Artiklar > Friluftsmeny.se - ny sajt om och med ...

Friluftsmeny.se - ny sajt om och med friluftsmat

Eric Tornblad författare till böckerna Torka mat och Fjällmat startar nu en egen sajt och webbshop med friluftsmat - Friluftsmeny.se. Utsidan har ställt några frågor till Eric inför lanseringen.

Du har ett passionerat förhållande till friluftsliv och mat, är det något du fått med dig från din barndom eller är det ett intresse som vuxit fram genom åren?

- Pappa var scout så det måste ha grundats när vi sov i vindskydden kring Örebro där jag är uppväxt. Det var inte tal om något avancerat friluftsliv, men det tror jag inte är nödvändigt för att bli biten. I övre tonåren är det en fjällvandring med min konfirmationsgrupp som introducerade mig för fjällen. Några år senare var jag med på en tiodagarstur på skidor mellan Abisko och Nikkaluokta, anordnad av min gymnasieskola. Om man sedan lägger till att mamma är kock samt att skrivande och fotograferande alltid har varit intressen, så känns det så här i efterhand inte så konstigt att det blev just så här.

Har du något favoritrecept från boken Fjällmat som du skrivit?

- Jag älskar ju ost, så pasta carbonaran är ju klar favorit. Det är supersmart att använda en påse varma koppen tomat som grund. Tillsammans med de rostade solrosfröna kan det inte bli annat än gott. I receptet ser man en bild på rätten vakuumpackad vilket gör att varken osten eller fröna häsknar.

Torkar du all din friluftsmat själv eller ”fuskar” du ibland?

- Jag tänker att det är precis som med julen, det viktiga är att det blir av! Jag är alltså hellre ute i naturen med frystorkat än att jag står hemma i köket och torkar mat om man säger så. Precis som liknelsen med julen så kan man ju alltid välja vad man köper och vad man vill göra själv. Att torka ägg är inte särskilt effektivt (men kul!) så det kanske man kan köpa och istället torka sin egen potatis.

Har du några tips på hur man alltid lyckas med tillagningen av torkad mat?

- För mig handlar det om två saker: smak och konsistens. Rätt konsistens får du genom att inte torka för tjockt och genom att blötlägga tillräckligt länge i hett vatten (det är bättre att blötlägga en kortare stund i varmt vatten än en längre i kallt). Smaken handlar om kryddor, fett och att torka smakrika livsmedel som rödbetor, mögelost och kött.

Vad tycker du är enklaste sättet att piffa till en måltid i naturen?

- Jag skulle säga att det är som hemma, alltså att du har en liten förrätt om så bara ett litet kex och att maten läggs upp på ett fint sätt. Sen är kanske det viktigaste att man tar sig tid för måltiden, om man så äter frystorkat. Att sitta ner, samtala och ta det lite lugnt! Är man stressad så tror jag att smaklökarna stängs av.

Dina böcker Torka mat och Fjällmat är populära, har du någon mer bok på gång?

- En bok håller på att skrivas i detta nu, mer kan jag inte säga… mer än att det handlar om något man kan äta!

--------------------------------------------------------------------------

Efter påsk kommer vi ha en frågetävling med fina priser från Friluftsmeny.se så håll utkik!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in