Recept

[Tävlingsrecepten]

Äntligen presenteras bidragen från recepttävlingen vi hade i våras.
Efter ett år åkte Anneli Wester tillbaks till Aconcagua för att ge det en ny chans. Bättre förberedd både fysiskt och mentalt men hon skulle möta den ... 3 kommentarer
I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg ... 3 kommentarer
I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv. 5 kommentarer
Torka egen mat och planera matsedel för kommande turer är en rolig sysselsättning. Nu finns mycket rotfrukter i säsong som är bra att ha som bas i ...
Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen! Barnen jublade och sa ... 1 kommentar
Ung kvinnlig entreprenör lanserar ekologiskt naturgodis. I vår tid och samhälle skall allt produceras, skapas och färdigställas snabbt smidigt och ...
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på ... 1 kommentar
Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett ... 8 kommentarer
ÄNGS BRYGGA: - Vi har säkert ett helt kilo äpplen med oss! - Nä, fem kilon tror jag! - Jag tror på 50 kilon äpplen. Budet om hur många kilo äpplen barnen vid 4-6 D och 7-9 D, bar med sig till Ängs ...
Camilla Wikström delar här med sig sex mustiga middagstips som hon använde vid en vinterfjälltur, våren 2002. 8 kommentarer
Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man orkar ...
Fixa Karins supergoda friluftskäk!
Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen. Däremot är det ... 8 kommentarer
Med gasgrillen Vidar från PRIMUS krävs varken förberedelser eller lång väntan på den perfekta glöden. Eter ett klick med den inbyggda tändaren är det ...
För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. 2 kommentarer
Ingridienser: 1 l Vatten 1 l Lönnlöv 8 dl Socker ev. lite citronsyra För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra. Plocka en liter gröna lönnblad(ej ... 2 kommentarer
Vid sjön Tämnarens strand ligger ett litet bortglömt naturreservat vid namn Iggelbo. Här kommer en beskrivning av en liten vandring i detta reservat ... 4 kommentarer
En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. 9 kommentarer
Ibland är det bara skönt och avkopplande att helt komma bort från "alla" människor... Den som läser detta och inte kan hålla med borde gå o söka ... 1 kommentar
Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.
Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då än att kombinera en C-vitaminboost i en varm ...
Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de ... 12 kommentarer
Jag hade turen att bli medbjuden på en guidad kulinarisk paddeltur i Sankt Annas skärgård förra sommaren. Den verkade helt skräddarsydd för mig så ... 1 kommentar
En och en halv miljon kalorier, det är mängden energi som Team HTC - Highroad, bestående av nio man, bränner under en tre veckor lång tävling som Vuelta a España. Walter Groezinger har varit teamets ...
Pulvermos i all ära, men när Gourmetvandraren ger sig ut på tur så vankas andra bullar. Fjällbäckskyld champagne, möra fina styckdetaljer, riktiga ... 3 kommentarer
En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;). 20 kommentarer
Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav ...
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Om matlagning utomhus - personliga erfarenheter 3 kommentarer
Med sex påsar torkad mat och några tillbehör kombinerar du fräscha ingredienser till en rad läckra uterätter. Att torka maten själv är enkelt och billigt, gör bara så här.
Utsidans medlemmar får rabatt i webbutiken på www.friluftsmat.nu. 4 kommentarer
Planerandet och funderandet över mat påbörjades vid ungefär samma tid och sätt som drömmandet framför lantmäteriets karttjänst, d.v.s utan någon ... 3 kommentarer
2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt ... 4 kommentarer
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. 2 kommentarer
Friluftskokboken, en ny kokbok i A5 format med över 120 recept. Innheåller instruktioner hur du kan bygga din egen tork och olika metoder för att torka mat mm. Silver- och bronsmedlemmar betalar ... 2 kommentarer
Gustav Lindström delar med sig av ännu ett härligt matlagningstips, havregrynsgröt med torkad frukt. Det kan man kalla en riktigt stabil frukost!

Ny film - Äppelkaka

Unna dig något gott på ditt äventyr, gör en äppelkaka! Gustav Lindström vistar hur du tillagar den på Trangiakök.

Ny film -Tortellini med salami

Trotellini med varmakoppensås och strimlad salami.
* Outsides ständige löpare, Fredrik Ölmqvist, har just kommit hem från USA efter att ha avverkat Transrockies Run. Transrockies är den amerikanska ...
Man kan relativt enkelt bygga ett lite mer sofistikerat ved-kök av en eller ett par gamla konservburkar, lite aluminiumfolie och ståltråd. Köket ... 10 kommentarer

Pasta & Bacon - Gör så här

Pasta och bacon, en enkel måltid men smakar väldigt bra tillsammans med lite Cremfrais och Persiljade. Häng med Gustav Lindström ut i skogen!
Vi åkte till Trangias fabrik i Trångsviken för att se hur det egentligen går till. Många genialiska lösningar, material och annat roligt fick vi se under vårt besök...
Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen.
Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen.

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu. Min första tanke var att ... 1 kommentar
Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om ...
Här följer två recept som smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker".
Favorit i repris: Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreaks och friluftsmänniskor.
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! 2 kommentarer

Snabb utemat

På långturen är det bekvämt med frystorkad påsmat. Den tar lite plats, är lätt, går snabbt att laga och du får i dig ett väl avvägt näringsinnehåll. Men du får godare smak och bättre konsistens ...
En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vad jag äter. Både här hemma när jag tränar men framför allt ute i bergen. Så jag tar lite om ... 5 kommentarer

Svampstatus i år?

Tänkte eventuellt sätta på mig gummistövlarna och plocka lite svamp i helgen. Är det någon som har varit ute runt Stockholm och plockat? Finns det ...

Test - Mattermosar

Tester | Termosens bästa tid är nu. En bra termos håller mat och dryck varm även under långa vinterutflykter. Icakuriren har testat nio mattermosar. Läs hela testet av mattermosar här En varm ...
Testet utfördes av David Altengård och Joakim Bossner under en fiskeresa i augusti 2010. 4 kommentarer
Mattips för ca 5 dagars vandring. Handla torrvaror på en vanlig ICA-butik, förstärk smakerna med goda tillbehör som vitlök, parmesanost och ölkorv. Enkelt och gott! Och bra mycket billigare än färdig ... 9 kommentarer
Kan tipsa alla om ett jättetrevligt självplock som jag och min fru besökte förra veckan. Ligger utanför Södertälje och heter Trädgårdn. Här har ni en länk: http://www.tradgarn-sodertalje.se/ De som ...
Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. 4 kommentarer
Tips på egentorkad mat till sommarens äventyr. Beskrivning av god och varierad fjällmeny från en Sarektur sommaren 2016 9 kommentarer
GESUNDA Över hundra personer från olika länder har samlats i moraskogarna. Minsta gemensamma nämnare: spindelskivlingar. - Varje svamp är som en kemisk fabrik, säger Karl Soop, svensk representant i ...
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Åke Månson berättar om hur man som vegan/vegetarian får i sig näringsämnen på vandring
Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske skulle vara en bra nybörjartur för oss soffpotatisar. Det verkar som den sträckan inte är övermäktig ... 9 kommentarer
Efter en mycket tuff kamp mellan många kvalificerade finalister är det äntligen avgjort vilken restaurang som har tagit hem segern i årets upplaga av ...
Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan.
Finalisterna nu klara.
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med ...
Louise Alenbrand och Anders Johansson har fått den fina titeln Årets Vildmarkskock. Tre kocklag från olika delar av Sverige deltog i tävlingens finalomgång, där en jury bedömde tillagning, hygien, ...
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt ...
Nu är det avgjort, Jens Hornestedt och Karolina Hellegren från STF Storulvån fjällstation, Jämtland vann tävlingen Årets Vildmarkskock 2006 med säker marginal. Fyra kocklag hade efter hård konkurrens ...
Ett genomtänkt krogkoncept är lika mycket en innovation som högteknologiska produkter. Det har juryn bakom Stora Innovationspriset 2008 tagit fasta på och utser krögaren Melker Andersson till...

Ät din medicin

Det naturliga när man blir sjuk är att dra ner på kalorierna, äta mindre och träna mindre, eller hur? Men det är inte helt rätt. Kanske behöver du dra ner på ditt energiintag över lag, men det är ...
Jag och en kompis har utmanat oss själva att avverka Skåneleden på 12 månader. Först tänkte vi oss kust-kustleden men insåg när vi beställt kartan att den inte riktigt lämpar sig för dagsturer. Mitt ... 1 kommentar

Recept per kategori