Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring runt Daubensee i Schweiz - Leukerbad

Den 7 juli 2010 bestämde vi oss för att lämna Kandersteg och åka vdare till Leukerbad i Schweiz och åka upp till Gemmipass för att där gå runt Daubensee. Sträckan runt Daubensee är 6 km lång, tar ca. 3 timmar T/R med 120 höjdmeter. Med andra ord en rätt lätt vandringstur.

Efter att ha ätit frukost i Kandersteg beslutade vi oss för att sätta bilen på tåget genom berget och fortätta till Leukerbad. Resan med tåg genom berget tar bara 15 minuter och besparade oss lång resväg runt om bergsmassivet.  Detta var andra gången vi gjorde resan med tåg genom berget vilket också innebar att vi visste vad som krävdes för att inte bli helt lomhörd och vad som måste till för att  kunna se något under resans gång. Första gången, för 2 år sedan, när vi åkte tåget genom berget hade vi ingen aning om hur det funkade. Rutorna var nerrullade och inga ficklampor framplockade. Nu visste vi bättre.

Det blir nämligen bäckmörkt när tåget kör in i berget och ljudet är öronbedövande (om rutorna är nerrullade). Det är upp till var och en att se till att man har en ficklampa till hands. Denna gång hade vi hade plocket fram våra pannlampor och rullat upp rutorna. Tågresan blev en skön fikapaus!

Väl framme i Leukerbad letade vi upp bergbanan som går upp till Gemmipass. Vi hade bestämt oss för att gå rundturen runt Daubensee. Turen börjar och slutar vid kabinbanan uppe vid Gemmipass.

Under vandringen har man en magnifik utsikt ut över Rhonedalen och alla magnifika bergstoppar runt omkring passet. Vackra dagar kan man se ända bort till Matterhorn/Zermatt. Hela denna vandring följer strandkanten av Daubensee och är en relativt lätt vandring.

Höger sida längs med sjön är väldigt lättgången medan vänster sida längs med sjön går längs med bergväggen. Lunch intog vi i änden av sjön.

När vi passerat över floden från glaciären så återstår bara 120 höjdmeter upp till kabinbanan vid Gemmipas. Vandringen härifrån och upp till passet tar ca. 30 minuter brant uppför. Eftersom vi var rätt trötta idag beslutade vi oss för att strunta i de 120 höjdmeterna och fuska med hjälp av den lilla kabinbanan upp till passet.

På vintern är området runt/över Daubensee ett eldorado för längdskidåkare. Många landslag tränar höghöjdsträning här.

Efter att avslutat vandringen var det dags att ta in på en camping för en välbehövlig dusch. Vi hade tur och hittade en fin campingplats med en ordninggjord eldplats. Vi lagade mat på vår grill och stormkök, korkade upp en flaska vin och njöt av den magnifika utsikten!

Titta in på vår hemsida www.traneving.se om du vill se fler bilder från vår vandring.

Direktlänk till just denna vandring: http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=634

Helena och Thomas

Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-09-06 06:22   mathog
Vilken trevlig resa ni haft. Komiskt med biltåget genom berget. Becksvart resa i 15 min :)
 
Svar 2010-09-06 09:47   Thomas Traneving
Ja tågresan är lite konstig. Kan väl bara säga att vi var rätt förvånade första gången när det blev helt mörkt. Bilen framför oss hade åkt förrut och de hade en ficklampa till hands. Helena fick i blindo åla sig bak i bilen och känna sig fram till ficklamporna. Tur att hon visste vart de låg =)
Nu hade vi laddat med lampor och kaffe =)
 
2010-09-06 14:03   brigas
Vad fantastisk natur alperna har,skönt att kunna "fuska" vid trista/jobbiga sträckor,tåg och linbanor/8och bilvägar) är ju en upplevelse i sej.
 
Svar 2010-09-06 14:55   Thomas Traneving
Ja håller med :)
denna var lite speciell. Obemannad. Tog en liten stund innan vi hittade ringknappen upp till Gemibahn så vi kunde säga till att vi ville åka upp :) /H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.