Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Sista och vackraste etappen på Roslagsleden

Den 9 oktober 2010 vandrade vi sista sträckan på Roslagsleden, Sandviken till Grisslemhamn. En sträcka på 20 km.

Nu har vi vandrat klart hela Roslagsleden, från Danderyd till Grisslehamn. Vissa etapper har vandrats med övernattningar men de flesta har vi genomfört som dagsetapper. Tur äv nog det, för det är inte gott om lägerplatser längs den nya dragningen av leden från Norrtälje till Grisslehamn. Vi har bara passerat ett vindskydd längs den nya sträckan och vi har bara hittat några få ställen där man kan tälta. Det är som om de ansvariga för leden tror att alla som vandrar den nya sträckan vill sova på Bed and Breakfast eller campingar. Inget av det är något för oss. Vi gillar att sova vid vindskydd, vid sjöar, mitt i skogen  och framför allt utan en massa annat folk runt om kring. Dock finns det ett par fina pärlor och tältställen längs med sista sträckan av Roslagsleden.

Sista sträckan på Roslagsleden (eller första om man väljer att vandra mot Stockholm) är jätte vacker. En jätte fin sträcka som är väl värd att vandra. Litet krux i hela vandringen är att det är dåligt med kollektivtrafik. Vi har tur och har bekanta runt Grisslehamn som kunnat ställa upp och köra oss till etappstarterna (vår egen bil har stått parkerad vi etappslutet). En gång har vi tagit taxi andra gånger har vi gått extra kilometrar för att komma till en busshållplats. Allt funkar, man får bara ha lite fantasi.

Vid sandviken finns den fin sandstrand men tyvärr är campingen bara öppen under sommarmånaderna. Vet inte riktigt hur de som dragit leden tänkt sig att vandrare skall kunna övernatta om de vandrar på senhöst, vinter eller tidig vår.  Man får väl slå upp tältet på campingen ändå. Kommer det någon som vill ha betalt så gör det……

Någon kilometer efter Sandviken kommer man till Gamla Grisslehamn. Här bor våra bekanta. I juni varje år arrangeras Postrodden, en folkfest, till minne av de som omkom vid postrodden mellan Grisslehamn och Ekerö på Åland.

Leden slingrar sig mellan de olika sommarsamhällena och efter Melbyhamn kommer man fram till ett val. Man kan välja den lätta vägen, längs med grusvägen, eller så kan man välja den lite mer konditionskrävande vägen, ut mot havet och klättring på klipporna. Vi valde den mer krävande. Gör det! Så vackert! Här finns också en av de finaste lägerplatserna längs med leden.

Vid skottviken finns en fin sandstrand. Här tog vi en välbehövlig paus innan det var dags att gå vidare.

Innan leden kommer in till Grisslehamn passerar vi Albert Engströms skrivarstuga. Så fint den ligger längst ut på klipporna med utsikt över Ålandshav. Man kan riktigt föreställa sig hur han satt här och skrev sina verk. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, precis som ett sjömärke. Vi passerar också Albert Engströmmuseet innan vi kommer in i Grisslehamn.

På vår väg in i Grisslehamn lyser solen vackert i skymningen på Grisslehamns Havsbad. Oj vad vi skulle vilja sova över här. Vad mysigt det såg ut.

Ja ja....nu var det bara att sätta sig i bilen och åka hem. Barnen väntar där hemma. Men som tur är är barnen stora och hade lagat färdigt middagen tills vi kom hem runt 20.00.  Nu smakade det gott med ett glas vin och god mat.

Här är en dirketlänk till vår hemsida om du vill se fler bilder från vår vandring på Roslagsleden: http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=650

www.traneving.se

/Helena och Thomas 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-11-13 19:09   Håkan Friberg
Måste än en gång berömma och beundra ert idoga arbete med att sprida information om alla de vandringsleder ni vandrar. Er hemsida måste vara en guldgruva för många.
 
Svar 2010-11-14 15:36   Thomas Traneving
Håkan - Stort tack för dina fina ord.
Det här med vandringen är ett sätt att leva och vårt andningshål från arbetsveckorna då tiden mest är fylld med kontorsjobb och möten.
En del människor går in på gym, springer på löpband med hög musik i öronen.
Vårt val är lätt. Vi går ut i naturen och njuter av tystnaden. /H
 
2010-11-14 09:02   thegedd
Skoj och grattis, hela leden. Jag är övertygad om att ni kommer få någon slags utmärkelse för era omfattande vandringar, och den information ni sprider.
 
Svar 2010-11-14 15:39   Thomas Traneving
Jesper - Tackar.
En sak som slog oss är att alla stora leder borde ha ett diplom eller en medalj man kan få när man gått hela leden.
En led som gör precis så är den fantastiska och välskötta Bergslagsleden.
När man vandrat alla etapper belönas man med numrerat diplom, förtjänstmärke och en bok. En kul grej som skulle varit roligt att få.
Vi har några etapper kvar på den leden men tillslut skall vi nog lyckas få till den fina belöningen. /H
 
2010-11-14 16:11   Håkan Friberg
Jag ståtar med egen nål. Diplomet har förkommit och någon bok fick jag inte på den tiden (1983), men nålen har jag alltså kvar.
 
Svar 2010-11-14 17:26   Thomas Traneving
Bra jobbat Håkan!!!
Hade vi inte haft så långt till Bergslagsleden så hade även vi fixat märket :)
Var stolt över ditt märke. Det e bara ca 800 som har ett!
/H
 
2010-11-14 20:53   thegedd
1998-07-18 fick jag diplom för Bergslagsleden, nr 667. Nu när jag har det framme funderar jag på att rama in och hänga upp det på väggen....
 
Svar 2010-11-14 21:08   Thomas Traneving
Ja men det måste du göra! Tänk, bara 200 som lyckats sedan 1998.
Klart det ska upp på väggen! /H
 
2010-11-14 21:08   BrittMarie
Ni inspirerar mej att göra lika dant, vandra en hel led i etapper. Jag skulle nog välja västra Vätterleden!
 
Svar 2010-11-14 21:12   Thomas Traneving
Ja den leden är ju nära dig.
Det är både roligt och lite sorgligt när man är klar. En liten tomhet infinner sig.
Vi är på god väg att klara Upplandsleden. Har gått från Barkarby utanför Stockholm och börjar närma oss Tierp.
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.