Artiklar > 7 sätt att förkorta tillagningstiden på ...

7 sätt att förkorta tillagningstiden på friluftsmat

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten. Främst för att spara bränsle men även för att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare:

1. Använd finfördelad mat

Mindre och tunnare bitar av kött och grönsaker både blöts upp och tillagas snabbare än stora bitar. För att skära tunna skivor av kött kan du skära det fruset. Tunna skivor av grönsaker gör du enklast i en matberedare.

 

2. Förväll grönsaker innan du torkar dem

Om du förväller grönsaker innan torkning så kommer de både att blötas upp och tillagas snabbare än om du torkar dem råa. De behåller även färgen bättre när du förväller dem.

 

3. Blötlägg maten innan tillagning

Blötlägg maten innan tillagning så förkortar du koktiden avsevärt. Det går även att blötlägga ris och pasta i kallvatten.

 

4. Kort koktid på pasta och ris

Det säger sig självt att kort koktid på pasta, ris och bulgur förkortar tillagningstiden. Ta några minuter och botanisera på kolhydratshyllan i din matbutik. Vilken pasta (förutom snabbmakaroner) har kortast koktid? Hur kort koktid har det snabbaste riset? Ibland kan couscous och bulgur vara ett snabbt och bra alternativ till ris och pasta.

 

5. Laga mat i en gryta

Om du lagar maten i en gryta, till exempel risotto, så innebär det färre moment vilket snabbar på tillagningen. Andra bra rätter som lagas i en gryta är linsgryta, grönsaksgrytor och soppor.

 

6. Förbered och packa måltiden

Om du packar måltiden på ett smart sätt så behöver du inte lika lång tid innan den kokar på stormköket. Packa maten separat för varje måltid, med kryddor och alla tillbehör.

 

7. Använd ett effektivt kök

Ett effektivt kök förkortar koktiden, speciellt under kallare årstider. På vår, sommar och höst är gas tillräckligt effektivt. På vintern fungerar bensinkök bäst.

(Artikeln är tidigare publicerad på Friluftsmeny.se) 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-05-25 14:03   Kotten
Bra tips - särskilt med hur man kan skära riktigt tunt. Själv brukar jag använda filékniv eller laxkniv till det, och skär ungefär som om jag ska skära för sashimi.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in