Recept

[Tävlingsrecepten]

Äntligen presenteras bidragen från recepttävlingen vi hade i våras. Läs

Allt om KAFFE

Att kaffe e viktigt för frilufsare det vet vi.. Att kaffe är viktigt för utsidan vet vi oxå.. här e länken med alla svaren. Läs mer

Allt om te

Te är en bra friluftsdryck för den är varm och god. Den innehåller också mycket antioxidanter som gör den nyttig. Här kan du läsa mer om olika typer av te som grönt te, oolongte och svart te. Läs mer

Anneli back on Aconcagua 2010, del 2

Efter ett år åkte Anneli Wester tillbaks till Aconcagua för att ge det en ny chans. Bättre förberedd både fysiskt och mentalt men hon skulle möta den värsta storm hon någonsin erfarit. Läs mer 3

Anneli och Aconcagua 2009, del 2

I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg men en säsong full av värsta blåsten i traktens mannaminne gav en rejäl utmaning. Del 2. Läs mer 3

Bokrecension: Torka mat

I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv. Läs mer 5

Börja torka mat till turerna framöver

Torka egen mat och planera matsedel för kommande turer är en rolig sysselsättning. Nu finns mycket rotfrukter i säsong som är bra att ha som bas i grytor med mera. Har du ingen torkapparat går det lika bra i vanlig ugn eller varmluftsugn. Läs mer

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diketPlacerad på karta

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen! Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare. Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden. Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen på Billingen och sova i tält samt fiska, förutom allt oplanerat skoj man har i skogen långt från Wi-Fi och tv! Jag packar ner allt som kan tänkas behövas på en sommarnatt i tält, (oftast alldeles för ... Läs mer 1

Ekologiskt naturgodis

Ung kvinnlig entreprenör lanserar ekologiskt naturgodis. I vår tid och samhälle skall allt produceras, skapas och färdigställas snabbt smidigt och resultatet bör vara synonymt till perfektion. Människan kan om hon vill prestera otroligt mycket och skapa enormt kreativa lösningar på allt under press. Men frågan är, hur länge orkar vi? I takt med det växande prestationssamhälle vi lever i och även är med och skapar ,växer även vårt behov av att använda jordens resurser i en allt snabbare takt. ... Läs mer

En trerätters lunch eller middag i naturen

Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute. Läs mer 1

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett tomrum i de flesta fjällvandrares matlista. Det handlar om bröd. Och inte vilket bröd som helst utan om en typ som blir allt svårare att få tag i. Till och med i brödlandet Skåne, där butikerna numera översvämmas av färdigskivade, ljusa och fluffiga brödsorter. Med eller utan surdeg. Var finns den svarta, hårda kavringen? Och där man själv får ... Läs mer 8

Friluftsgruppen kokade mos utomhus

ÄNGS BRYGGA: - Vi har säkert ett helt kilo äpplen med oss! - Nä, fem kilon tror jag! - Jag tror på 50 kilon äpplen. Budet om hur många kilo äpplen barnen vid 4-6 D och 7-9 D, bar med sig till Ängs ... Läs artikeln på Stenungsunds Posten

Friluftsmat för ryggsäck

Camilla Wikström delar här med sig sex mustiga middagstips som hon använde vid en vinterfjälltur, våren 2002. Läs mer 8

Friluftsmat i ny bearbetad upplaga

Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man orkar maximalt. Självklart ska den också vara god. Läs mer

Friluftsmat med Karin Ihre

Fixa Karins supergoda friluftskäk! Läs artikeln på Tasteline

Fälttest av super-ultralätt stormkök (13 gram!)

Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen. Däremot är det otympligt, relativt tungt, och går inte att checka in om man ska flyga med grejerna. Plus, att många resor behöver jag bara koka upp lite vatten till frystorkade enpotionsrätter och snabbkaffe. Och då är stormkök med gas faktiskt lite overkill. Efter att ha lånat ihop och testat stormkök från vänner och snälla människor på friluftsbutiker har jag lärt mig ... Läs mer 8

Grilla utan väntan

Med gasgrillen Vidar från PRIMUS krävs varken förberedelser eller lång väntan på den perfekta glöden. Eter ett klick med den inbyggda tändaren är det bara att sätta igång. Vidar är dessutom bättre för miljön än engångs- eller kolgrillen och är med sin låga vikt praktisk vid utflykten, kajakturen eller att lägga i bakluckan. Sommartid vill vi gärna slippa tidödande väntan på att grillen ska bli redo. Bärbara gasgrillen Vidar på 4.3 kg är klar för användning efter bara en minut. Möjligheten att ... Läs mer

Grundrecept: torka köttfärs

För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. Läs mer 2

Hemmagjord Lönnsirap

Ingridienser: 1 l Vatten 1 l Lönnlöv 8 dl Socker ev. lite citronsyra För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra. Plocka en liter gröna lönnblad(ej ... Läs mer 2

Hällans Scoutkår

På kårens hemsida finns det en hel del recept på god mat som man kan laga ute över öppen eld eller på trangia. Sök bland tipsen så hittar du dem lättast. Läs mer

Iggelbo - ett bortglömt naturreservatPlacerad på karta

Vid sjön Tämnarens strand ligger ett litet bortglömt naturreservat vid namn Iggelbo. Här kommer en beskrivning av en liten vandring i detta reservat hösten 2012. Läs mer 4

Introduktion till gourmetmatlagning i vinterfjällPlacerad på karta

En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. Läs mer 9

Kolarmoraån... När stormen danat

Ibland är det bara skönt och avkopplande att helt komma bort från "alla" människor... Den som läser detta och inte kan hålla med borde gå o söka hjälp... Åkte därför ut i fredags kväll till kolarmoras vindskydd för att vara säker på att få vara för sig själv en stund. Har lärt mig nu att svenskar ogärna ger sig ut i oväder eller sträng kyla, det är ofta man får smultronställen för sig själv då. Jag plockade med några vedklabbar, Järnpannan o förnödenheter och drog ut i bushen. Det var en ... Läs mer 1

Kom igång och torka mat!

Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats. Läs mer

Kryddig dryck på vilda nypon

Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då än att kombinera en C-vitaminboost i en varm dryck gjord på naturens lilla kraftpaket, nyponet. Jag var för några veckor sedan ute på en tur och letade efter nypon och finns det nypon-år, så är det ett sådant här i söder nu. Ett överflöd av nypon, så passa på att plocka och torka dem! I slutet av min tur kokade jag upp en kryddig dryck på nypona, toppat med kanel och apelsin, låt mig säga att ... Läs mer

Kulinarisk resa Jämtland/Norge

Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de två norska fjällstationer i sin traditionsenliga påsktur. Det blev en i högsta grad kulinarisk skidtur, men glidartur? Njaee... Läs mer 12

Kulinariskt paddeläventyr i Sankt Annas skärgårdPlacerad på karta

Jag hade turen att bli medbjuden på en guidad kulinarisk paddeltur i Sankt Annas skärgård förra sommaren. Den verkade helt skräddarsydd för mig så självklart sa jag ja! Jag har paddlat en hel del själv i området och jag älskar att laga mat på eld och plocka grejer i naturen. Men jag har aldrig haft en riktig kock som håller i allt och det var galet kul att få lära mig av henne.  Jag brukar inte åka på guidade turer, och jag var verkligen överraskad av hur skoj det var och maten var helt ... Läs mer 1

Kvalitetsbränsle för bergsetapper

En och en halv miljon kalorier, det är mängden energi som Team HTC - Highroad, bestående av nio man, bränner under en tre veckor lång tävling som Vuelta a España. Walter Groezinger har varit teamets ... Läs resten på Outside Online

Lucka 12 - Gourmetvandraren

Pulvermos i all ära, men när Gourmetvandraren ger sig ut på tur så vankas andra bullar. Fjällbäckskyld champagne, möra fina styckdetaljer, riktiga grönsaker, en himmelsk dessert och riktigt kaffe. Det finns egentligen två skolor: Den ena går ut på att packa minimalt och vandra mellan stugor och fjällstationer där man sedan bor all inclusive i den mån det erbjuds. Den andra kan mer liknas vid ett viktorianskt picknicksällskap när man har dragit med sig halva bohaget upp på berget. Muurikka, ... Läs mer 3

Lättpackarens mat (uppdaterad 12-09-29, 13-08-14 och 17-02-26)

En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;). Läs mer 20

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Matinspiration och recept

Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova dig fram under vintern och våren och se hur gott det blir. Läs mer

Matlagning på meta-tabletter

Om matlagning utomhus - personliga erfarenheter Läs mer 3

Matsmart; torka själv

Med sex påsar torkad mat och några tillbehör kombinerar du fräscha ingredienser till en rad läckra uterätter. Att torka maten själv är enkelt och billigt, gör bara så här. Läs resten på Utemagasinet

Medlemserbjudande på Friluftsmat.nu

Utsidans medlemmar får rabatt i webbutiken på www.friluftsmat.nu. Läs mer 4

Mitt Gröna band del 2 - En arme marscherar på sin mage och så gör även jagPlacerad på karta

Planerandet och funderandet över mat påbörjades vid ungefär samma tid och sätt som drömmandet framför lantmäteriets karttjänst, d.v.s utan någon egentlig plan. Jag började intressera mig för att torka mat för flera år sen och har sedan dess torkat stora mängder mat på två billiga svamptorkar. Dock utan någon förankrad plan. Jag har alltid inbillat mig att det finns en plan i bakgrunden men det faktum att de inte funnits visar sig i att jag använt max 15-20% av allt jag torkat under åren och ... Läs mer 3

Mobilsajt för uteätare

Första kokboken i mobilen. Läs blogg, hitta erbjudanden, tävla och tipsa om coola events - ladda ner recept ur kokboken På en låga - kokbok för uteätare Läs mer

Muztagh Ata och fuck world records! #2

2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt sig massor, slickat sina sår, fokuserat på det hon behövde göra annorlunda och var nu redo för ett nytt försök. Den här gången skulle hon också lära sig något nytt - att det är skit med världsrekord! Läs mer 4

Ny bok - Snabblagat på tur

Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. Läs mer 2

Ny bok i butiken

Friluftskokboken, en ny kokbok i A5 format med över 120 recept. Innheåller instruktioner hur du kan bygga din egen tork och olika metoder för att torka mat mm. Silver- och bronsmedlemmar betalar ... Till boken 2

Ny film - Gröt med torkad frukt

Gustav Lindström delar med sig av ännu ett härligt matlagningstips, havregrynsgröt med torkad frukt. Det kan man kalla en riktigt stabil frukost! Läs mer

Ny film - Äppelkaka

Unna dig något gott på ditt äventyr, gör en äppelkaka! Gustav Lindström vistar hur du tillagar den på Trangiakök. Läs mer

Ny film -Tortellini med salami

Trotellini med varmakoppensås och strimlad salami. Läs mer

Nyhetssvepet 21 september

* Outsides ständige löpare, Fredrik Ölmqvist, har just kommit hem från USA efter att ha avverkat Transrockies Run. Transrockies är den amerikanska ... Läs mer

Om att bygga, elda och använda ved-kök...

Man kan relativt enkelt bygga ett lite mer sofistikerat ved-kök av en eller ett par gamla konservburkar, lite aluminiumfolie och ståltråd. Köket eldas med tunna kvistar, och brinner med förgasnings-principen vilket ger en i stort sett sot-fri låga, som dessutom kan göras reglerbar. Läs mer 10

Pasta & Bacon - Gör så här

Pasta och bacon, en enkel måltid men smakar väldigt bra tillsammans med lite Cremfrais och Persiljade. Häng med Gustav Lindström ut i skogen! Läs mer

På besök i Trangiafabriken

Vi åkte till Trangias fabrik i Trångsviken för att se hur det egentligen går till. Många genialiska lösningar, material och annat roligt fick vi se under vårt besök... På besök i Trangiafabriken

På en låga - kokbok för uteätare

Ny extremt cool kokbok för uteliv. 70 inspirerande recept, bilder och tips till lyckad matlagning på små kök. Läs blogg, tävla och surfa på bokens mobilportal, www.paenlaga.mobi där du även kan ... Läs mer

På en låga – kokbok för uteätare

Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen. Läs mer

På en låga – kokbok för uteätare

Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen. Läs mer

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu. Min första tanke var att ... Läs mer 1

Rune berättar om Runekakornas ursprung

Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om ... Läs mer

Smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker"

Här följer två recept som smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker". Läs mer

Småländskt julbak!

Favorit i repris: Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreaks och friluftsmänniskor. Läs

Smörgåsar för dagsturen

Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! Läs mer 2

Snabb utemat

På långturen är det bekvämt med frystorkad påsmat. Den tar lite plats, är lätt, går snabbt att laga och du får i dig ett väl avvägt näringsinnehåll. Men du får godare smak och bättre konsistens ... Läs resten på Utemagasinet

Sunt förnuft rules även i köket!

En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vad jag äter. Både här hemma när jag tränar men framför allt ute i bergen. Så jag tar lite om det. Först måste jag bara säga att det här inte är några råd utan ett svar på frågan vad jag äter. Det är dessutom inte billigt men fortfarande ett svar på vad jag äter. Sammanfattningsvis brukar jag säga ”varför äta russin när man kan äta blåbär?”. Det började med att jag läste en artikel i Göteborgsposten om en kille som sprang ett värstinglopp i ... Läs mer 5

Svampstatus i år?

Tänkte eventuellt sätta på mig gummistövlarna och plocka lite svamp i helgen. Är det någon som har varit ute runt Stockholm och plockat? Finns det något eller är det lite för tidigt? Läs mer

Test - Mattermosar

Tester | Termosens bästa tid är nu. En bra termos håller mat och dryck varm även under långa vinterutflykter. Icakuriren har testat nio mattermosar. Läs hela testet av mattermosar här En varm ... Läs artikeln på ICA Kuriren

Test av frystorkad matPlacerad på karta

Testet utfördes av David Altengård och Joakim Bossner under en fiskeresa i augusti 2010. Läs mer 4

Tips på god, lättviktig och billig vandringsmat

Mattips för ca 5 dagars vandring. Handla torrvaror på en vanlig ICA-butik, förstärk smakerna med goda tillbehör som vitlök, parmesanost och ölkorv. Enkelt och gott! Och bra mycket billigare än färdig ... Läs mer 9

Tips på självplock i Södertälje

Kan tipsa alla om ett jättetrevligt självplock som jag och min fru besökte förra veckan. Ligger utanför Södertälje och heter Trädgårdn. Här har ni en länk: http://www.tradgarn-sodertalje.se/ De som ... Läs mer

Tjärstickan - en het och eldig följeslagare

Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. Läs mer 4

Vandringsmeny Sarek 2016

Tips på egentorkad mat till sommarens äventyr. Beskrivning av god och varierad fjällmeny från en Sarektur sommaren 2016 Läs mer 9

Varje svamp är som en kemisk fabrik

GESUNDA Över hundra personer från olika länder har samlats i moraskogarna. Minsta gemensamma nämnare: spindelskivlingar. - Varje svamp är som en kemisk fabrik, säger Karl Soop, svensk representant i ... Läs artikeln på Dala-Demokraten

Veckans macktips!

Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut! Läs mer

Vegankost på vandring

Åke Månson berättar om hur man som vegan/vegetarian får i sig näringsämnen på vandring Läs

Vill åka redan till sommaren

Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske skulle vara en bra nybörjartur för oss soffpotatisar. Det verkar som den sträckan inte är övermäktig och ... Läs mer 9

Årets hälsorestaurang 2007

Efter en mycket tuff kamp mellan många kvalificerade finalister är det äntligen avgjort vilken restaurang som har tagit hem segern i årets upplaga av Santé - Årets hälsorestaurang 2007. Vann gjorde STF Storulvån Fjällstation inom kategorin lunch och/eller kvällsrestauranger öppna för allmänheten. Syftet med tävlingen är att premiera de restauranger som erbjuder sina gäster att äta bättre genom kreativa och genomtänkta koncept på hälsosam mat. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2007

Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2008

Finalisterna nu klara. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2008

Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen. Läs mer

Årets Vildmarkskock utsedd

Louise Alenbrand och Anders Johansson har fått den fina titeln Årets Vildmarkskock. Tre kocklag från olika delar av Sverige deltog i tävlingens finalomgång, där en jury bedömde tillagning, hygien, ... Läs mer

Årets Vildmarkskock utses den 6:e september

I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt ... Läs mer

Årets Vildmarkskock är korad

Nu är det avgjort, Jens Hornestedt och Karolina Hellegren från STF Storulvån fjällstation, Jämtland vann tävlingen Årets Vildmarkskock 2006 med säker marginal. Fyra kocklag hade efter hård konkurrens ... Läs mer

Ägare till ny Årekrog får Stora Innovationspriset 2008

Ett genomtänkt krogkoncept är lika mycket en innovation som högteknologiska produkter. Det har juryn bakom Stora Innovationspriset 2008 tagit fasta på och utser krögaren Melker Andersson till... Läs artikeln på Länstidningen Östersund

Ät din medicin

Det naturliga när man blir sjuk är att dra ner på kalorierna, äta mindre och träna mindre, eller hur? Men det är inte helt rätt. Kanske behöver du dra ner på ditt energiintag över lag, men det är ... Läs resten på Outside Online

Österlenleden SL 4: Planering inför etapp 1Placerad på karta

Jag och en kompis har utmanat oss själva att avverka Skåneleden på 12 månader. Först tänkte vi oss kust-kustleden men insåg när vi beställt kartan att den inte riktigt lämpar sig för dagsturer. Mitt ... Läs mer 1

Recept per kategori

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook