Knep för att göra upp eld

I Utsidans tävling om boken "Lägereld - en faktaroman" ställdes en bonusfråga utom tävlan. Har du något bra knep för eldmakandet? Här är några av knepen som kom in.

Av: ulindh

I tävlingen om boken Lägereld - en faktaroman hade författaren Eric Bagger själv skrivit frågorna, utöver tävlingsfrågor så fanns en bonusfråga Har du något bra knep för eldmakandet?  

Här är några bra knep och tips som kom in i tävlingen:

* Knappast mitt knep men  gamla stearinstumpar och flis funkar bra tillsammans med tändved.

* En tampong (oanvänd) är jättebra att fånga upp gnistor från tändstål med. Fluffa upp den först bara.

* Förvara tändsticksasken i en vattentät påse! Många är de som förbannat sig över att ha glömt denna detalj i blötväder...

* Om man gör elden på en barkbit eller liknande är det en bra idé att göra upp elden under en tät gran om förhållandena ute är svåra. Det blir torrt och vindstilla och du har även bra tillgång till torra kvistar att tända med :).

* Ha bra utrustning för att kunna göra upp eld, Jag har alltid med mig lite näver i en påse. Det har jag tagit med mig hemifrån.

* Men om materialet du ska tända med är blött, så skala av det blöta och eventuellt får du fram torrt material.

* Rulla en dagstidning hårt. Skär rullen i 5 cm längder. Knyt snöre runt varje del. Doppa varje del i smält stearin. Fantastiskt som tände!

* Kråkris och tunt näver – sedan tillföra syre-luft.

* Att alltid ha lite näver och en liten cykelpump med i ryggsäcken, då är rustad för att klara sin överlevnad när vildmarken vill pröva ens förmåga.

* Allt i Yngve Ryds bok om eldmakande hos samerna. ;)

* Ska du grilla mat så gör eldstaden som en öppen åtta, tvådelad. Då har du en värmande eld i ena delen och glöd i den andra. Du kan ta glöd från elden om du behöver mer. På så vis har du värme och ljus samtidigt som du kan grilla på glödbädden.

* Skydda marken. Finns inte stenar eller grus så ta murkna grenar eller stockar. Släck efteråt glöden med vatten, sparka bort pinnarna och ingen kan se att det funnits en eld där.

* Om man planerar att göra eld med tändstål kan man ta med sig lite av luddet från torktumlarfiltret i en liten zipp-påse. Gnistorna från tändstålet tar sig mycket lätt i luddet.

* Bygg upp med successivt ökande dimensioner på stickor och ved.

* Slå fast kniven med eggen från dig och dra späntstivkorna mot dig för att göra fjäderstickor. Snabbare. Enklare. Bättre.

Eric har också skrivit i sin blogg Granskatan om detta.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-11-16 17:13   StatuFama
Trevliga tips! Bra att ha varje dag i skog och mark.
 
2018-12-21 12:34   ikster
Det där med att skydda marken med murkna grenar eller stockar ställer jag mig lite tveksam till, ur invånarnas perspektiv. Det finns mer mark än död ved, och ganska många av de organismer som lever i död ved är hotade. Är det då fiffigt att grilla dem?
 
Svar 2019-04-11 21:45   Eric Bagger
Ja, man ska nog allt först fundera på vad för slags gren det är frågan om. Det är stor skillnad på död ved och murken gren. Bevara dödveden ...
 
2018-12-22 18:43   Kolaren
Idén med att nyttja luddet i torktumlaren var fiffig! För att fånga gnistan fr eldstålet ska man ju nyttja ngt som är fluffigt och snustorrt. Många idéer är så naturliga och självklara - att man inte kommer på dem! Kreativitet kanske är en gudagåva?
 
2019-08-06 18:13   seobserver
Vårt bruk av stenar under eldplatsen går bra här, nere vid orter som inte varit överisade går det inte alls, några kamrater till mig gjorde det på Cypern och stenarna sprängdes, som tur var utan att någon kom till skada. Inlandsis gör mycket.

go tur
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar