Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Skärmflygsäventyr i 50 årspresent och en höstvandring runt fågelsjön Hjälstaviken

I mitten av september åkte vi till Hjälstaviken (Uppland) för att vandra runt sjön på vandringsleden som är ungefär 9 km lång.

Att vi befann oss i närheten av sjön berodde helt och hållet på att Thomas fått ”skärmflyg” i 50-års present och just denna helg var sista helgen för året då de skulle kunna flyga.

Thomas flyginstruktör, Tom, var mycket skicklig och ingav bra förtroende inför flygningen. För att komma upp i luften användes en draglina som tog dem ungefär 250 meter upp i luften. Under flygningen hade de turen att stöta på termitvindar vilka i sin tur tog dem upp på 380 meter. Färden var över efter 10 minuter vilket var längre tack vare termitvindarnas hjälp.

Thomas och instruktör-Tom - Genomgång, upp och flyga......

 

Hur mådde då Thomas när han kom ner på marken? - Exalterad, glad, entusiastisk och illamående…….

Hur såg Thomas ut när han kom ner på marken?  - Vit som ett lakan. Det var som om all färg försvunnit från huden i ansiktet men glad.

Vill han göra om det? – Absolut med skräckblandad förtjusning.

Tom (flyginstruktören) hade varnat för illamående innan flygningen. Det är tydligen vanligt när man är nybörjare och flyger runt, runt med hjälp av termitvindarna.

 

Efter Thomas äventyr med att flyga skärmflyg körde vi (läs Helena) bilen till parkeringen där vandringsleden runt Hjälstaviken börjar.

 

Helena vid Hjälstavikens parkering....

 

Här vid parkeringen och entrén till Hjälstaviken finns en fin rastplats under tak och nybyggd bod med dass och sopsortering. Vandringen runt sjön är 9,5 km lång (uppmätt med Runkeeper).

Första biten av vandringen går längs med åkrar och genom en kohage.

 

Första biten går genom kohagar.....

Längst norrut runt sjön var det väldigt blött när vi passerade genom den norra kohagen. Tur att vi har kängor som står emot vatten. Vi mötte nämligen ett par med gymnastikskor och de var inte jätte glada ;)

 

Mycket blött längst norrut.....

Träden var alldeles röda av rönnbär. Helena fotade under tiden som Thomas passade på att tömma magen en gång till (hihihi….kvinnlig skadeglädje)…….

 

Vackert rött träd - Rönnbär.....

 

Så här på hösten var det en mycket rolig vandring. Speciellt så här sent fram mot kvällen. Fullt med flyttfåglar på sjön och i luften som var på väg ner för landning. Tranor i mängder trängdes med andra flyttfåglar.

 

Thomas (som nu mådde bättre) vid Parnassen.....

 

Vi passade på att gå upp i fågeltornet för att titta på alla fåglar. Här mötte vi två män från Skåne som åkt hit med sin husbil för att senare följa tranornas resa vidare söderut.

 

Fågeltornet vid Hjälstaviken......

 

Stora delar av Hjälstaviken är fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan den 1 april och 15 augusti. Under denna tid får man bara passera området på stigen/vandringsleden.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=807&i=Hj%E4lstaviken%20runt

 

www.traneving.se

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-02-12 21:43   fowwe
Kul, skärmflygning skulle jag själv vilja göra. Och jag känner MYCKET med Thomas. Det är inte lätt att vara stark karl när ens kropp sviker en. Vi män vet ju att egentligen är vi inte sådana. Sen vill jag inte vara petig, men kan ändå inte låta bli att fråga: visst heter det "termik" (med "k" på slutet)?
 
Svar 2013-02-12 22:50   Thomas Traneving
Helt rätt - termik ska det vara....men ipaden envisas att ändra till termit....
Låter bli att ändra. ;)
 
2013-02-13 11:49   ulindh
Ser kul ut, härligt att göra en fin höstdag.
 
Svar 2013-02-13 12:17   Thomas Traneving
Thomas vill gärna göra om det.......men ska då skippa att äta lunch precis innan flygningen. Ingen bra idé......... ;)
Måste även tillägga att Thomas ägnade all kraft (de sista minuterna) åt att inte spy. Att spy där uppe i luften kändes inte heller som en bra idé - Spya i eget och Toms ansikte uppe i luften........
/H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.