Artiklar > Knep för att göra upp eld

Knep för att göra upp eld

I tävlingen om boken Lägereld - en faktaroman hade författaren Eric Bagger själv skrivit frågorna, utöver tävlingsfrågor så fanns en bonusfråga Har du något bra knep för eldmakandet?  

Här är några bra knep och tips som kom in i tävlingen:

* Knappast mitt knep men  gamla stearinstumpar och flis funkar bra tillsammans med tändved.

* En tampong (oanvänd) är jättebra att fånga upp gnistor från tändstål med. Fluffa upp den först bara.

* Förvara tändsticksasken i en vattentät påse! Många är de som förbannat sig över att ha glömt denna detalj i blötväder...

* Om man gör elden på en barkbit eller liknande är det en bra idé att göra upp elden under en tät gran om förhållandena ute är svåra. Det blir torrt och vindstilla och du har även bra tillgång till torra kvistar att tända med :).

* Ha bra utrustning för att kunna göra upp eld, Jag har alltid med mig lite näver i en påse. Det har jag tagit med mig hemifrån.

* Men om materialet du ska tända med är blött, så skala av det blöta och eventuellt får du fram torrt material.

* Rulla en dagstidning hårt. Skär rullen i 5 cm längder. Knyt snöre runt varje del. Doppa varje del i smält stearin. Fantastiskt som tände!

* Kråkris och tunt näver – sedan tillföra syre-luft.

* Att alltid ha lite näver och en liten cykelpump med i ryggsäcken, då är rustad för att klara sin överlevnad när vildmarken vill pröva ens förmåga.

* Allt i Yngve Ryds bok om eldmakande hos samerna. ;)

* Ska du grilla mat så gör eldstaden som en öppen åtta, tvådelad. Då har du en värmande eld i ena delen och glöd i den andra. Du kan ta glöd från elden om du behöver mer. På så vis har du värme och ljus samtidigt som du kan grilla på glödbädden.

* Skydda marken. Finns inte stenar eller grus så ta murkna grenar eller stockar. Släck efteråt glöden med vatten, sparka bort pinnarna och ingen kan se att det funnits en eld där.

* Om man planerar att göra eld med tändstål kan man ta med sig lite av luddet från torktumlarfiltret i en liten zipp-påse. Gnistorna från tändstålet tar sig mycket lätt i luddet.

* Bygg upp med successivt ökande dimensioner på stickor och ved.

* Slå fast kniven med eggen från dig och dra späntstivkorna mot dig för att göra fjäderstickor. Snabbare. Enklare. Bättre.

Eric har också skrivit i sin blogg Granskatan om detta.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-11-16 17:13   StatuFama
Trevliga tips! Bra att ha varje dag i skog och mark.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in