Rockar livet i Annelistyle.

Användarnamn: Anneli

Intressen:

Mer på profilsidan


Hur man blir rädd för Ryssland. Eller inte.

Anneli, är du inte rädd för Ryssland? Nej. Men det beror inte på Ryssland. Varför då?

Skrev ett inlägg på Facebook. Så här.

Grejar med bilder. Den här gamla bilden. Vad gulligt. Tog tåget från Göteborg till Stockholm, båten till Finland och tåget till ryska Kaukasus, tältade på toppen av Europas högsta berg Elbrus och åkte hem igen. När pappa hämtade mig på tågstationen fem veckor senare var jag så mallig så jag höll på att spricka. Det var kul. Och minns att jag lyckades ratta ihop från dörr till dörr för under tusen euro inklusive precis allt utom mat, äter gör jag ju hemma också.

Anneli Wester Elbrus Ryssland

Någon frågade om jag inte är rädd för Ryssland. 

Noop jag är inte rädd för Ryssland, där finns massa supertrevliga människor!

Minns soldaterna på tåget, de hade marcherat i tre dygn eller var det var, den unga grabben somnade av i tågkupén och sov i 24 timmar, han var nog bara i övre tonåren, hans kapten drack 24% öl i literpetflaskor och bjöd på salt strimlad ost och till slut var han så full så jag tänkte att hans lever måste vara av extreordinär sort eller så är han död nästa vecka. Trots all alkohol så inte enda gång han sa eller gjorde något fylletrams, hans skötte sig reko precis hela tiden.

Och så minns jag operasångerskan som sjöng på operan i Moskva och som bjöd mig på opera i tågkupén så det dåna i hela tåget!

Och den gamla kvinnan, hon kunde ingen engelska men vi la upp vår mat på det lilla bordet och delade måltid i en ordlös men otroligt varm gemenskap.

Och de glada positiva ungdomarna på berget, från en rysk alpinistklubb, herregud vilken utrustning de hade och bar billiga men svintunga konserver och de satte upp tälten rätt över stenarna så de hade gigantiska stenar i ryggen där de sov ett halvdussin personer i vardera lilla tält men de var på benen varje morgon utan gnäll, ja herregud, massa underbara människor!!

Så nä, jag är inte rädd för Ryssland. Våra känslor skapas av det man minns. Vad som ligger i minnesbanken. Inte bara egenupplevt. Alla input. Även från nyhetsflödet. Och whatever. Det som ligger starkast i minnesbanken, där vi har mest fokus,  det är sedan det som skapar känslan. 

Min ryska minnesbank plingar inte högst om sånt som gör att jag blir rädd. Jag får en känsla av värme. Vill jag hellre få en känsla som skrämmer mig så kan jag försöka styra om mitt fokus till sånt som skrämmer mig. Så det skapas räddkänsla istället. 

Eller tvärt om. Man är rädd för något. Som man inte vill vara rädd för. Så kan man styra om fokus. Förutsatt att det finns annat att fokusera på. Och som skapar annan känsla. 


F Ö R E L Ä S N I N G 
Yeah! Jag föreläser i Göteborg 24 februari! 
Läs mer här!

V Ä R S T I N G E X P E D I T I O N !
I sommar kan ni hänga med, yeah - 
se här!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-02-15 13:31   pipsatan
Hej, är ingen bergsmänniska själv, men tänkter att att Elbrus borde vara ett ganska enkelt mål? Väldigt vackert men enkelt på något sätt?
 
Svar 2015-02-15 16:03   Anneli Wester
Hej! Enkelt, hm, det beror ju helt på vem det är. Det kan bli full storm, det är inte så enkelt att gå på de här höjderna i full storm om man inte är van. Det kan bli sån dimma så man inte ser nåt heller, det är inte heller lätt utan vana. Och har man inte kunskap om acklimatisering så kan man rent av dö. Jag träffade på människor som var i extremt dåligt skick. De glada ryssarna fick bryta, de hade inte tillräcklig utrustning och mådde inte bra av att ha gått för fort, trots sitt glada humör. Har man inte så bra humör eller rätt mindset så kan det gå precis hur illa som helst. Men har man kunskap och bra mindset, då är det piece of cake.
 
2015-02-15 14:30   pipsatan
Så rekomenderar du elbrus till alla?
 
Svar 2015-02-15 16:15   Anneli Wester
Tja, vad menas med "alla"? Finns människor som inte har tillräcklig erfarenhet eller kunskap om friluftsliv, höjd, kyla mm, vore ju inget höjdare att rekommendera en sån person att bestiga Elbrus på semestern 2015. Då skulle jag hellre rekommendera en tur anpassad efter den personens nivå först. Men visst, man kan ju ställa in siktet, och ta det över tid. :)
 
2015-02-15 16:43   Tobbe C
Bra skrivet!
Precis så är det att man formas av det som man tar in, "du är vad du äter" heter ju ett ordspråk. Men det gäller ju inte bara mat utan vad man läser, vad man tar in via sina sinnen, o.s.v. D.v.s. all input, precis som du skriver.

Och varför ska vi vara rädda för ett helt folk? Det är ju sådana dumheter som kan leda till ett världskrig i slutändan. Tack för att du ger en mer nyanserad bild än vad man vanligtvis hör på nyheterna, det behövs verkligen!
 

Läs mer i bloggen

SYRIA will rise again! Del 3

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.


Gömde ju alldeles bort att göra klart det här! Här kommer del 3 från syriska gränsen tidigare i år. Skulle åkt dit igen häromveckan, biljett var köpt och allt, men var tvungen att ställa in. Nästa vecka blir det en sväng tillbaka till Nepal. Men här är tredje del en av resan till syriska gränsen tidigare i år. Jag är i Reyhanli precis vid syriska gränsen, vid den gränsövergång där flest flyktingar lämnat Syrien. 

Jag gör som de andra delarna, lägger in mina Facebookinlägg och bilder. Välkomna att följa mig där, länk längst ner i inlägget. Det är lite mer live-känsla och väldigt mycket mer respons och liv där. 

Här är del 1 och här del 2 för er som vill ta det från början.

SYRIA will rise again! Del 2

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.

Den turk-syriska gränsstationen precis utanför stan är om jag förstått det rätt den gränsstation där flest flyktingar tagit sig ut ur Syrien. De flesta tar sig vidare. En del stannar här. Startar ett nytt liv. 

SYRIA will rise again! Del 1

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen och bloggar på plats!

Packar. Minipackning. Det blev inte ens 5 kilo. Och hälften behöver jag egentligen inte. Funderar på att köra micropackning och slänga ut den halvan.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.