Artiklar > Torka svamp i höst

Torka svamp i höst

Svamp är väldigt bra att torka, den håller sig i flera år om den förvaras torrt, mörkt och svalt i luftäta glas- eller plastburkar.

Trattkantareller brukar det kunna bli stora skördar av och dessa är utmärkta att torka.

Försök att skära av nedersta delen på foten direkt i skogen så är en del av rensningsarbetet gjort. Väl hemma går du igenom och tar bort fula och maskätna svampar och borstar av skräp.

Dela dem sen på mitten, det smyger sig ofta in ett och annat barr i den ihåliga foten som då är lätta att borsta bort.

Är svamparna väldigt fuktiga lägg ut dem på ett dubbelvikt lakan i några timmar så de torkar något.

Ska du lufttorka dem se till att du har luft som kan cirkulera runt brickorna eller ollorna. Hemmabyggda träollor med myggnät i plast fungerar bra, gärna med en rumsfläkt som kan hjälpa till med luftcirkulationen.


Hemmabygge med 6 stycken ramar/ollor.

Har du en torkugn brer du ut svampen på ollorna och sätter temperaturen på 50 grader. Det tar mellan 6 - 12 timmar beroende på hur mycket svamp du har och hur fuktig den är. Svampen är helt torr när den går att bryta av eller smula sönder.


Färska trattkantareller.


Samma ram när trattkantarellerna torkat.

Andra tjockare svampar exempelvis soppar och champinjoner skivas och läggs separat på torkramen så luften kommer åt den skurna ytan ordentligt. 

Tillaga torkad svamp

När det är dags att tillaga torkad svamp är det ju bra att veta ungefär hur mycket torkad svamp som motsvarar färsk svamp. 

Ett sätt är att mäta upp hur mycket färsk svamp du lägger på torkollan, då har du ett eget mått att gå efter när du packar den färdigtorkade svampen. Det gör det enkelt sen att använda till matlagning.

Torkad svamp kan du mixa ner till pulver och ha som smaksättning till all mat där du vill åt svampsmaken. Till annan användning blötlägger du den i mellan en kvart till en timme och lagar sen till som vanligt.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar