Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Kajak genom Nackareservatet - 10 minuters bilväg från City

Vi har ofta vandrat i Nackareservatet och runt Hellasgården och då funderat på att paddla genom de vackra sjöarna. Detta är en perfekt halvdagstur i väldigt lugna nybörjarvatten. Vi startade vid 11.30 och stannade för lunch vid en klippa. Sart och Mål för dagen var parkeringen i kanten av Dammtorpssjön, parkeringen vid det gamla kapellet (se karta på www.traneving.se ).

 

Den första delen av Dammtorpssjön var full av näckrosor och det var vackert att paddla genom alla vita blommor. I Dammtorpssjön paddlade vi förbi en väldigt tam Sothönsfamilj.

 

vi passerade under den låga bron som förbinder Dammtorpssjön med Söderbysjön. Här, i Söderbysjön, var det många som badade. Det var fullt på klipporna och vid badplatsen.

 

Efter Söderbysjön paddlade vi in i Ältaån och under bron där Sörmlandsleden går. Här har vi vandrat på sommar och vinter. Riktigt mysigt att för en gång skull befinna sig i vattnet och studera den vackra naturen från detta håll. I Ältaån mötte vi en morfar (eller farfar) med barnbarn som var på väg åt motsatt håll i en canadensare. Paddlingen genom Ältaån var lätt och vi stötte inte på några hinder. Ån bjöd på många vackra blommor och man kan inte förstå att man är så nära city när det känns som om man befinner sig långt ut i vildmarken - En härlig känsla!

 

Efter Ältaån paddlade vi ut i Ältasjön. Nu var det dags att hitta ett lämpligt lunchställe. Först tog vi sikte på ön som ligger precis vid mynningen av ån. Ett dåligt beslut eftersom det visade sig att ön var "ockuperad" av skrattmåsar med ungar. Vi paddlade vidare och hittade en fin klippa att dra upp kajaken på.

 

Efter lunch följde vi strandkanten runt Ältasjön med vår kajak. Även här i denna sjön var det många som badade.

 

Väl tillbaka i Söderbysjön stannade vi vid en klippa för ett bad. Vattnet var varmt och solen stekte gott! Här, vid klippan, drack vi vårt kaffe och tittade på alla små abborrar som åt av det vi sparkat loss från klippkanten vid vårt bad.

 

Detta var en härlig och lugn tur som varmt kan rekommenderas. En perfekt tur för nybörjaren!

Om du vill ladda ner karta eller se fler bilder från turen så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=704

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-08-29 16:20   greenjuice
Turen ser verkligen skönt ut! Ni valde också rätt dag med tanke på det fina vädret.
 
Svar 2011-08-29 22:45   Thomas Traneving
Ja vädret var verkligen toppen!
 
2011-11-08 17:28   aksello
Det lät underbart. Vad använder ni för program för att göra dom där fina kartorna som ni har på eran hemsida?
 
Svar 2011-11-08 17:54   Thomas Traneving
Ja detta är en fin tur!
Vi kör väldigt enkelt. Appen Runnkeper som vi installerat på iPhone (gratis app). /H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.