka tankar jag får där. Andra är där av andra orsaker och det stör inte mig. Det finns sådant som stör mig och är det något idag som är fulstil så är det att lämna prylar kvar efter sig, även om det så bara är en liten kil. Sen finns det annat man kan störa sig på men som inte har med stil att göra, men det tar vi en annan gång. 

Slutligen, jo, jag kommer att försöka tälta på toppen. Jag kommer dock i första hand "bara" försöka nå toppen, - allt annat är bara bonus.
2014 mars: Tänkt om - jag kommer känna på plats hur jag gör, inget bestäms iförväg, allt bestäms ad hoc i stunden.  

 Tältning på toppen av Elbrus

Som sagt, för en del är detta fullständigt ointressant, för en del är det blodigt allvar. Så nu har jag väl klargjort vad jag vill göra där borta i bergen. Är något oklart?

Stay cool - hälsar Anneli alias Fuglesang

------------------------------------------------
Här har ni min engelska facebooksida.
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida.
------------------------------------------------

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-02-06 22:51   Minnatur
Jag tycker det låter väldigt förnuftigt...

Det verkar vara lite jobbigt att vara just i klätterbranchen. Det verkar vara ett jä..la tyckande om saker och ting, vad som är rätt och fel...
Bra att du gör som du själv vill, skit i vad andra tycker...

I like!
 
Svar 2011-02-07 10:20   Anneli Wester
Det är som du skriver ett jä..la tyckande men det bör nog tilläggas att det är en liten klutt som står för de allra flesta tyckandena i de offentliga sammanhangen i Sverige, som så att säga tjôtar hål i huvudet på allt och alla.

Det bör väl också tilläggas att det inte bara tycks om allt och alla inom klättring, - jag har precis shoppat ett par långfärdsskridskor och inom det gebitet verkar det finnas såna som har en "jä..la" massa tyckande om andras användande av stavar.
 
2011-02-07 09:00   äventyrssugen
Håller med. Synd att det ska behöva vara på så blodigt allvar. Men jag antar att precis som man tänjer sina egna gränser kanske man efteråt tänjer gränserna när man ska berätta vad man utfört. Man vill gärna lyfta fram hur bra man har lyckats. Och då är det lätt att börja tänja på deffenitioner som "solo" och "utan syrgas".
Jag antar att det är viktigt att formulerar väl för sig själv vad man vill och inte vill, vad man vill uppnå.
Och att acceptera att det kanske blir en plan B
 
Svar 2011-02-07 10:09   Anneli Wester
Det där med plan B är väldigt bra, då behöver det ju inte kännas som ett värstingmisslyckande bara för att önskeplanen A inte funkade.
 
2011-02-08 15:13   Thomas Traneving
Tack för att du förklarade det där med alpin-stil. Efter att ha hört ett par personer nämna alpin-stil gång efter gång så är det klart att jag börjar undra.
Hmmmm......med lite eftertanke så kan jag hädanefter säga att vi alltid vandrar alpin-stil när vi är i alperna ;)
Nöjer mig nog även fortsättningsvis med toppar på 2000-3000 meter men beundrar din driftighet.
Målet för individens erövringar är är alltid i konstant förändring....säger jag som var tok höjdrädd när jag gick upp på keb för ca. 10 år sedan men nu mera kan vandra i timmar längs med höga, höga stup utan att blinka.

/H
 
2011-02-08 22:11   ThomasTKM
Jag tycker det är inspirerande att läsa om dina bestigningar, tack!

Sen undrar jag hur du hade tänkt att göra med tillståndet som krävs för Cho Oyu. Jag har inte läst på exakt vad ett tillstånd kostar, men jag antar att det är samma princip som på andra 8000+ toppar dvs att det blir billigare per person om man köper in sig på ett tillstånd för 7. Köper du in dig genom ett expeditionsföretag/tar det via andra privatpersoner som gemensamt köper ett för 7, eller köper du ett individuellt tillstånd?

Jag kan eventuellt vara på att köpa in mig i ett sådant tillstånd, dock inte förrän 2012...

Lycka till!!

//T
 
Svar 2011-02-08 22:55   Anneli Wester
Hej Thomas! Jag ska åka redan i år så sorry.

Jag kommer inte att köpa ett eget tillstånd och lägga massa energi på att "sälja" tillstånd, jag behöver min energi till att fokusera på träning mm.

Eftersom jag inte vet någon som har tillstånd så lutar det åt att jag får shoppa in mig på en basservicepaket hos ett företag. T.ex. Summitclimb tar 4 350 US$ för basic service, det är 1250 - 1750 $ mer än tillståndet i sig (olika pris beroende på hur många man är). Tillstånd för 1 pers kostar 6000 $ så det är inget alternativ.

Nackdelen med att åka med dem är att jag måste ta mig till Katmandu vilket kommer att kosta mig säkert sju-åtta tusen mer än att åka tåg via Peking som jag hade hoppats på.

Lycka till!!!
 

Läs mer i bloggen

SYRIA will rise again! Del 3

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.


Gömde ju alldeles bort att göra klart det här! Här kommer del 3 från syriska gränsen tidigare i år. Skulle åkt dit igen häromveckan, biljett var köpt och allt, men var tvungen att ställa in. Nästa vecka blir det en sväng tillbaka till Nepal. Men här är tredje del en av resan till syriska gränsen tidigare i år. Jag är i Reyhanli precis vid syriska gränsen, vid den gränsövergång där flest flyktingar lämnat Syrien. 

Jag gör som de andra delarna, lägger in mina Facebookinlägg och bilder. Välkomna att följa mig där, länk längst ner i inlägget. Det är lite mer live-känsla och väldigt mycket mer respons och liv där. 

Här är del 1 och här del 2 för er som vill ta det från början.

SYRIA will rise again! Del 2

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.

Den turk-syriska gränsstationen precis utanför stan är om jag förstått det rätt den gränsstation där flest flyktingar tagit sig ut ur Syrien. De flesta tar sig vidare. En del stannar här. Startar ett nytt liv. 

SYRIA will rise again! Del 1

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen och bloggar på plats!

Packar. Minipackning. Det blev inte ens 5 kilo. Och hälften behöver jag egentligen inte. Funderar på att köra micropackning och slänga ut den halvan.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.