Användarnamn: Örnsätrarn

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Terrängkartan i rasterform för nedladdning

I början av januari gjorde jag Svenska Fjällkartan tillgänglig i rasterform för nedladdning som kartor och för gps. Nu är jag klar med terrängkartan i form av kartor. Totalt är det 244 kartor i formatet 7500 x 8000 pixlar med 5m/pixel. Vid utskrift i storlek 75cm x 80cm blir det en skala av 1:50000, dvs den storlek och skala som Lantmäteriets tryckta kartor har. Indelningen i kartblad är också nära Lantmäteriets.

Kartorna finns i två versioner, en utan referensnät och en med. Referensnätet anges i systemet SWEREF 99 TM med rutor om 1000m sida. En uppsättning kartor är ca 3GB, för båda alltså ca 6GB. Kartorna kan laddas ner via denna länk.

Kartfilerna är inte större än att det går enkelt att lägga ihop flera filer till nya kartor med hjälp av vanliga bildbehandlingsprogram. Det kan vara bra för den som råkar få sitt intressanta område i kanten av ett kartblad.

En version för gps är på gång, drygt 10000 geopositionerade tiles.

Utsnitt från nedladdningssidan. Kartdata: Lantmäteriet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-02-11 20:24   mjensen
Fantastiskt bra!
 
2016-02-13 22:37   vandrafjäll
Vilket otroligt jobb du gjort. Bra gjort
 
2016-02-14 14:27   thureb
Mycket bra kvalitét. Vet du om Lantmäteriet även har släppt djupkurvor etc? På de tryckta topografiska kartorna finns djupkurvor och lite sjömärken som fyrar båkar och prickar samt farleder med.
 
Svar 2016-02-15 22:51   Örnsätrarn
Nej, jag vet inget om djupkurvor eller sjömärken. Kartorna motsvarar det som finns på Lantmäteriets visningstjänst.
 
2016-02-17 17:51   UteMats
Vilken fantastisk välgärning! Helt underbart! Tack ännu en gång!
 
2016-02-22 21:56   karlalbertfrej
Så himla bra, vad jag kommer använda detta!!!! Finns det någon särskild anledning till att inte nordvästra delen av fjällvärlden är med?
 
Svar 2016-02-23 22:06   Örnsätrarn
Lantmäteriet har helt enkelt inte gjort någon terrängkarta för nordvästra delen av Sverige. Där får man hålla till godo med Fjällkartan som jag lagt ut på samma sätt som Terrängkartan. Tyvärr finns det på vissa ställen smala områden som inte täcks av någon av de båda kartorna. Där får man använda Vägkartan, se lantmäteriets visningstjänst https://kso.etjanster.lantmateriet.se/.
 
2016-02-27 06:22   rogg
Kanonbra Jobb med kartorna!
Plockade hem Fjällkartan för gps.
Inte för att jag vill vara petig med du hade skrivit att det var 1170 st filer, men jag fick bara hem 1169 st..
kollade en gång extra om jag tappat bort en. Det verkade inte så..
Tack ännu en gång!
 
2017-07-31 16:35   Ylva L
Tack för ett fantastiskt jobb!
Tog hem några med grid häromdagen. När jag går dit i dag finns det inget där. "Mappen är tom". Kartorna utan grid finns kvar som förut.
Är det något fel, eller är de borttagna?
 
Svar 2017-08-05 12:45   Ylva L
Det hängde visst på vilken webbläsare man använde. Ursäkta att jag pratade strunt -:)
 
2022-03-16 11:14   magnus.hofwing
Hej!
Jag lyckas inte ladda hem terängkartan längre för Garmin/GPS..

Någon som har den och vill dela med sig??

//Magnus
 

Läs mer i bloggen

I Sarek 50 år efter första gången.

Min kompis Hasse och jag gjorde vår första Sarekvandring i augusti 1968. Vi var då nyblivna studenter och det var vår första fjällvandring över huvud taget. De följande åren gjorde vi ett flertal Sarekvandringar. Därefter blev det ett uppehåll tills vi båda blev pensionärer. Då återupptog vi våra Sarekvandringar och har i några år planerat att göra en "jubileumsvandring" år 2018 för att fira att det var 50 år efter vår första. Ungefär tre veckor innan vår planerade vandring i augusti meddelade Hasse att han inte kunde följa med eftersom en familjemedlem drabbats av allvarlig sjukdom. Han skulle inte kunna glädjas åt turen och istället ha tankarna på annat håll. Vår tur skulle behöva skjutas på framtiden. Det var ett ledsamt besked och under en tid visste jag inte hur jag skulle göra. Skulle jag göra en tur ensam? Det skulle absolut inte bli detsamma när Hasse inte var med, men å andra sidan har jag gjort ett antal soloturer i Sarekområdet under senare år.

Nåväl, efter velande hit och dit bestämde jag mig för att åka upp till Kvikkjokk för att där bestämma om jag skulle vandra eller inte. Dit är det alltid roligt att komma.

En pensionärs problem i Pårek(2)

Dag 2, 19/6, fortsättning.

Jag låg alltså i vattnet efter att ha ramlat vid vadning av Boarekjåhkå vid Boarekjávrres östra ände. Jag låg på höger sida mellan stenar och bara mitt huvud och vänster axel låg över vattnet. Även ryggsäcken täcktes av vattnet. Höger knä gjorde rejält ont. Strax intill låg is kvar i gölarna så temperaturen i vattnet var därefter.

En pensionärs problem i Pårek(1)

Jag startade bilresan upp mot Kvikkjokk 14 juni. I år (2017) skulle den få ta 4 dagar istället för 2 som den brukar. Vanligtvis åker jag E45 upp genom Norrlands inland, den ger mig en så skön vildmarkskänsla och får mig att tänka på Canada. Men nu skulle jag göra en avstickare in till Gäddede, Stora Blåsjön, Ankarede, Stekenjokk och Fatmomakke. Där hade jag inte varit på 30 år och eftersom de gjort stort intryck på mig då så ville jag återse dem. På vägen upp mot Stekenjokk fick jag en försmak av hur sen våren var i de västra fjälltrakterna. Sjön Leipikvattnet på 468 m höjd var till hälften istäckt och när jag kom högre upp var det snö nästan överallt, bara i vissa sydlägen var det snöfritt. Det här fick mig att undra över hur det skulle bli att vandra i Sarek några dagar senare. Jag hade noga följt med i väder- och snörapporterna och visste att våren var sen i år, men också att det var stora skillnader mellan de västra och de östra delarna av fjällkedjan. Inte särskilt sent i öster, men mycket sent och mycket snö i väster. Jag skulle gå i de östra delarna så förhoppningsvis var det ganska snöfritt där.

Vid Stekenjokkvägen väster om Gelvenåhkoe.