Rockar livet i Annelistyle.

Användarnamn: Anneli

Intressen:

Mer på profilsidan


Full ös med expeditionsmaten!

Herreguuud vad pinaler överallt!!!! 

Annelis superoxidantchokladkakor är klara, ärtor på tork i ugnen, torkad broccoli som packas, torkat kött och ägg och ja hjälp vad grejer!! Köket hålls minutiöst rent, maten ligger sen i högar på golvet i sovrummet innan den ska packas ner i tunnan.

Det är ett himla meck om man vill äta nyttigt, som jag vill göra. Jag vill ha mat med mycket näring och proteiner. Broccoli är toknyttigt så då torkar jag broccoli i ugnen (50 grader, en sked eller nåt som håller luckan lite öppen, över natten), osv osv.

Det hade varit grymt bra om något företag kunde köra med frystorkad mat i småpåsar som bara innehåller en grej, så får man sen blanda som man vill. Jag vill ha frystorkad fisk, frystorkat kött, ärter, broccoli, morötter, avocado, osv. Sen fixar jag själv ihop den mat jag vill ha. Jag kan under inga omständigheter äta såna där färdigrätter. Jag har med mig tre påsar för hela turen men då ska tilläggas att jag delar en påse till flera tillfällen och bara använder som en slags sås till min övriga mat, för att ibland få lite extra smak.

Dessutom vill jag ha minsta möjliga påsar. De som är nu är gigantiska. Ät direkt ur påsen, kanonsmart! Nej, inte ett ögonblick smart enligt min smak. Med tanke på att varje påse oftast väger 20-25 g, jag ska vara borta x antal veckor och äter tre gånger om dagen, så nej, inte ett ögonblick smart. Många bär 50 - 100 g påsar om dagen!! En del t.o.m. mer. Vem sjutton vill bära på ett kilo matpåsar för en tur på typ 12 dagar? En liten kastrull väger en bråkdel av alla dessa extremt skrymmande och tunga påsar och man får ju med sig en hel extra flaska bränsle för den vikten!


Same same but different! Jag lägger i en sån där liten torrpåse med siliciagel som man får när man köper en väska eller nåt. De är helt ogiftiga enligt giftinformationscentralen. Sen försluter jag dem lite mer än här och stoppar sen i en aluminiumpåse. Jag snackade med REAL om det här och sen började de skriva på paketet att maten inte håller men jag tycker det går bra. Ibland packar jag om maten på plats men då får jag ju släpa på de extremt skrymmande påsarna ända till baslägret. Minsta möjliga förpackning rules!!!!

Dessutom ser det oaptitligt ut när maten är ihopkletad til någon slags barnmatsgröt och efter ett par dagar smakar allt likadant och det vill gärna vända redan i halsen, är kallt innan det är klart och då knastrar ändå pastan när jag tuggar.

Bekvämt? Tja, lika bekvämt som en mikromiddag hemma, vill man äta skräpmat kan man väl göra det men om det finns möjlighet att äta gott och nyttigt så varför inte göra det? Jag har inte ett ögonblick bråttom i bergen och skulle det bli en nödsituation och jag håller på att svälta ihjäl så lovar jag att jag löser det! Det finns faktiskt lite av varje i matpåsen och mig veterigen så är det ingen som har gått under för att det tog 5-10 minuter till att tillaga middagen. För det är vad det handlar om. Däremot tror jag att jag ökar chanserna att inte gå under om jag äter näringsrik, nyttig och aptitlig mat utan en massa kemikalier. Dessutom så äter jag, - det gör sannerligen inte alla människor med sina färdigrätter! Väldigt många äter väldigt dåligt.

Jag tycker det är himla kul att klura på hur jag ska göra för att klara något och då gäller det att vara kompis med sina egna svagheter. Jag har några matsvagheter att ta hand om. Jag har lite småsvårt att inte nalla på mina gotter och glada gotter behöver jag ända till slutet så vad gör man då? Jag klarar att sköta mig om jag har ransoneringspåsar och japp, då fixar jag ransoneringspåsar. Jag äter inte mycket smågodis eftersom det inte är nyttigt och jag inte tycker att jag mår bra av det men jag kan bli himla sugen så för att hålla ordning på mig mentalt så har jag lördagsgodis! Dessutom ska jag ju försöka hålla mig på bra humör så jag kör med glada lördagsgodispåsar. Det finns några extra påsar så jag kan busnalla lite om det blir nödläge.

 
Annelis superantioxidantchoklad till vänster och lördagsgodispåsar till höger!

Nästa lördag, på midsommardagen bär det iväg. Muztagh Ata, isbergens fader, och jag har en dejt, -  I'll be there!

------------------------------------------------
Här har ni min engelska facebooksida.
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida.
------------------------------------------------

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-17 19:15   BrittMarie
Det här företaget har en del torkade grönsaker som man kan köpa sort för sort, så som du önskar dej!
http://www.gotar.se/

Lycka till med expeditionen och maten!
 
Svar 2011-06-17 19:52   Anneli Wester
Tack tack!

Ja, de hade en del! Men jag tänkte frystorkat, det här verkar vara vanligt torkat va? frystorkat bevarar smaken än bättre och dessutom blir det toklätt, som att jämföra katrinplommon med maränger.

T.ex. så kan man shoppa frystorkade jordgubbar, - de är som frasiga maränger och blir kanongoda om man blötlägger dem. Torkade jordgubbar blir snarare små torra sega knyten som väger betydligt mer och som det är svårare att få lika bra konstistens på igen.
 
2011-06-18 08:38   MonicaKa
Hoppas du hinner med något fler blogginlägg till innan du åker, så ska vi se till att du får påfyllt med massor av lycka-till-kommentarer i bagaget!
Om inte:

Lycka till och ha kul!
 

Läs mer i bloggen

SYRIA will rise again! Del 3

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.


Gömde ju alldeles bort att göra klart det här! Här kommer del 3 från syriska gränsen tidigare i år. Skulle åkt dit igen häromveckan, biljett var köpt och allt, men var tvungen att ställa in. Nästa vecka blir det en sväng tillbaka till Nepal. Men här är tredje del en av resan till syriska gränsen tidigare i år. Jag är i Reyhanli precis vid syriska gränsen, vid den gränsövergång där flest flyktingar lämnat Syrien. 

Jag gör som de andra delarna, lägger in mina Facebookinlägg och bilder. Välkomna att följa mig där, länk längst ner i inlägget. Det är lite mer live-känsla och väldigt mycket mer respons och liv där. 

Här är del 1 och här del 2 för er som vill ta det från början.

SYRIA will rise again! Del 2

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen för att hjälpa till med de syriska flyktingarna.

Den turk-syriska gränsstationen precis utanför stan är om jag förstått det rätt den gränsstation där flest flyktingar tagit sig ut ur Syrien. De flesta tar sig vidare. En del stannar här. Startar ett nytt liv. 

SYRIA will rise again! Del 1

Anneli Wester åker tillbaka syriska gränsen och bloggar på plats!

Packar. Minipackning. Det blev inte ens 5 kilo. Och hälften behöver jag egentligen inte. Funderar på att köra micropackning och slänga ut den halvan.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.