Användarnamn: Örnsätrarn

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Resor

Mer på min profilsida


Fjällkartan för GPS

I min förra blogg om Fjällkartan flaggade jag för att jag snart skulle lägga ut Fjällkartan även i en form lämplig för custom maps i GPSer. Arbetet är nu klart och filerna kan laddas ned från denna sida.

Fjällkartan inladdad från geopositionerade kmz-filer i Google Earth.

Jag har delat in kartan i rutor om 1000 x 1000 pixlar och med kartans upplösning om 1 pixel/10m så blir rutorna 10 km x 10 km. Varje ruta bildar sin egen kmz-fil och dess namn anger koordinaterna enligt SWEREF 99 TM i hela tusental för nordvästra hörnet. Totalt är det 1170 filer, ca 250 MB. För enklare nedladdning har jag samlat ihop ca 100 filer tillsammans i ZIP-filer. De namnges med nord-koordinaternas område för respektive ZIP-fil.

Det kan vara besvärligt att hitta de filer man behöver för ett visst område. Själv läser jag in kmz-filerna i Google Earth för att se vilka filer som behövs. Sedan är det bara att kopiera dem direkt från katalogen till GPSen (inte via GE). Det går också att använda Lantmäteriets visningstjänst (LV) för att hitta begränsningskoordinater för det område man är intresserad av och sedan kopiera filerna efter deras koordinatnamn. Det kan vara bra att veta att de fyra första siffrorna i filnamnet anger nord-koordinaten i hela tusental och ökar förstås norrut. På motsvarande sätt anger de tre nästa siffrorna öst-koordinaten i hela tusental. Jag kan tänka mig smartare lösningar, men det får anstå tills vidare.

Filerna är testade i Google Earth och i min egen Garmin 62s. Google Earth klarar att hantera alla filerna samtidigt, även om det tog någon minut att läsa in dem på min dator. Min GPS kan hantera upp till 100 kmz-filer åt gången, vilket innebär ett område om 100 kvadratmil. Vissa andra modeller kan hantera flera hundra kmz-filer samtidigt. Filerna lär också gå att använda i vissa kartappar för mobiler.

Intressant är att läsa in alla kmz-kartorna i Google Earth (GE). Man får då motsvarande LV fast off-line. Med GEs 3d-vy förstärks höjdkänslan i bilderna. Jämför de två nedanstående.

Kartbild från Lantmäteriets karttjänst.

Samma kartmaterial fast från kmz-filer i GE.

Höjdintrycket förstärks i GE med 3d-vy.

Skarven mellan kmz-kartor kan i vissa fall ge upphov till artefakter vid stor förstoring. Det svarta strecket till höger om höjdangivelsen för Spijkka är egentligen GEs bakgrund som lyser igenom då kmz-filerna inte riktigt täcker varandra. Det beror på att det med de parametrar som används för modelleringen inte går att anpassa en i princip plan karta till en sfär. Felet är dock betydligt mindre än kartans generella osäkerhet.

Ungefär samma utsnitt som ovan men i LV.

Allt kartunderlag för bilderna ovan kommer från Lantmäteriet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-07 08:07   Björnen
:-) :-) :-)
 
2016-01-07 08:13   Sleman
Man kan bara tacka ännu en gång :D
 
2016-01-07 08:40   BMartins
Stort tack, igen!
 
2016-01-07 09:57   Didgeridoohan
Wow! Helt fantastiskt. Tack så mycket!
 
2016-01-07 10:25   erito
Tack men jag får "invalid magic byte" error då jag försöker lägga in en kart del i Locus för Android. Tips?
 
Svar 2016-01-07 14:50   Örnsätrarn
Jag har kollat i manualen för Locus och kmz är inte ett filformat som stöds av det programmet. Men de skriver "If you come across a map file in a format not included in this list and you would like to use it in Locus Map there is no need to worry. There is a lot of desktop conversion software to solve the problem." De talar dock inte om var man får tag på ett sådant program. Hittar du ett så kanske du kan meddela det?
 
Svar 2016-01-07 16:49   KrisB
KMZ fungerar generellt fint i Locus och specifikt för dessa filer så kan jag garantera att det fungerar eftersom jag provade det direkt.

Det finns två sätt att använda Bengts KMZ-filer i Locus som jag provat (och som bägge fungerar fint):
* Du kan "öppna" en enstaka KMZ-fil med Locus som då visar den (förstås) men stänger du ner Locus och startar det igen så "minns" den inte den visade kartbiten.
* Om du istället vill att Locus ska visa en eller flera overlay-bilder som standard när du öppnar så börjar du med att lägga filerna i foldern Locus/mapitems(*). Du kan ha flera underfoldrar om du vill exempelvis sortera på olika områden. Lägg inte in alla 1000+ filer på en gång för då blir Locus nog väldigt segt. Några tiotal upp till ett hundratal KMZ-filer har jag använt utan problem på min telefon (men det kan vara problem på en telefon med mer begränsat minne). Sen startar du Locus, går in i Data-fliken och väljer Items-fliken. Där ska du se de KMZ-filer du lagt in, klicka på de som du vill visa så att de ändrar färg. Sedan visas de i Locus som overlay över annan karta (om du har någon vald). Stänger du ner Locus och öppnar igen så kommer den ihåg vad du valt att visa.

* = hela sökvägen kan vara lite olika beroende på telefon och Androidversion, hos mig är den /sdcard/Android/data/menion.android.locus.pro/files/Locus/mapItems, den skulle också kunna vara exv /storage/emulated/0/Android/data/menion.android.locus.pro/files/Locus/mapItems
 
Svar 2016-01-07 17:23   KrisB
Man kan använda (köpeprogrammet) mapc2mapc för att konvertera KMZ-filer till SQLiteDB vilket är det format Locus arbetar bäst med för "egna kartor". Då vore det inget problem med att arbeta med hela kartan på en gång eftersom Locus smart laddar in endast de tiles som den behöver visa. Jag har ingen licens för mapc2mapc men skulle kunna prova hur resultatet blir (utan licens blir det röda kryss över kartan), misstänker dock att det inte blir optimalt då SQLiteDB-standarden normalt använder 256x256 tiles och då kommer kvaliteten på kartan försämras i konverteringen. Det bästa vore om man kunde få ut kartan som SQLiteDB från början. Vet inte hur krångligt det skulle vara?
 
Svar 2016-01-07 21:52   Örnsätrarn
Manualen till Locus tycks inte vara up to date då kmz-filer ska gå bra att använda. Men de fick in ett fel i en version så att det blev problem. Läs mer på http://help.locusmap.eu/topic/locus-cant-opend-kmz-file.
 
Svar 2016-01-07 22:50   KrisB
Locus har en väldigt hög utvecklingstakt, på gott och ont! (Men KMZ-filer har fungerat enligt beskrivningen ovan sedan sommaren 2012, det var bara ett tillfälligt problem i en enstaka version.)

Bästa form för att skapa kartor åt Locus är dock en s.k. slippy map lagrad som en RMaps/BigPlanet SQLiteDB, vilket stöds av en hel del kartmanipulationsverktyg.
 
Svar 2016-01-14 21:18   coolmanq
Jag kommenterade precis ditt andra blogginlägg angående konverteringen av kartor till Locus men såg nu att ni redan diskuterat detta här. Jag kan inte annat än att hålla med KrisB att SQlite är det format du bör lägga din ansträngningar på!
 
2016-01-07 10:42   edvardwendelin
Stort tack! Kommer komma till användning i vår och sommar!
 
2016-01-07 10:52   Björnen
har prövat att lägga upp det i Google Earth, Google Maps men får det inte att fungera - tips någon?
 
Svar 2016-01-07 22:20   Örnsätrarn
Jag markerade de kmz-filer jag ville ha i utforskaren och drog över dem till glob-fönstret.
 
2016-01-07 11:42   erito
Mycket snyggt. Här är ett exempel på hur det blir om man läser in en sektion i Google Earth

http://oi67.tinypic.com/2q80ppt.jpg

Fortfarande får jag dock det inte att fungera i GPS applikationer, "invalid magic byte" men jag ska fortsätta försöka.
 
2016-01-07 12:24   Kilsbergarn
Tack så mycket!
Jag har än så länge laddat ner en av grupperna med kmz-kartorna och öppnat alla i Google earth. Jag la dom i en mapp på skrivbordet och sedan öppnade jag dem med menyn till vänster i Google Earth, och markerade alla filerna på en gång. Det var lätt:)
Undrar om man kan kolla på kartorna i Basecamp?
 
Svar 2016-01-07 18:42   edvardwendelin
Går fint! Bara att importera alla och sen klicka på "My collection" där uppe till vänster. Inte helt intuitivt, men det funkar.
 
Svar 2016-01-08 11:14   Kilsbergarn
Fick inte det att fungera, men tack ändå :)
Tog en kartbit och importerade till "min samling", den finns där i listan men syns inte på kartan. Kanske man måste ändra till .gpx. :-/
Ska fundera på detta.
 
2016-01-07 19:27   andreaze
Fantastiskt det här kommer vi ha nytta av. La in alla i Google earth i mappar som jag döpte efter vilket område dom täcker. Jag som bor i Jämtland saknar dock kartor över Sånfjället och Vemdalen/Klövsjö är det nått som går att fixa?
https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Kartor/Fjallkartan/Tryckt-Fjallkarta/Bladindelning/

Hur som helst stort tack
 
Svar 2016-01-07 22:12   Örnsätrarn
De kartor du nämner har skalan 1:50000 och finns bara som tryckta kartor, inte som bildfiler. De tryckta kartorna ingår inte i öppna data. En del av kartorna 1:50000 täcks av Fjällkartorna i skala 1:100000 och de kan kanske användas istället.
 
Svar 2016-01-08 09:42   andreaze
Undra varför dessa delar bara finns I tryckta kartor.
Området over Sånfjället och Vemdalen verkar inte finnas som 1:100000

Stort tack igen för fixandet
 
2016-01-08 01:31   salgo601
Tack spännande nu måste man nästan ta sig ut på en tur...
 
2016-01-17 22:52   Örnsätrarn
Fem små dropouts har hittats i kartorna och är nu fixade i både kartor och kmz-filer. Kolla på nedladdningssidan om just de filer du laddat ned behöver uppdateras. Hittar du något fel så var god meddela mig.
/Bengt
 
2016-02-26 19:15   HPP
Hej, laddade ner några kartor från din sida till "Garmin BaseCamp" och det gick bra, kan se kartorna i min dator.
Försökte sedan att föra över de till min GPS ( Garmin Etrex 20) och nu finns samma filer i min GPS som i min dator men när jag aktiverar de så blir det bara en svart bakgrund ?
Finns det någon som har något tips på vad problemet är?
Tacksam all för hjälp .
Stort tack även för din arbetsinsats med kartorna .
 
Svar 2016-02-26 21:53   Örnsätrarn
Jag vet inte hur du gjorde så här beskriver jag hur du kan göra utan att använda Basecamp. Kopiera de kmz-filer du vill ha direkt till katalogen Garmin/CustomMaps på din Etrex. Finns inte katalogen så måste du skapa den. Starta om Etrexen. Det är allt.
 
2016-04-09 10:38   gundj
Tack för ett fantastiskt arbete.
 
2017-08-01 22:31   Osynlig
Har efter ett par timmars försök äntligen lyckats få fjällkartan in i locus maps free. Om en nyligen har laddat ner appen så går det inte att hitta någon mapp för appen då mobilen är inkopplad i datorn. Då finns det heller ingenstans att ladda över filerna med fjällkartan till. När jag hade gett upp, gått för att göra mig ett par mackor och sedan återvände till datorn hade helt plötsligt en mapp för Locus skapats i mobilen. Nu var det lätt att kopiera över de filer som laddats ner och extraherats till mappen "Maps" som fanns i mappen "Lotus". Vips så fungerade allt. Kanske kan denna kommentar spara någon ett par timmars förtvivlat strul :)
 
2018-01-10 12:01   Daddy longlegs
Vill börja med att tacka för detta fantastiska arbete som du gjort!!

Har en fråga dock. Om jag laddar ner terrängkartorna som ligger på OneDrive går allt bra. De fungerar fin-fint i min garmin. Försöker jag med fjällkartan via länken, tex jämtlandskartan, får jag bara en tom mapp. 11kB totalt. Vad gör jag för fel?
 
Svar 2018-01-17 07:01   Daddy longlegs
Inget problem längre. Provade hemifrån och då gick det bra.
 
2018-01-31 15:35   Leffemangan
Suveränt gjort.

En liten notis. Kvadraten där björnrike är med verkar saknas i både terrängkartan och fjällkartan. Den delen borde ligga med i fjällkartan?

Mvh h
Magnus
 
Svar 2018-01-31 19:35   Örnsätrarn
Björnrike saknas både i LMs Fjällkarta och Terrängkarta. Det är därför korrekt att de inte finns med i de kartor jag lagt ut. Björnrike finns däremot i LMs Vägkarta som täcker hela Sverige.
 
2018-04-08 09:44   gundj
Åter igen tack för arbetet med kartorna.
Men, av någon anledning vägrar min eTrex 30 att hantera Jämtlandsfjällen.
Andra kartbitar i Terängkartan fungerar utmärkt.
Något tips att hjälpa mig framåt?
 
Svar 2018-04-09 22:25   Örnsätrarn
Jämtlandsfjällen täcks inte av Terrängkartan. Titta på Lantmäteriets kso-tjänst. Ladda hem Fjällkartan från min site så går det nog bra. Lycka till.
 
Svar 2018-04-10 12:11   gundj
Jag var nog otydlig i min fråga.
Jag har din fjällkarta och det är den som inte fungerar i min mottagare.
Däremot fungerar dina Terängkarta-filer över andra områden utmärkt i samma mottagare.
 
Svar 2018-04-10 22:33   Örnsätrarn
Hur många kartbitar har du i gpsen? De brukar bara klara av 100st. Prova att ta bort Terrängkartan(eller flytta till en annan katalog) och bara använda Fjällkartan. Kan du inte se Fjällkartan alls? Man brukar också behöva zooma in till åtminstone 3km innan kartbitarna syns.
 
2020-03-16 15:57   henhyd
Hej! väldigt snyggt! jag har utan framgång försökt få in lite av detta i min Garmin GPSMap 76Cx. Råkar du ha koll på om den kanske inte stödjer KMZ. Jag har försökt följa instruktioner enligt ditt inlägg liksom några av dina svar i fältet nedan. Tack på förhand :))
 
Svar 2020-03-21 16:41   Örnsätrarn
Jag hittar inte något om att 76Cx kan ha custom maps. Modellen lanserades 2005 och är alltså väldigt gammal i det här sammanhanget. I manualen gör de en stor sak av att den kan ta ett 128MB SD-kort. Dagens modeller klarar mer än 100ggr större minneskort. Så tyvärr går det nog inte.
 
2021-06-29 21:58   simonrudberg
Jag har använt dina kartor sedan 2017 och tycker de funkar kanon!
Nu har det ju kommit uppdaterade fjällkartor, har du någon ide om hur man skulle kunna uppdatera kmzfilerna?
 
Svar 2021-07-02 09:55   Örnsätrarn
Jo, det har jag. Men det är inte gjort i en handvändning. Nu har ju inte fjällen ändrats så mycket sedan 2017 så kartorna är fortfarande aktuella vad gäller terrängen. Höjdkurvorna har inte heller ändrats om du avser Lantmäteriets data. Siffrorna för höjder på toppar kan ha ändrats något efter de senaste lasermätningarna. Calazo har gett ut några nya kartblad med höjdkurvor från laserdata. Vad gäller fjällinformationen om broar etc så har den inte heller ändrats mycket. Även om man har ett alldeles nytt kartblad måste uppgifterna ändå kollas om man är beroende av dem. En bro kan tex ha spolats bort under vår- sommarfloden och då kartorna trycks innan dess så kan den finnas kvar på kartan men inte i verkligheten.
 

Läs mer i bloggen

I Sarek 50 år efter första gången.

Min kompis Hasse och jag gjorde vår första Sarekvandring i augusti 1968. Vi var då nyblivna studenter och det var vår första fjällvandring över huvud taget. De följande åren gjorde vi ett flertal Sarekvandringar. Därefter blev det ett uppehåll tills vi båda blev pensionärer. Då återupptog vi våra Sarekvandringar och har i några år planerat att göra en "jubileumsvandring" år 2018 för att fira att det var 50 år efter vår första. Ungefär tre veckor innan vår planerade vandring i augusti meddelade Hasse att han inte kunde följa med eftersom en familjemedlem drabbats av allvarlig sjukdom. Han skulle inte kunna glädjas åt turen och istället ha tankarna på annat håll. Vår tur skulle behöva skjutas på framtiden. Det var ett ledsamt besked och under en tid visste jag inte hur jag skulle göra. Skulle jag göra en tur ensam? Det skulle absolut inte bli detsamma när Hasse inte var med, men å andra sidan har jag gjort ett antal soloturer i Sarekområdet under senare år.

Nåväl, efter velande hit och dit bestämde jag mig för att åka upp till Kvikkjokk för att där bestämma om jag skulle vandra eller inte. Dit är det alltid roligt att komma.

En pensionärs problem i Pårek(2)

Dag 2, 19/6, fortsättning.

Jag låg alltså i vattnet efter att ha ramlat vid vadning av Boarekjåhkå vid Boarekjávrres östra ände. Jag låg på höger sida mellan stenar och bara mitt huvud och vänster axel låg över vattnet. Även ryggsäcken täcktes av vattnet. Höger knä gjorde rejält ont. Strax intill låg is kvar i gölarna så temperaturen i vattnet var därefter.

En pensionärs problem i Pårek(1)

Jag startade bilresan upp mot Kvikkjokk 14 juni. I år (2017) skulle den få ta 4 dagar istället för 2 som den brukar. Vanligtvis åker jag E45 upp genom Norrlands inland, den ger mig en så skön vildmarkskänsla och får mig att tänka på Canada. Men nu skulle jag göra en avstickare in till Gäddede, Stora Blåsjön, Ankarede, Stekenjokk och Fatmomakke. Där hade jag inte varit på 30 år och eftersom de gjort stort intryck på mig då så ville jag återse dem. På vägen upp mot Stekenjokk fick jag en försmak av hur sen våren var i de västra fjälltrakterna. Sjön Leipikvattnet på 468 m höjd var till hälften istäckt och när jag kom högre upp var det snö nästan överallt, bara i vissa sydlägen var det snöfritt. Det här fick mig att undra över hur det skulle bli att vandra i Sarek några dagar senare. Jag hade noga följt med i väder- och snörapporterna och visste att våren var sen i år, men också att det var stora skillnader mellan de västra och de östra delarna av fjällkedjan. Inte särskilt sent i öster, men mycket sent och mycket snö i väster. Jag skulle gå i de östra delarna så förhoppningsvis var det ganska snöfritt där.

Vid Stekenjokkvägen väster om GelvenåhkoeVid Stekenjokkvägen väster om Gelvenåhkoe.


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.