Bloggar > thomasvandraren

thomasvandraren

Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

Stora Härjångsstöten upp och ner

Ett stort leende växer fram när jag öppnar ögonen och tittar ut från tältöppningen på morgonen. Jag klär på mig och kliver ut.

Det blir visst en toppendag idag!

Vi hade sett på väderprognoserna att det skulle bli sämre väder senare, så vi spillde ingen tid i onödan vid baslägret. 

Gröt, mackor med pålägg och te. En frukost för en vandrare. Efter frukost så började vi knata uppåt.

Jag har en Osprey Xenith 88 liter. Ryggsäcken rymmer mycket, och det känns bra att kunna få med det man vill ha med sig. Nu fick jag med mig sådant jag inte tänkt ha med mig också, då det blev lite bråttom hemma.

Topplocket kan man ta bort och använda som midjeväska. Jag hade inte provat det tidigare, och skulle prova det nu. Sedan har jag en liten ryggsäck som man kan packa ihop så den får plats i en hand. Den hade jag nu på ryggen.

Det jag hade med mig på toppturen var vatten, extrakläder, energi. Min energi under vandringen har jag inte pratat om. Jag hade kakor (Singoalla), Tutti Frutti (godis), cashewnötter och torkad aprikos. Jag måste bara säga en sak till om varför ryggsäcken var så tung. Tutti Fruttin var en "big pack-taxfreemodell" och cashewnötterna var också i storpack. Fördelen med all mat var att jag inte behövde snåla med den :-)

På bilden ovan, med kokkärlet, ser man två plastflaskor på höger sida. Den ena innehåller rapsoljan jag nämnt, den andra ädel dryck som lystrar till namnet Jura. 

Uppåt, to the top!

Vi gick upp mot toppen 1533 och insåg snabbt att vi skulle ha en fin utsikt åt många håll. När vi tittade åt nordost så såg vi ut över Smällhögarna och lite mer åt norr såg vi ut över Bunnerfjällen, och tittade vi österut såg vi mot Lunndörrsfjällen och Anarisfjällen. Då var vi ännu inte uppe på toppen 1533.

När vi nästan var uppe på den så öppnades landskapet upp söderut och vi såg Helagsfjället. Helags är Sveriges sydligaste glaciär.

Vi fortsatte uppåt och landskapet öppnade sig helt åt sydväst och väst. Nedan ser man Helagsmassivet.

Sylarna...ah, så härligt att se åt det hållet.

Nåja, nu var det bara att gå upp sista biten. Vi var redan 1530 möh, så det var bara lite kvar tills vi var uppe på toppen.

Plötsligt var vi uppe! Toppröset var där.

Det var fint väder, lite blåsigt, så vi tog lite bilder medans vi fortfarande var varma efter vandringen uppåt. Vi hade verkligen tur med vädret. Målet var att komma upp på toppen, och det var ju a walk in the park, nema problema.

På bilden nedan man åt nordost. Sjöarna mitt i bilden är Härjångssjöarna. Sjön längst till vänster heter Lievkiesåajjatjärnen, och den syns inte när man är på leden mellan Gåsenstugorna och Vålåstugorna. Däremot ser man vattendraget från tjärnen där den rinner ned till Härjångssjöarna. Tjärnen ligger på ca 1100 möh, och Härjångssjöarna ligger på ca 950-980 möh.

Om man istället tittar österut ser man på bilden nedan för det första Härjångssjöarna till vänster. Den lilla knallen precis framför sjöarna är Gaarenssåajja, en av de lägre toppen som ramar in leden nedanför, den led som är mellan Gåsenstugorna och Vålåstugorna.

Lite framför den är Tvärhammaren.

Lyfter man blicken lite till ser man toppar längre bort. Det är Lunndörrsfjällen och Anarisfjällen som ligger närmast.

Sylarna, fantastiskt utsikt åt det hållet. På bilden nedan ser man hela massivet.

Om man istället tittar norrut, ungefär nordnordväst, ser man fjället Gåsen, 1427 möh. Gåsen har jag aldrig varit uppe på, trots att jag varit till Gåsenstugorna flera gånger. Fjällstugorna är en av de STF har i Jämtland. På bilden nedan ser man fjället, och fjällstugorna är under de vita snöfläckarna. Fjällmassivet till höger på bilden är Västra Bunnerstöten. Bakom Gåsen ser man Snasahögarna där Snorsnasen är högst med sina 1463 möh.

Ett område man inte pratar om så mycket är det som är mellan Blåhammarens fjällstation/Storulvåns fjällstation och Sylarna.

På bilden nedan ser man hur det ser ut.

Vad ser man på bilden ovan?
Det är tydligt att topparna är i Norge, och en bra bit bort. En snabbkoll på kartan säger mig att man ser Fongen, 1441 möh.

Betydligt närmare, i bildens nederkant ser man ett vattendrag. Det är Gåsån, som man behöver vada när man kommer från Sylarna, eller Storulvån.

Landskapet har sin charm, och framförallt tycker jag att man får en bra överblick av var de högre topparna är och var de små böljande kullarna är. Kullarna är kanske inte så små när man står vid foten av dem.

Jag kan inte motstå att se över Bunnerfjällen, och titta närmare på hur det ser ut där. Panoramabilden nedan börjar med fjället Gåsen till vänster, och allra längst till höger ser man Smällhögarna. Bakom allt ser man snöfläckarna på Västra Bunnerstöten och mer till höger, också med snöfläck, ligger Östra Bunnerstöten.

Smällhögarna kommer jag att återkomma om. 

Vi var på toppen av Stora Härjångsstöten ett tag, tog bilder, och satte oss i lä. Vi visste att vädret skulle bli sämre. Vi hade pratat om att packa ihop tälten efter att vi ätit lunch och vandra vidare. Där tälten var nu, nedanför toppen 1533 möh skulle det garanterat vara utsatta för vind. Vi var inte jättesugna på 20 sekundmeter vind, så efter att vi snackat oss samman och var nöjd med detta besök på toppen så började vi gå nedåt.

Vi valde den enklaste vägen ned, norrsidan av stora Härjångsstöten. Det var inte för brant och gav en fin utsikt mot Smällhögarna.På bilden nedan har vi kommit ned en bit. Vi stannade och tog en paus. Våra tält är lite till höger om mitten av bilden. Den lilla sjön, eller pölen, är den jag tidigare nämnt, 1270.

Det tog inte så lång tid att gå ned till den höjden ca 1300 möh. Innan vi var nere så genade vi över ett snöfält. Man kan säga att vi åkte på kängorna, för det var det vi gjorde.

Det var mer mulet nu, och vi tog oss ned ganska snabbt. Väl nere vid tälten så lagade vi lunch, som vi hade förberett så långt vi kunde.

Hur god är inte en egen hemmagjord maträtt, när man är hungrig? Godare än en tråkig köpepåse i alla fall.

Efter lunchen packade vi ihop tälten och började gå ned mot Härjångsdalen. Det hade börjat blåsa mer redan när vi var uppe på toppen. Nu var vi lite mer skyddade, när vi var en bit ner.

Johan råkade knäcka sin ena stav, som spjälades med extra tältspik (långa) jag har och tejp. Hellre en lite tyngre och reparerad stav än att bara ha en stav.

När vi var nere i Härjångsdalen kunde man se västerut, och på bilden nedan ner man Härjångssjöarna. Den lilla snöfläcken till vänster är på Stråahpatjaerhvie, 1291 möh. Bakom den lilla toppen skymtar fjället Gåsen, 1427 möh.

Nu var tanken att vi skulle gå mot Gåsenstugorna, vika av söderut och följa leden mot Hulke och Helags.

Det blåste en hel del och vi gick fram till Härjångsdalens rastskydd. Vi funderade på om vi skulle fortsätta eller stanna på denna plats. Sova inne, fast ej i nöd, eller tälta utanför? Jag hade stor beslutsvånda, och det slutade med att vi sov inne.

Det enda vi visste var att det skulle blåsa ännu mer.

Dagen därpå  skulle vi gå till Helags fjällstation.

Gonatt.

Postat 2020-12-27 09:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vandringen startar, och en trevlig överraskning

Den 5 september vaknade jag tidigt. Det är smidigt att ha med sig frukost, som man äter på tåget, så även i år. Jag hade köpt ciabatta dagen innan, och hade en juice. Det räckte gott, och var gott.

Tåget susade på och jag såg att det regnade en del. Det betydde inte så mycket, då vädret är så omväxlande. Jag hoppades naturligtvis att det skulle vara uppehåll när jag skulle börja vandra.

Till slut var vi framme vid Undersåker och vi var ett helt gäng som skulle åka vidare med buss och taxi. Nu var det lite väntetid innan bussen skulle komma.

Medans vi väntade på bussen pratade jag med några personer. Kul att prata om Sarek och annat.

Bussen kom till slut och tog oss mot närmare härliga Vålådalen. Den åkte via Ottsjö, där några klev på.

Ottsjö hade tidigare ett bryggeri som var till salu, heter nu Ottsjö brygghus och har finfin öl. Hoppas att deras satsning håller, och det tror jag.

Från bussen var det fint att se söderut. Några droppar regn, låga moln eller morgondis där ute. 

Till slut var vi framme vid Vålådalen västra, som det heter. Alltså Vålådalens fjällstation.

Ryggsäcken hade jag packat om på tåget och den var både full och tung. Jag tänkte gå i kortbyxor och kortärmat. Det var perfekt vandringsväder, inte för varmt.

Det visade sig att de jag pratat med tidigare också bor i Tyresö, precis som jag. Inte nog med det...de är liksom jag med i Facebookgruppen Tyresöjoggarna. Hur liten är världen egentligen?

Vi skulle båda till Vålåstugorna, så vi startade tillsammans och höll ihop i ca 6 km, där de stannade för att luncha. Bra plats för det, då det var en fin plats vid bron över Stensån. Jag tyckte att det var lite för tidigt för lunch, så jag fortsatte.

Min lunchplats blev på en platå, med utsikt mot Smällhögarna och höjden 1132 och 1188.

Jag nämnde att min ryggsäck var tung. Nu skulle den bli lite lättare. Latmasken i mig värmde på en tetra med någon tomatgrej och så blev det den andra ciabattan. Vips så var ryggsäcken minst 450 gram lättare.

Jag återkommer under berättelsen om min ryggsäck...

Som alltid när jag tar en lunchpaus så åker kängorna av. Allt ska luftas: kängorna, sulorna, pelottsulorna, strumporna och fötterna såklart. Jag brukar kliva i mina foppatofflor, som alltså är både rasttofflor och tofflor när jag ska vada över ett vattendrag. Smidigt och enkelt tycker jag. Det finns egentligen bara en nackdel med foppatofflorna, och det är att de inte är så varma. Förra året i Muddus nationalpark så blev fötterna kalla i den kyliga vinden, men det får man ta.

Nåja, hur som helst så var vandringen i gång, Jag hade knatat en bit, och stannat för att luncha. Nu skulle jag fortsätta till Vålåstugorna där jag skulle träffa min kompis Johan. Han hade åkt upp en vecka tidigare och gått runt i Lunndörrsfjällen, ungefär som jag gjorde året innan.

Jag började vandra från fjällstationen runt kl 10 och trodde att jag skulle vara vid Vålåstugorna runt kl 17-18. 

När jag vandrade 2017 var jag uppe mellan Smällhögarna och Lill-Stendalsfjället. Jag gick lite fel och kom ned till den plats där leden från Vålåstugorna delar sig mot Stendalsstugorna resp. Vålådalens fjällstation.

Det var ett kärt återseende av platsen där jag tältade 2017. Men nu var målet för dagen att först träffa Johan vid Vålåstugorna och sedan gå upp mellan topparna 1188 och 1247, Gruvsmällen, för att tälta vid Smällhögarna.

Jag är glad att jag hade gjort om mina byxor till shorts och hade t-shirt på mig. Det var varmt och jag drack vatten som en kamel.

Jag närmade mig Vålåstugorna sakta men säkert. Tittade jag österut, mot Anarisfjällen, så kunde jag se att det regnade. Mäktigt och häftigt med varierande väder. 

Framåt då, och jag hade Smällhögarna till höger om mig. Jag närmade mig stugan, inte med stormsteg, men helt klart närmare hela tiden.

Vandringen nu var på en led, och jag såg fram mot den obanade vandringen. Att gå på led är egentligen ingenting jag föredrar om jag ska vara ute och vandra, men ibland blir det så.

Blicken dras österut, hela tiden. Både det omväxlande vädret, men även härliga sjöar. Här ser man Kroktjärnarna, och jag har bara ett par km kvar till Vålåstugorna. 

Jag hade nästa bestämt mig för att inte jag inte ville gå uppför branten mot Smällhögarna. Min ryggsäck var tung.

Där framme...jag ser plötsligt Vålåstugorna, som bara dök upp där. Äntligen. Äntligen dags för en paus, och så skulle det bli kul att träffa Johan.

Jag kom fram till slut, ganska slut.

Klockan var runt 17. Det var kul att träffa Johan. Jag förklarade att jag inte skulle orka att gå upp till Smällhögarna, och vi bestämde att vi går vidare en bit, mot Gåsen. Bara en liten bit för att sätta upp tälten.

Jag gav Johan det han hade beställt. Knäckebröd och mjukost. Nu skulle ryggsäcken bli lättare. Han fick dessutom två öl också...hade tydligen burit med det också.

Javisst var ryggsäcken lättare!

Nu gick vi vidare. Jag hade inte så bråttom nu...

Vi slog upp tälten någon km från Vålåstugorna där det fanns rinnande vatten.

Nu var det dags för mat, och linschips och öl.

Till middag blev det falaffel, hummus, babaganousch och tortillabröd. Jag vet varför ryggsäcken var så tung...haha, har man med sig goa grejer så.

Mer om min mat kommer i nästa blogginlägg.

Vi snackade igenom planen för morgondagen och att vi skulle upp till Härjångsfjällen för att tälta nedanför Stora Härjångsstöten, enligt plan. 

Gonatt!

Postat 2020-10-31 10:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Baslägret nedanför Stora Härjångsstöten

Efter en kall natt som gjorde att det var lite is på tälten vaknade vi den 6 september till en fin morgon. Jag hade bestämt mig för att jag inte skulle frysa på den här fjällvandringen, så jag hade med mig mer kläder att ha på natten. 

Naturligtvis så frös jag inte på natten.

När man tittade västerut kunde man se Stora Härjångsstöten, där toppen var något insvept i moln. Det såg ut att bli en fin dag. 

Frukosten bestod av det jag sparat av det jag hade till middag dagen innan. I vanliga fall brukar min frukost på vandring bestå av havregrynsgröt, smörgås och pålägg. Så skulle det bli framöver också. Den här gången hade jag inte kaffe med mig, utan bara te. Det var enkelt med te, bara att värma vatten och vänta medans teet drar.

Efter frukosten så skulle vi packa ihop och vandra vidare. Det kom två vandrare mot oss och det var de två jag pratade med dagen innan. De skulle vidare mot Gåsen och sedan Helags. Kul att ses igen.

När Johan och jag packat ihop och började gå så var det på leden mot raststugan Ljungan. Originalplanen var annars att vakna upp vid Smällhögarna och sedan gå ned till leden mellan Gåsenstugorna och Vålåstugorna, vada Härjångsån, och fortsätta upp i Härjångsfjällen mellan Tvärhammaren och Gaarenesåajja.

Nu var planen att istället gå över bron över Härjångsån, och sedan sedan gå på skrå, i princip rakt mot Stora Härjångsstöten. Innan vi var framme vid ån syntes fjället Gåsen tydligt mellan Smällhögarna till vänster och Härjångsfjällen till vänster.

När vi kom ned till Härjångsån såg vi att bron var på land. På kartan skulle det vara en bro. Det var bara att byta till foppatofflor och vada den lilla ån.Efter att vi vadat ån och börjat vandra igen blickade jag bakåt. Det var fantastiskt vackert att se hur vattnet letar sig fram, finner sina vägar. Det går faktiskt även att se Vålåstugorna på bilden nedan.

Vi fortsatte på skrå uppåt. Det var lättvandrat och härligt. Bra väder.

Renarna strövar fritt och man ser dem ibland nära, men oftast en liten bit ifrån. Den här undrade nog vilka vi var.

Vi lunchade innan vi kommit upp till Tvärhammarens höjd.

Jag hade torkat mat hemma, eller rättare sagt så hade jag torkat olika ingredienser. Den enda egengjorda rätten som jag torkade hemma var en färssås på Anammas formbara färs. Jag käkar ju bara veganskt så det var lite spännande hur det skulle bli med energiintag på den här vandringen. Förra året åt jag vegetariakt, efter drygt 50 år som köttätare, men jag bytte av etiska skäl till att leva the way of the vegan från april i år. Mår riktigt bra av det :-) 

Nåja, min lunch, liksom alla andra luncherna på vandringen förutom den första, bestod av lite goa grejer som jag hade förpackat i plastpåsar. Alltså vanlig fryspåsar. Jag tycker att det är helt onödigt att vacuumförpacka saker man ska äta inom den närmaste tiden. Det finns bara fördelar med att packa maten i plastpåsar. Här kommer några argument:

- det tar lite plats då plastpåsarna fyller ut håligheter väl, dvs så kan man packa maten väl

- det blir lite (alltså inte mycket) skräp, som tar lite plats och väger lite

- keep it simple...varför krångla med dyr maskin och dyra vacuumförpackningar

Nåja, nu när jag sagt att jag torkat maten själv så kan jag säga att lunchen bestod av torkad potatis, purjolök, paprika och broccoli. Dessutom hade jag smulat i en bit grönsaksbuljongtärning i varje påse. Som komplement hade jag alltid i snabbmakaroner och röda linser, samt hällde i rapsolja. Oljan hade jag för det mesta i på lunchen , men alltid till middagen. Jag saltade alltid maten, då jag vet att jag behöver salt på vandringarna.

Jag har min mat i två plastlådor. Den ena är en glassbox, och den andra en kaklåda. Eller före detta i alla fall. Då håller sig påsarna hela.

Nog om maten. Maten var alltid god. Jag kommer ALDRIG mer att äta köpefrystorkat...säger jag nu. det är dyrt och smakar sämre än hemmatorkat.

Ålrajt, efter lunchen så fortsatte vi uppåt.  

När vi titta ut över nejden så var det fortfarande ganska bra väder. Bilden nedan är utsikten mot Vålåstugorna.

Åt andra hållet, dvs mot Stora Härjångsstöten var det härligt att se vart vi skulle. Toppen syntes tydligt. De andra två topparna man ser låg betydligt lägre.

Det vi skulle göra nu var att hitta en bra tältplats. Sedan gå och rekognosera efter en lämplig väg upp på Stora Härjångsstöten. Vi skulle upp på toppen i morgon. Det var planen.

Vi hittade en plats, slog upp tälten, och gick iväg för att spana lite.

Vi började gå uppåt, och bestämde oss för att gå upp på toppen 1533, för att sedan ha en lättare väg upp på Stora Härjångsstöten.

På bilden nedan ser man våra små tält i mitten på bilden, och det var så här högt vi gick för att reka. Sedan ner och käka middag.

På väg ned så var det lite regn i dalen nedanför oss, men vi fick ingenting på oss.

Som vanligt blev jag proppmätt...så najs.

För att spara gas har jag en grytmysare. Dvs, jag kokar upp maten, stänger av gasen, och låter maten under 5-10 minuter bli klar. Med lock på och isolering runt kokkkärlet sparas gas, och maten blir inte alls kall. Den är även ett sittunderlag, och isolering (som syns på bilden) när jag ska äta.

Vi somnade som vanligt ovaggade. Morgondagen skulle bjuda på fin utsikt.

Gonatt!

Postat 2020-10-25 21:10 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nattåget till Undersåker - en klassiker

Jag hade planer för årets vandringar, som blev en vandring, och dessutom kortare än jag tänkt mig.

Hur som helst gör jag processen kort om vad som hände innan jag satte mig i taxin för att ta mig till Stockholm Centralstation och ta nattåget till Undersåker. Det blev bråttom...det räcker så.

Väl på tåget så kunde jag konstatera att jag äntligen var på väg.

Det kändes väldigt bra.

Jag har tagit nattåget från Stockholm tidigare. Första gången var 2017, då jag åkte till Storlien, och gick på norska sidan av Sylmassivet, och mellanlandade i Lunndörrsstugan innan jag avslutade vandringen vid Vålådalens fjällstation. Den vandringen kan jag skriva ganska mycket om, får se när den har värkt klart.

Den andra gången som jag tog nattåget var juli 2019, när det var riktigt varmt ute, och jag gick i Lunndörrsfjällen. Säger bara Saantandurrie, vilken härlig plats.

2020, året då det skulle vandras igen, och det blev en veckas vandring i Jämtlandsfjällen.

This is the story.

4 september
Stress och jäkt...men jag var till slut på tåget och kunde slappna av. Planen var nu att åka till Undersåker och sedan ta den förbokade bussen till Vålådalens fjällstation.

Jag var ensam i kupén, och konduktören sade att det skulle kliva på ytterligare en person i Gävle som hade bokat samma kupé. Kupédörren öppnades efter Gävle, men det vara bara konduktören som undrade det var jag som klivit på. Med andra ord så hade jag kupén helt för mig själv.

Då det blev bråttom med packningen av ryggsäcken hemma så hade jag jag inte packat den optimalt och hade därför en del saker i en COOP-kasse. Jag funderade på hur allting skulle få plats i ryggsäcken.

Tåget susade uppåt i Sverige och jag hade en bra natt. Nu var det semester.

Postat 2020-10-24 20:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Muddus - vandringsinfo

Varför vandrar man i Muddus Nationalpark? För mig är svaret enkelt: För att jag så länge längtat dit.

Förra årets vandring i Sarek med Johan var fantastisk, och när vi i Gällivare väntade på nattåget tillbaka till Stockholm hade vi idéer om att vandra i Muddus nationalpark, eller kanske Sjaunja naturreservat. Under året funderade jag och tänkte att det var dags för Muddus. Under hösten/vintern bestämde vi oss för att vandra i Muddus någon gång under 2019, och då jag gärna slipper mygg blev det september.

Eftersom vi båda kan navigera efter karta och kompass var obanad vandring ingenting som oroade oss, det var snarare hur myrarna skulle vara som vi funderade på. Hur blött skulle det vara?

Under Sarekvandringen var det tydligt att vandring kräver uthållighetsstyrka, så vi tränade på, på varsitt håll, för att vara förberedda inför Muddusvandringen. 

Själv hade jag i augusti 2019 vandrat i Lunndörrsfjällen och kände mig i bra form. Jag tänkte inte ändra på mina förberedelser eller packning speciellt mycket till Muddusvandringen.

Den 9 september satt vi på nattåget till Gällivare. Muddus...here we come!

Nedan är kartorna för hur vi gick. Med start från Gällivare, till nationalparksentrén i Skájddje.

Varje svart plupp är en övernattning, antingen i tält, eller i stuga.

Den första dagen.
Från Gällivare till Rallarstigen som vi följde till stugan vid Abborrträsket.

Den andra dagen.
Från stugan vid Abborrträsket till den lilla uttorkade pölen, och på eftermiddagen gick vi upp på Sör-Stubba och tillbaka. Vi tältade.

Den tredje dagen.
Från den uttorkade pölen till en plats i skogen där vi tältade. Det syns tydlig var vi tog vänster och vek av från Rallarstigen.

Den fjärde dagen.
Vi fortsatte och gick till Arvidssons stuga.

Den femte dagen.
Från Arvidssons stuga till sjön mellan de två höjderna. Vi tältade. 


Den sjätte dagen.
Från sjön mellan de två höjderna till Muddusleden och vidare till Muttusluoppal och fågeltornet. Vi sov i stuga.

Den sjunde dagen.
Från Muttosluoppal till Nammavárre. Vi sov i stuga.

Den åttonde dagen.
Från Nammavárre till sjön Boargáljávrre, där vi tältade. Dagstur därefter till ravinen Måskogårsså.

På kartan ovan ser man vandringens sista övernattningar. Högst upp till höger ser man var vi övernattade den åttonde dagen, sedan gick vi till sjön Boargáljávrre som är nära den östra entrén, om man kommer från Sarkavare.

Den nionde dagen gick vi från sjön Boargáljávrre till Muddusagahtjaldak. Där blev det en eftermiddagstur till Muddusfallet och tillbaka till Muddusagahtjaldak för en övernattning i stugan. Den tionde dagen blev det besök nere i ravinen och så tillbaka till Muddusagahtjaldak för en sista övernattning i stugan.

Den elfte dagen blev det vandring till brandområdet nere vid Stora Luleälven, bad i älven, och så gick vi till Skájdde och den uppgraderade nationalparksentrén. Taxi till Gällivare...nattåget hem till Stockholm.

Utrustning
Vad krävs och vad har man med sig på en vandring av detta slag?

Då jag vandrat tidigare så är skillnaden mellan en vandring på exempelvis Kungsleden och att gå obanat i Muddus inte så stor. Den största skillnaden är att man mer behöver ha koll på var man är. Karta och kompass är alltså riktigt bra att ha med sig, som på Kungsleden alltså. Samt att kunna hantera dem såklart.

Det är roligare att gå obanat tycker jag. Stövlar var nödvändigt, liksom att orka gå i blöt myrmark. Så, att vara vandringstränad var nödvändigt för att kunna njuta.

Tält
Jag hade ett Arctic Alpine Design VELOCE-tält som jag skaffade 2017. Ett rymligt enmans-tält. De tremannatält som hängt med länge var ganska slut, så de åkte till tälthimlen.

Liggunderlag och sovsäck
Jag hade på till vandringen i Jämtlandsfjällen i somras skaffat ett uppblåsbart lätt liggunderlag. JR Gear Traverse Core. Det blev kallt mot marken, så till Muddusvandringen hade jag ett tunt liggunderlag av cellplast. Det var fortfarande kallt, men om det var min Haglöfs L.I.M. DOWN +1 sovsäck, för lite kläder eller för tunt cellplastliggunderlag under den uppblåsbara kan jag bara spekulera i. Sovsäcken väger mindre än 0.5 kg...galet lite. Har fungerat bra annars.

Kök och brännare
Jag har ett Biltema kokkärl 0,5/0,9 liter samt en MSR Pocket Rocket 2 gasbrännare, med en gasbehållare på 450 gram, vilket räckte. Kan tipsa om att koka upp maten, svepa in det i en bit liggunderlag, vänta 5-10 minuter, och låta värmen göra jobbet. Gas sparas, och maten tillagas. Vindskyddet var en ölburk jag klippt till, fick plats i köket med brännare, tändstål, fot/stöd till gasbehållaren.

Mat
Jag har torkad olika ingredienser tidigare och satt ihop maträtter. Nu var jag i tidsnöd, och torkade bara det jag torkat tidigare. Det blev inga spännande maträtter, men goda.
Jag torkade potatis, purjolök, morötter, palsternacka, broccoli, paprika, rödbetor, champinjoner om jag minns rätt.
Sedan köpte jag torkade soppor som jag delade på två, kompletterade med det jag torkat och fyllde på med Semper torrmjölk. En potatis- och purjolökssoppa kompletterade jag alltså med potatis, purjolök, torrmjölk, salt samt även rapsolja (hade en lite flaska med mig) och självklart salt som jag inte snålade med.
Så skönt att vara riktigt mätt på kvällarna.
Till lunch, och även middag kade jag också i röda linser och/eller snabbmakaroner. Till lunch blev det oftast typ varma koppen med komplettering,
En halloumi hade vi, samt en stor hårdost som vi sakta men säkert åt upp. Det var riktigt gott.
Det fungerade bra med ostarna i kylan...de var inte svettiga.

Stövlar
Jepp, Tretorn Sarek hade jag i Muddus. Fungerade bra. Samt foppatofflor, till dess jag trampade ned ena i dyn vid Arvidsson sjö...nä, så heter inte sjön, men det var vid hans stuga. Det blev inga vad, så stövlarna var på vid passeringar av vattendrag.

Regnkläder
Hade en jacka, Tuxer, som regn- och vandringsjacka. Regnbyxorna är gamla, från ITAB, heter T&P Packaway, finns att köpa nu också, men inte riktigt likadana som 2007.

Vandringsbyxor
Pinewood Carabou tror jag mina heter, kan bli shorts.

Förstärkningsplagg
Mössa och vantar...självklart. Sedan ett merinounderställ, ett microfleeceunderställ, ytterligare en riktigt tunn fleecetröja. Tror jag hade en tunn syntetunderställströja också.

Underkläder
T-Shirt, kalsonger, strumpor. 2-3 av varje är lagom tycker jag. Jag hade tunna merinostrumpor under sockorna i stövlarna. De sockorna var syntet, och jag luftade fötterna ofta, nästan vid varje paus längre än 10 min.

Vattenbehållare
Jag hade en 0,7 liters Nalgene hängandes på framsidan av ryggsäcken. Lätt att nå och lätt att fylla på i alla bäckarna och vattendragen som passerades. Sedan hade jag en enliters med stor öppning i ryggsäcken om jag skulle behövde vatten på sträckor utan vatten. Nu var det inga problem direkt. Sedan en vanlig 0,5 liters petflaska också...den använde jag ibland som komplement.

Tallrik och bestick
Jag åt direkt från kokkärlet, hade bara en sked. Ingen gaffel, ingen kniv annat än min feta lappkniv. Sedan diskade jag ur kokkärlet på enklaste sätt, antingen i vatten direkt med mossa, eller dra ur den med mossa. Diskmedel använde jag inte alls.

Hygien
Toapapper i plastpåse samt tändstickor för att elda upp toapappret (samt en slö kniv för att gräva ned nr 2 om det var så). En necessär med tandborste, tandkräm, en duschtvål, linsvätska, linsbehållare och extralinser.

Elektronik
Jag fotograferade med min mobil, en Huawei P20, laddade den med en 20 000 mAh powerbank från Kjell&Co, Linocell heter den, räckte hela vandringen. Tog 1700 bilder och filmade en hel del.

Slutsatser gällande packningen
Allt fungerade bra, kanske annat som förstärkningsplagg. Det var kallt på natten ibland.

Ändringar till nästa gång
Ska jag gå själv vill jag ha en Garmin InReach för nödanrop. Sedan en solcellsladdare om jag går när det är sol, såsom sommar och öppna ytor.
Annars inga ändringar.

Vi ska tillbaka till Muddus, men det dröjer något eller några år. Då ska vi hälsa på områdena med de äldsta träden.

Jag har inte länkat till prylarna, utan tänker att man får söka själv.

Tack för alla kommentarer på bloggen. Det har varit kul att få berätta om denna fina vandring.

//Thomas Lummi, 28 dec 2019

Postat 2019-12-28 09:41 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa Sista