Bloggar > Annelibloggen > Ny stil i de höga bergen - ...

Annelibloggen

Livets äventyr

Ny stil i de höga bergen - framsteg eller baksteg?

Jag fick ett mail.

Anneli Pompe är på Everest. Hon säger att hon går utan syre. Syre finns dock med som back up, bärandes av någon annan, typ som första hjälpen-utrustning.

Precis på samma sätt som jag tidigare funderat över och diskuterat, men med skillnaden att jag själv skulle bära syrgasen. Jag tänkte på Cho Oyu och att jag skulle försöka tälta på toppen solo. Syrgas skulle kännas som en bra pryl att ha i första hjälpen-kitet.

Det blev ett jäkla liv.

Nu har det också blivit ett jäkla liv.

I mailet jag fick undrades vad jag tycker om det hela.

Eftersom jag tycker att var och en gör som den vill så länge man inte skadar natur eller andra osv, och det med basta, så har jag inga som helst moraliska synpunkter på det.

Tycker du att det är med eller utan syrgas?

Jag tycker att det är utan att använda syrgas men med syrgas i första hjälpen-kitet.

Nej nej nej, så kan du inte tycka!

Du måste tycka antingen eller!! Antingen rätt eller fel, antingen bra eller dåligt, antingen svart eller vitt! Antingen är det med syre eller utan! Så är det! Så har det alltid varit!

Ja ha. Lev in din värld då. Jag lever i en annan värld. I min värld har det poppat upp en ny variant gällande syrgas. Kalla det en ny syrgas-stil eller nåt. Tidigare fanns det stilen att man gick utan syrgas och stilen att man gick med syrgas. Den senare varianten inbegrep att man också använde syrgasen. Nu finns en ny variant. Att man har med syrgas som en del av första-hjälpen kitet men avser att inte använda den.

Shit! Något nytt!!

Mig veterligen var jag den första som tog upp det här som en variant och det blev stenkastning som hette duga. Ingen gör så! Det finns inte! Nähä, men se det struntar jag faktiskt högaktningsfullt i! När jag ska ut i bergen gör jag väl som jag vill, jag struntar väl i hela friden i om någon har gjort så förrut! Vad sjutton spelar det för roll! Va?
Tillägg juli 2011: Nu har jag läst om en kille som för några år sedan funderade på att görra samma sak på Mount Everest men till slut valde att gå utan syrgas, så inget nytt under solen!

 
Den som kastar flest stenar vinner en resa till Bahamas!

Och jo, folk gör så! Det händer precis just nu i Himalaya.

Men ni kan inte säga att ni har bestiget berget utan syrgas!! Nähä. Om vi skapar något nytt så får vi väl kalla det vad vi vill. Vi bossar i vår värld. Ni som inte har med det här i er värld behöver inte bry er om vad som händer i vår värld.

Jag tycker inte att man har använt syrgas om man inte har använt syrgas.
Jag tycket att man har med syrgas om man har med syrgas.

För mig är det inte ett dugg komplicerat. För andra är det så komplicerat att de ägnar stora delar av sitt liv att kriga mot det. Jag förstår inte ens vad problemet är.

En del undrar om jag har bidragit till att föra höghöjdsfriluftslivet framåt eller bakåt. En viktig undring för en del.Räknas livet om det är upp och ner?

Nej, jag avser inte längre att ha med mig syrgas. Inte för att göra det ”finare” utan för att jag tror att jag kan ratta det här utan syrgas och därför vill slippa att bära på den tub jag hade tänkt ta med mig. Det där med att det är finare eller fulare är inget som är med i mina kriterier för om jag ska tycka att jag har lyckats. Det är inte viktigt. Viktigt är att jag gör som jag vill och vad som känns bra för mig.

Däremot har jag lyckats om jag har haft väldigt kul. Enligt mina kriterier har någon som bara gnäller på alla andra misslyckats totalt eftersom vederbörande inte bara har misslyckats med att ha kul själv, utan också förpestar andras möjligheter att ha kul.

Om jag inte gillar de stilar som finns, får jag köra en egen stil då?

Den som har roligast vinner!
Heja, heja, heja!

 

------------------------------------------------
Här har ni min engelska facebooksida.
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida.
------------------------------------------------

Inlagt 2011-05-16 12:36 | Läst 9976 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-05-16 16:16   OBD
Jag säger bara det, heja, heja, heja!
 
2011-05-17 11:15   zzeezz
Helt rätt, bra skrivet igen..

Vad tjänar det till om man dör om man har sygas eller inte.
" Jag dog på toppen av berget men jag besteg berget i alla fall utan syrgas".
Var och en ska ta med sig det hon eller han tror sig behöva för att klara sig upp och ner.
Är det för mycket utrustning så får man väl träna mer så man klarar sig utan en del utrustning eller helt enkelt välja en annan utmaning.

det viktigaste är ju att man är ärlig och står för det man gör.
Går man med syrgas i första hjälpen utrustningen ska man säga det & stå för att man gjorde det.
 
2011-05-17 12:52   helmutlotti
I teorin håller jag helt med. Problemet för oss konsumenter är väl bara att många äventyrsproducenter brister i varudeklarationen. Precis som i annan marknadsföring tenderar producenterna att skriva de viktiga bivillkoren med mycket fin stil. Det blir en mycket klatschigare annons med " 0% ränta" i fet stil än det långa krångliga "0% ränta men 495:- i uppläggningsavgift och 125:- i aviavgift". Förmodligen tänkte Anneli likadant när hon korta ner "utan syrgas men med syrgas i förstahjälpenutrustningen" till kort och gott "utan syrgas". När man sen "i det finstilta" upptäcker bivillkoren hon glömde i annonseringen känner man sig faktiskt lurad som konsument.
 
Svar 2011-05-17 13:13   Anneli Wester
Absolut medhåll!

Vad jag menar är att jag inte har något emot stilen, att man sen är ärlig och säger vad man gör tyckte jag väl var lite ett annan ämne.

Men om vi är inne på det ämnet, så tycker jag att man inte har någon generell skyldighet att tala om vad man gör till någon över huvud taget bara för att man geografiskt befinner sig i Himalaya när man idkar sina friluftsaktiviteter. Lika lite som jag har något krav på mig att redivisa vad jag gör på Kebnekaise.

Men om man väljer att vara i rampljuset så ja, utan tvekan, så tycker jag att man inte ska ge sken av att det är något annat än vad det är.

En del tycker att om man har en hemsida så ska man vara tydlig men vete sjutton, idag har ju var och varannan Svensson en hemsida och jag tycker det nog är lite väl mycket att kräva att alla dessa Svensson ska ha koll på alla oskrivna regler om vad de måste säga och inte säga. De har kanske inte en aning om skillnaderna och bryr sig inte.

T.ex. är det en del företag som har syrgas som back up på Kilimanjaro. Ofta "bara" upp till topplägret men en del skickar med en syrgastub på toppdagen i någon guides eller bärares ryggsäck. Svensson som åker dit har inte haft en tanke på att kolla om det fanns syrgas med för, och vips, skulle kunna bli ett himla liv från någon gillar att föra liv.

Ingen kanske bryr sig när det är Kilimanjaro men samma kan faktiskt hända i Himalaya. Där är väl problemet mer att det är svårt att gå utan syrgas eftersom det finns andra runtomkring som har syrgas, och vilken syrgas ska räknas som att man har haft tillgång till?? På sånt skulle nog en del kunna gå igång så det är narmast att betrakta som ett smärre krig.

Men utan tvekan, om man har ställt sig i mediabruset, har med en bärare/guide med syrgas som back up i sin ryggsäck så ja, det tycker jag ska framgå utan att man behöver läsa det finstilta.

Men lik förbaskat, om hon inte använder syrgas så har hon inte använt syrgas. Det faktumet kvarstår. Och det kan ingen ta ifrån henne.
 
2011-05-22 20:44   plaskdaja
Baksteg.

I grunden tycker jag att man får göra som man vill. Beror på hur man ser alpinism. Idrott eller inte?

Jag tycker det är en idrott trots att det inte lyder under RF:s parraply. Och i och med att det är en idrott måste det också finnas förhållningsregeler så att det blir mätbart. Annars blir en en soloklättring utan syre lika mycket värd som en "charterklättring".
 
Svar 2011-05-22 22:56   Anneli Wester
Respekt för dina tankar men - om det är en idrott, är det en idrott att bestiga ett berg här hemma också? Dvs. då gäller alla möjliga mätningsregler för Kebnekaise också? Och Helgasfjället? Och Brudarmossen här hemma i Göteborg? Var går gränsen mellan den mätbara idrotten och vanligt friluftsliv? Det om något måste ju i så fall preciseras. Eller?

Och är det ett baksteg att tillföra en ny stil? Det fanns A-stilen och B-stilen och nu finns AB-stilen, eller om det för en del känns bättre BA-stilen. Är det bakåt?

Och de som inte vill vara med och tävla, hur gör vi med dem? Ska de infinna sig i reglerna de också? De som bara är ute för att ha kul? De får inte gå i skogen, de måste gå på löparbanan för det är där "tävlingen" går. Måste alla tvingas in i "tävlingen"?
 
2011-05-23 22:57   plaskdaja
Det finns regler i kubb, fia med knuff och undervattenpingis trots att det är halvflummiga sysselsättningar och inte i närheten av att kallas idrott.
Det måste det göra helt enkelt. Annars funkar det inte.

Å andra sidan... Brottning har två stilar trots att det är en och samma idrott.

Inga lätt frågor detta men min åsikt är att om man skall föra klättring framåt ska man göra det natural utan syre och med minsta möjliga miljömässiga avtryck på den här planten. Light is right. Alltså inte åka till Himalaya med Fritidsresor (känns som vi är på väg dit) och köra all inclusive hela vägen upp på 8000.
 
Svar 2011-05-30 01:29   Anneli Wester
Grejen är väl att en och annan människa vistas i naturen utan att tävla eller spela spel som går ut på att vinna. Man kan liksom inte inkludera alla människor i skog och mark i de tävlingsregler som gäller för Fjällräven Classic eller vad det heter, bara för att de tävlande vill det. Men det görs bara för att man passerade en viss höjdmeter. Varför det?

Och dessutom, om jag spelar fia med kuff med min polare så är det ingen som bryr sig om vilka regler vi följer. Det är viktigt att vi själva är överens om reglerna, men inte sjutton bryr sig någon annan om hur vi spelar. Vi bossar över vårt eget fiaknuffande.

Men vistas vi i naturen över en viss höjd så finns det de som anser sig ha rätt att bestämma vilka spelregler som gäller för oss. Självutnämnda regelmakare som bossar runt och gapar och skriker åt allt och inget. Fanken, du kan inte ha två ploppar på samma ruta!!!

Men åter till basic. Jag spelar inget spel, jag är inte med i någon tävling. Det är det som är hela grejen. Jag är bara ute i skog och mark och jag bossar mig själv.

Varför får man inte vistas i naturen över en viss höjd utan att behöva inkluderas i en massa tävling/spel-regler? Och bara njuta av utsikten!!!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

I samarbete med

Arkiv

Kategorier

Etiketter