Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring runt sjön i bergsbyn Alleghe och en vandring ner från Coi, 1500 meter över havet

När vi vaknade till liv i Palafavera, Dolomiterna, denna morgon var det kallt. Det hade varit minusgrader på natten och nu visade temperaturen på 5 grader varmt (eller kallt) den 24 juli 2011.

 

Det hade kommit snö på natten och bergstopparna runt om oss var alldeles vita. Molnen smög lågt över bergstopparna och regnet smattrade mot vår Tarp när vi åt vår frukost. Tur att vi hade med fleece, varma jackor, skaljackor, mössa och vantar för det var milt sagt kallt. Det hade inte varit några problem att hålla värmen på natten och vi tackade vår lyckliga stjärna att vi packat ner våra fina sovsäckar.

Att vandra i Palafavera och göra vandringen upp till Refugio Coldai på 2135 meters höjd var inte att tänka på idag. Vi bestämde oss för att köra runt berget och fram till byn Alleghe för att se om vi kunde ha sådan tur att regnet upphörde.

Alleghe ligger på 900 meters höjd och ligger vackert beläget vid sjön. Eftersom regnet höll i sig beslutade vi oss för att börja med en vandring på 6 km runt sjön. 

Allt eftersom vi vandrade runt sjön avtog regnet mer och mer. Vi följde sjön söder ut och passerade byn Masare innan vi vänder åter på andra sidan sjön. 

Vi hade storslagen utsikt ut över Monte Civetta, 3230 meter över havet, och vi tittade ofta drömskt upp mot toppen för att se om vädret började lätta något.

När vi passerat över floden och påbörjade vandringen tillbaka in mot Alleghe tittade så äntligen solen fram.

Vi åt lunch inne i byn och började så smått smida våra planer för dagen. Någon högre höjds vandring skulle vi inte hinna med idag men att ta liften upp till Coi på 1500 meter och följa led 564 ner till byn skulle vi gott och väll hinna med.

Liften kostade 50 kr per person för enkel resa och vi fick åter en vacker utsikt ut över sjön och Alleghe.

Väl uppe vid Coi hittade vi led 564 som skulle ta oss ned genom skogen och bergen till byn. Leden började brant och är här streckad en bit på kartan.  Inte jätte lätt idag när det var så halt på klipporna.

De olika markeringarna på kartan är ungefär så här:

X = via Ferrata (här krävs ofta särkingsutrustning)

. . . .  = Svår passage, endast vana vandrare

--------- = Medelsvår passage

_____= Lätt passage

 

Efter ett litet tag var vi nere för den värsta branten och stigen kom ut vid en gammal gård beläget på en sluttning. Här var hänförande grönt och vackert med blommor.

Vi tog en paus och njöt av att äntligen vara ute på vandring igen.Stigen slingrade sig fortsatt ner igen och bitvis var det åter igen medelsvår passage. Vi passerade ett vattenfall.

Vi tog det lugnt på vår vandring ner för berget. Vi hade ingen brådska idag eftersom vi bestämt oss för att sova i byn i natt för att imorgon försöka ta oss upp till Refugio Coldai på 2135 meter och sjön belägen ovanför Coldai på 2400 meter över havet.

Vår vandring ner för berget avslutades med en rundtur i byn Alleghe som ligger så vackert vid sin sjö.

När vi kom ner tog vi bilen till andra sidan sjön för att laga vår kvällsmat och fortsätta njuta och drömma om vår kommande bestigning upp till 2400 meter. Även denna kväll var det kallt med 9 grader. Lite varmare än natten innan i alla fall.

Vill du se fler bilder från vår vandring, ladda ner kartor eller annan nyttig information om Dolomiterna så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=720

www.traneving.se

Jo, en annan sak…….om man går fel är det ibland bättre att vända…… ;)

 

 

/Helena och Thomas Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-11-07 16:04   brigas
Snö i juli i alperna;det tänkar jag då inte skulle inträffa så ofta,men det är ju högt..
väldigt vackra platser ni varit på
 
Svar 2011-11-08 10:54   Thomas Traneving
Nej inte heller vi var beredda på snö. Det var ju nästan så man började fundera på vinterdäck =)
Dagarna innan var vi vid Gardasjön och då var det 32 grader varmt. Här minusgrader på natten. Vilken skillnad! /H
 
2011-11-07 17:10   (avslutat medlemskap)
Kul berättelse vi åkte skidor i vintras i Arabba och flög från Venedig så vi klämde även in paddling vilket var kul och kan rekommenderas...

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1008462
 
Svar 2011-11-08 10:52   Thomas Traneving
Vilken kul grej. Först skidåkning i Arabba och sedan paddla i Venedig. Hur var Arabba? Dit hann vi aldrig innan det var dags för oss att åka hem. Vädret och värmen var ju inte riktigt på vår sida. Tittade på din länk hos Everytrail. Såg fint ut! /H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.