Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Läs mer
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Läs mer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova dig fram under vintern och våren och se hur gott det blir.
Läs mer
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och grytor passar bra. Brukar du använda mattermos - och vad har du för gott i den i så fall?
Läs mer
Om du vill torka egen mat till sommarens turer kan det vara bra att börja fundera och planera nu. Här får du lite tips för att komma igång.
Läs mer
Nu går det redan att börja skörda av vad naturen har att bjuda på. Nässlorna skjuter fart så fort snön smält och vårsolen tittar fram. Fira in våren med en soppa från naturens skafferi.
Läs mer
Pinnbröd är enkelt och gott att göra samtidigt som det blir lite pyssel kring lägerelden. Det går att variera pinnbrödet mycket med olika kryddor, sylt och smör. Med samma recept blir det goda frukostbullar.
Läs mer
Prova på att torka fisk och gör en god gryta eller mustig fisksoppa nästa gång du ska ut på tur. Här får du veta hur du gör och några receptförslag.
Läs mer
Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås.
Läs mer
Att torka kyckling till sina egna maträtter är inte svårt, gör så här och du kan laga till goda kycklingrätter på turen.
Läs mer
Det här friluftsgodiset är gott och passar perfekt på julens godisbord. Testa själv att göra fruktremmar och snabba choklad och kokoskakor.
Läs mer
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips!
Läs mer
Nu är det kyligare tider och vad är bättre än att ha något gott att värma sig med på turen. Kaffe och te i all ära, här kommer några förslag på andra värmande drycker.
Läs mer
Det finns mycket svamp i skogen i år. Torkar du den så håller den i flera år och det går både enkelt och snabbt att använda till matlagning.
Läs mer
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken.
Läs mer
Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.
Läs mer
Det här banangodiset smakar gott och friskt med hjälp av citronsaft. Gör dessa och du har ett perfekt godis till nästa tur!
Läs mer
Dags för en ny fototävling - Mitt bästa Trangiaminne! Trangia sponsrar med fina priser. Var med och tävla!
Läs mer
TV-serien Nedsläckt land har skapat diskussion i forumet här på Utsidan och säkert på fler platser. Vad gör man när det oväntade inträffar och hur förbereder man sig?
Läs mer
En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa.
Läs mer
En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du.
Läs mer
Det finns mycket matinspiration i artiklar, blogg- och foruminlägg här på Utsidan. Här får du tips på en del vi har hittat i arkivet som vi hoppas kan inspirera. Börja planera nu för dina kulinariska måltider ute, både till vintern och sommaren.
Läs mer
I Utsidans tävling om boken "Lägereld - en faktaroman" ställdes en bonusfråga utom tävlan. Har du något bra knep för eldmakandet? Här är några av knepen som kom in.
Läs mer
Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten.
Läs mer
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute.
Läs mer
Vad är väl en hösttur utan en riktigt mumsig matsäck? Här är ett matsäckstips med värmande dryck.
Läs mer
Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar.
Läs mer
Genom att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten sparar du inte bara bränsle utan får också mat snabbt. Här är sju sätt att få maten klar snabbare.
Läs mer
Eric Tornblad har skrivit böckerna Torka mat och Fjällmat. Nu har du chansen att ställa dina frågor och funderingar kring friluftsmat direkt till honom.
Läs mer
Veckans recept är en snabb och mättande rätt.
Läs mer
Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till.
Läs mer
Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen.
Läs mer
En vegansk tacogryta som kan serveras med nachos eller tortillabröd.
Läs mer
En perfekt lunch eller middag på turen.
Läs mer
Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa eller tacosås.
Läs mer
Något sött och gott att äta är härligt att unna sig på turen.
Läs mer
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai.
Läs mer
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen.
Läs mer
Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga.
Läs mer
Vår i luften och ingen tackar väl nej till en fikapaus i naturen? Urberg har två nya kaffekit i sitt sortiment. Ett för att brygga kaffe och ett espressokit, vi har testat dem.
Läs mer
Här är en god energikaka med kaffesmak kanske något att göra till helgens utflykter. Receptet kommer från Friluftsmeny där det finns flera goda recept på energikakor.
Läs mer
I samarbete med Friluftsmeny har vi nu en friluftsrecepttävling, här har du chansen att vinna en fin vakuumpackare från SICO värd 2800 kr.
Läs mer
Skicka in ditt bästa friluftsrecept - vinn torkugn från Excalibur!
Läs mer
Eric Tornblad författare till böckerna
Torka mat och
Fjällmat startar i april en egen sajt och webbshop. Utsidan har ställt några frågor till Eric.
Läs mer