Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Sörmlandsleden (Etapp 17 och 18) blandat med Herrgårdsweekend

Äntligen på väg längs med Sörmlandsleden igen. Två år sedan vi sist parkerade bilen i Harsjöhult, tänk vad tiden går fort!

Etapp 17 av Sörmlandsleden är en mycket vacker sträckning. Tyvärr är det svårt att ta sig hit kommunalt. Vi körde denna gång (juni 2011) två bilar från Stockholm för att vandra denna och nästa etapp.

Vi parkerade en bil vid Harsjöhult. Här finns en bra parkering. Tyvärr är det svårare med parkering och tillgänglighet vid etappmål Finnsjön.
Det har nyligen satts upp bommar som spärrar vägen vid nästan alla mindre grusvägar. Vi fick parkera bil nr 2 vid Gruvtorp/Körartorp och gå lite längre (ca. 2/3 km extra) in på etapp 18.

Eftersom vi startat sent tänkte vi först ta lunch vid lilla Abborrsjön men bestämde oss för att gå vidare till Trullsjön där det skulle finnas en badbrygga.  Just det, badbrygga stod det på Sörmlandsledens hemsida.  Badbryggan har nog varit fin en gång men är nu i stort behov av upprustning eftersom isen hade gått hårt den.  Här fanns i alla fall en fin lägerplats och här lagade vi lunch på vårt stormkök. Kaffe bestämde vi oss för att dricka framme vid Finnsjön.

Efter Trullsjön går leden förbi Pansarmossen för att sedan följa kanten längs med Finnsjön. Här längs med Finnsjön hittade vi ett par olika och välanvända lägerplatser. Vi tog en paus och drack vårt medhavda kaffe vid vindskyddet. Vi skrev även i gästboken som fanns vid vindskyddet.

Vid vindskyddet finns det ett fint dass, dock lite väl långt från vindskyddet. En stilla undran…….hur många orkar gå 150 meter för att slå en drill??!!.....

Vi passade även på att plocka en cache vid etappmålet innan vi vandrade vidare en bit in på Etapp 18 för att komma fram till vår bil.

Framme vid bilen styrde vi mot Malmköping och Plevnagården för en härlig och romantisk Herrgårdsweekend. Vi hann precis duscha och slänga på oss rena kläder innan det var dags för sista sittningen. Snygga och fina stegade vi till bords. Thomas i skjorta, kavaj och chinos. Helena i klänning och......vandrarkängor!!! Japp, stressigt som det var när vi skulle iväg på morgonen så hade hon glömt att stoppa ner pumpsen. Van vid vandring är hon men när det ska med extra piff för att kunna äta fint så går hon bet . =)

Dagen efter (söndag) parkerade vi så åter en bil vid Gruvtorp och en bil vid etappmålet Ånhammar för att vandra etapp 18. Det kändes rätt bra att bara ha en mil att vandra under söndagen. Efter några kilometer kom vi fram till en utsiktspunkt norr om Axsjön och väl nere vid Axsjön tog vi en välbehövlig vätskepaus. Idag var det varmt att vandra. Temperaturen var ca. 26 grader.

Mellan Axsjön och Härbärgssjön kom vi in i Putbergens naturreservat. Vid bilvägen, där urskogen slutar, finns en torrklosett och strax efter det kom vi fram till Härbärgssjön. Här vid Härbärgssjön intog vi dagens lunch vid vindskyddet. Lunchen lagade vi på vårt stormkök. En eld tände vi ändå eftersom myggen var väldigt hungriga idag.

Från Härbärgssjön och söderut går Sörmlandsledens allra
första sträckning från början av 1970-talet. Det kändes maffigt att vandra den biten. Nästan lite religiöst....  Ja så tänker väl bara inbitna vandrare som vi ;)

Efter att ha passerat en gammal nerlagd gruva kom vi till "Bottallen" vid Rotsätter. Vid foten av tallen finns en hålighet, genom den drog man förr sjuka för att bota dem. Här ålade sig Thomas ner för att försöka pressa sig genom trädet. De måste varit väldigt "små" förr. Även här tog vi en cache.

Efter Älgsjön vandrade vi förbi en renoverad kvarn på Ånhammars gods och sedan gick leden ut på vägen precis innan etappmålet Ånhammar. Här stod vår bil parkerad och det var dags att åka hem till våra barn som väntade på middag där hemma.

Om du vill se fler bilder från vår vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

Etapp 17

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=699

Etapp 18

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=700

www.traneving.se

/Helena och Thomas Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-22 18:12   greenjuice
Är det många etapper som ni har gått på Sörmlandsleden? Hoppas den romantiska helgen (eller var det kvällen) gick bra trots kängorna ;-)
 
Svar 2011-06-22 21:08   Thomas Traneving
Vi betar av etapperna efterhand. 18 st är vi uppe i nu.
Och jodå. Kvällen blev jätte lyckad. Jag smet in längs med väggen och efter ett eller två glas vin (i kombination med vätskebrist) så var det problemet 'glömt' =)
/H
 
2011-06-22 22:39   OBD
Det är fina etapper av Sörmlandsleden. Jag och hustrun gick etapperna 18,17 och 16 fram och åter för åtskilliga år sedan. Dock blev det inte någon Herrgårdsweekend.
 
Svar 2011-06-22 23:08   Thomas Traneving
Ja visst är Sörmlandsleden fantastiskt fin! Så vacker natur och välskött led. /H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.