Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring i Stockholms skärgård - Björnö

Den 26 september åkte vi till Björnö naturreservat för att vandra efter Karin Innings bok – Vandringsturer i Stockholm – som man kan köpa hos vildmarksbiblioteket.

Det är rätt roligt att vandra efter Karins böcker. Beskrivningarna är så annorlunda mot andra vandringsböcker. Ibland skall man ta till vänster efter stora stenen, ibland skall man hålla utkik efter en skylt och sedan svänga höger. Roligt, lite spännande och kan varmt rekommenderas. Vandringen är på totalt 11 km och vi har loggat turen med hjälp av iPhone och runkeeper.com, en rätt rolig app till mobilen.

 

Björnö naturreservat ligger längst ut på Ingarö i Värmdö kommun. Reservatet är av typisk skärgårdsnatur och skogarna består mest av hällmarkstallskog. Många kommer till Björnö under sommarmånaderna eftersom det finns gott om fina klippor och jätte fina sandstränder som gör att man tror att man begett sig utomlands.

Vi parkerade bilen på den stora parkeringen och plockade upp boken för att följa i Karins spår vilket ledde oss direkt ut mot klipporna. Här tog vi dagens första catch bland klipporna.

Vid Stora sand stannade vi till en stund för att njuta av den vita stranden och tystnaden. Här är det nog gott om människor på sommaren. Idag var det bara vi och en annan familj på stranden.

 

Vi passerade båtklubben och följde de orangea markeringarna fram till utkikstornet. Här var det dags att ta dagens andra catch.

 

Efter ännu en stunds vandring var vi framme vid Ramsviken. Vi gick ner till den lilla sjöboden för att söka lä från vinden (det blåste och var rätt kallt för årstiden). Här var det perfekt att äta lunch. Vi drog igen dörren och plockade fram maten som tillagades på stormköket. Väggarna var klädda med berättelser och foton om Ramsviken. Det var rolig läsning under lunchen. Tänk vad slitsamt det var att bo här förr i världen. Ingen väg fram till gården och barnen fick åka båt och vandra lång väg för att komma till skolan. Här vid Ramsviken är det tillåtet att tälta.

 

Efter Ramsviken passerade vi Trollsjön, Björnös enda sötvattensjö som rekonstruerats av Skärgårdsstiftelsen så sent som 1995 efter att den torrlagts för att ge plats åt nybebyggelse.

Vid Norrvik stötte vi på några turister från Polen som gått vilse på ön. De hade ingen karta med sig så de fick en karta av oss. Eftersom de knappt förstod någon engelska så blev det lite peka och rita innan de förstod vart de var och vart de skulle för att kunna åka in till Stockholm med bussen.

Sen var det dags att ta en extra sväng ut på Näset. Här stötte vi på jätte söta Highland cattle kor som betade fridfullt vid grillplatsen.

 

Efter näset var det dags för oss att bege oss tillbaka till parkeringen och bilen.

En mycket vacker dag som avslutades med Thaimat som sonen lagat färdigt lagom tills vi kom hem.

Om du vill se fler bilder från vår vandring så är här en direktlänk till vår hemsida: http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=649

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-11-10 20:10   Anders_sthlm
Hej.
Jag måste ännu en gång säga och då tacka för det otroliga arbete ni lägger ned till oss läsare här, på att göra vårt Stockholmska Natur så spännande och framför allt kul att upptäcka.
Jag vet ingen som ni två, som med en sådan frenesi som orkar skutta runt i länet över stock och sten, kohagar och skärgårdskobbar, parkeringsplatser och markerade leder, och dessutom så givmilt till oss alla här ger tips om vad man kan göra!
Bakom denna generositet får man dessutom se erat alldeles egna och okomplicerade berättande och fotograferande. Eran blogg här, precis som den större ni har är en sann guldgruva.
Detta som ni berättar om, vandrar i är härligt kul och inspirerande.

Många tror och tycker säkert att Stockholms omgivningar är ointressanta. Men då man tar del av era tips, rundor och vandringar får man ju i bevis att så inte är fallet.
Ni borde egentligen få nått pris. Typ, DN:s ‘På Stan’ eller St. Eriks Gilles Guldmedalj eller nått åt det hållet..
Båda ni två verkar outtröttliga, beundransvärda och veritabla slitvargar.
Tack för en läsvärd och opretentiös blogg.
 
Svar 2010-11-12 08:58   Thomas Traneving
Stort tack för dina värmande ord och vad glada vi blev när vi läste!

Det här med att gå ut varje helg är en livsstil för oss. Båda sitter inne på kontor och möten hela veckorna trots att vi egentligen är 'utemänniskor'. Dessa turer är våra andningshål. Vissa människor går in på gym, springer på löpband med hög musik i öronen. Vårt val är enkelt. Ut och njuta av lugnet!

När vi började vandra så upptäckte vi hur svårt det var att hitta bra kartor o information om leder på nätet. Vi samlade foto o kartor på hög och började fundera över vad vi skulle göra med allt material vi hade. Lösningen blev hemsidan som skall ses som en tillgång där man kan hitta kartor lätt utan att behöva åka kommunen runt för att få tillgång till material.
Och du...nominera oss till ett pris. Det skulle varit rätt roligt ;)
Tack än en gång för dina fina ord. /H och T
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.