Hur tar man sig till Sulitjelma? Eftersom jag vill starta min fjällvandring i Sarek från ett ställe och avsluta det någon annanstans så har jag funderat på lite olika alternativ. Nu lutar det åt att starta i Sulitjelma och avsluta i Kebnats.
Så...hur tar man sig till Sulitjelma?
Efter lite eftersökning på utidan.se och på andra sidor kom jag fram till att det går att flyga till Bodö, därefter ta bussen till Fauske, byta till buss mot Sulitjelma. Väl framme i orten Sulitjelma är det apostlahästarna som gäller om man inte vill ta en taxi upp på fjället. Taxi...hmm, nä.
Bussbyte i Fauske verkar det bli om jag förstått det rätt.
I Bodö blir det att shoppa gas, då det inte är helt poppis att flyga med gas.
Det fina med den här resan är att det egentligen bara finns en tid att passa: När flyget till Bodö går. När jag väl börjar vandra är det andra tider som gäller för frukost, lunch och middag, vilka blir när det känns lagom. Finns inte mycket mer att säga om det. Jag behöver naturligtvis avverka mina kilometer om dagen, men de kan jag sprida ut under heeela dagen.
Jag kommer att avsluta vandringen i Saltoluokta fjällstation och ta båten över till Kebnats om allting går enligt plan.
Från Kebnats blir det buss...sedan troligen tåg någonstans ifrån, tillbaka till Stockholm.
Det är den officiella planen. Hur det blir beror på snöläge och vattenstånd i Sarek. Jag behöver ju kunna vada på ett säkert sätt...och eftersom våren är sen så kanske det är mer vatten än normalt i vattendragen i Sarek. Vad vet jag.
Elektronik...det funderar jag på. Kommer senare i bloggen.
Jag mätte lite snabbt hur långt jag kommer att gå, och inser att det inte är alltför långt varje dag, om jag går lika långt varje dag. Ungefär 18 mil blir det. 14 dagar tänkte jag vara ute.
Det verkar som om jag kan klämma in lite vilodagar också. Eller kanske någon enklare toppbestigning, om nu en toppbestigning kan vara enkel.
Ryggsäcken lär väga en del, och den jag beställde hämtade jag idag. Den är rymlig.
Tyvärr blir det ingen provvandring förrän den 27-28 maj. Är upptagen med annat samt även på resande fot. Desto mer tid att förbereda provvandringen.
Åter till distanser. Hur långt ska man gå på en dag? Jag tycker att "det beror på". Målet med den här vandringen är att njuta, vila och uppleva. Koppla av och koppla bort. Koppla upp sig går ju inte, vilket känns bra.
Jag vet inte vad dagsransonen med käk kommer att väga, men säg 600 gram, ev lite till. Då blir det nästan 10 kg mat. Ryggsäcken lär väga en del i början av vandringen.
Jag tror att det blir att fokusera på mat nu. Börja prova torka själv och blanda till olika frukostblandningar. Ska botanisera på de sidor jag känner till.
Det här blir kul :-)
Vad ska man ha på sig? Jag har haft vandringsbyxor med benfickor, men även löpartights, när jag fjällvandrat. Nu kände jag att jag var tvungen att bottna i frågan om vad jag skulle ha på mig på sommarens vandring.
Jag har varit inne på att titta närmare på Fjällrävens vandringstights, men har inte gjort mer än botaniserat på nätet. Annars så ligger vanliga vandringsbyxor högt på agendan, så det skulle troligen bli sådana.
På Alewalds outletbutik, på Kungsgatan i Stockholm, har jag tittat på massor av olika saker och köpt kläder jag behövt. Nu var det byxor jag skulle titta på.
När jag och kompisen vandrade 10 dagar i Sarek, för länge sedan, så hade vi så pass bra väder att vi kunde ha shorts på oss. Inte illa! Hela tre timmar var vädret shortsvänligt. Sedan var det påpälsning som gällde.
När jag nu kollade på de olika modeller som fanns i butiken så var det funktion och passform som var mest intressant. Jag hittade ett par som man kunde göra om till shorts. Jag provade dem.
De var inte supertjocka och stretchade i baken och i knäna. De var riktigt sköna. Pinewood Caribou TC hette de.
Jag slog till på dem. Perfekta på höstens bär- och svampplockning också. De jag köpte var grå/svarta.
Ska fundera lite på vilken jacka jag ska ha. Kanske någon jag har, men det kan även bli en ny. Beror på lite.
Någon typ av skaljacka med skapligt väderskydd...blir det nog.
Jag har blivit med ryggsäck, eller nästan i alla fall. Jag har klämt och känt, provat i butik, och funderat. Funderingen har bestått i vilken volym på ryggsäcken som kan vara lämplig. Jag vill inte ha en som är för liten...så mycket är klart. Vi har en på ca 60 liter hemma, en Osprey...någon variant. Den skulle jag kanske kunna ha för enklare dags- eller helgvandringar, men den rymmer inte alls allting för en Sarekvandring.
Som vanligt botaniserade jag på nätet och såg att Osprey Zenith 75 och 88 liters fanns nedsatta på Outnorth.se. Då jag tänkt provpacka, men inte tagit mig tid att göra det så vet jag inte om 75 litersvarianten är lagom, eller på gränsen, men det blev 88-litersvarianten. Dessutom billigare än modellen mindre.
Jag bestämde mig för den större varianten då den rymmer mer, enkelt! Jag tänkte att packningsvolym är bra att ha om jag ska ha en ryggsäck som alltid funkar.
Kommer man att packa mer för att det är möjligt? Svaret är nog...det beror på. Jag tänker att det är slut på att släpa på tunga saker i onödan, så i alla fall jag kommer att väga varje sak på guldvåg. Men jag kommer nog bara att köra den enkla vägningen: På badrumsvågen med och utan ryggsäck. Jag kommer inte att väga varje pryl för sig. Så mycket bryr jag mig inte för vad allt väger.
Om jag har lättare saker jämfört med vad jag brukar ha är jag nöjd.
Jag får se när den dimper ned i brevlådan...
Stövlar eller kängor? Så brukar funderingen vara om man ska fjällvandra. Ibland så ploppar löparskor upp som ett alternativ. Jag skulle vilja säga att alla tre fungerar.
När jag började fjällvandra på 80-talet så var det stövlar som gällde. Jag hade Tretorn Sarek under många år. De har utvecklats en del med tiden och ser inte likadana ut nu som när jag vandrade med dem.
Då hade jag ett par tunnare strumpor närmast foten och ett par yllesockor utanpå det. Det fungerade väldigt bra. Stövelskaftet kunde jag vika ned så att det blev lite luftigare när man gick. Vet inte om det går med dagens Sarekstövlar.
När man kom fram till ett vad så fungerade det väldigt bra att ha Sarekstövlarna på sig. Det vara bara att dra på sig regnbyxorna utanpå stövlarna, vika byxorna omsorgsfullt längs med stövlarna, så att de låg tight mot stövlarna. Sedan en snörstump som knöts runt stövelskaftet.
Det fungerade väldigt bra vid de korta vaden. Vattnet smet inte in mellan stövel och insida av regnbyxor. Nåja, nog om det.
Jag har i år köpt ett par vandringskängor. Jag visste att jag ville ha ett par lättare kängor. Jag har läst en hel del tester på nätet och har funderat länge också. På Alewalds på Kungsgatan i Stockholm så testade jag ett par kängor och bestämde mig för ett par Salomon Quest Prime GTX.
De ännu fåtal tillfällen då jag använt kängorna har känts väldigt bra. Jag ville ha rymligare skor, så det blev lite större än mina vanliga skor. Då jag en egendiagnosticerad variant av Mortons syndrom i bägge fötterna så vill jag kunna få ordentlig plats med främre delen av fötterna, och kanske få plats med en pelottsula.
Jag tror att löparskorna, eller så lätta skor som möjligt, följer med på vandringen. Dessa tänkte jag ha när jag ska vada.
Jag inser att det är typ två månader kvar tills jag ska vandra. Tiden går fort när man har kul, och nu närmast blir det nog att testa tältet. Kanske natten mellan 12-13 maj. Ska prova köket på riktigt då också. Det blir spännande.