Bloggar > thomasvandraren

thomasvandraren

Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

14 november Hösten är verkligen här

Ser fram mot 2019. Hösten har varit intensiv, med arbete och utbildning, ska ju bli personlig tränare. Ser fram mot nästa års vandring till Muddus nationalpark. Blir troligen någon eller några andra kortare vandringar också.

Hösten är här - och med det reflektion och planering, summering och fundering.

Jag tittar ibland på bilder från årets Sarekvandring, ett exempel syns nedan.

Det lilla köket

Bilden ovan visar, nedifrån och upp, följande:

Gaspatronhållare
Gaspatron, 450 gram
Brännare, MSR Pocket Rocket II
Kokkärl, Biltema 0.9 liter (locket 0.5 liter syns inte)
En sked

Det som puttrar är troligen någonting hemtorkat, som jag vet smakade gudomligt efter en dags vandring. Ska torka mat inför nästa års vandringar. Köpematen är inte aktuellt längre.

Under vintern ska jag skriva om den fina fjällvandringen jag gjorde i somras. Svarta Spetsen...bara det...en dröm för mig, som gick i uppfyllelse.

Planera på, där ute!

Postat 2018-11-14 21:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

19 augusti Reflektion av vandringen

Nu har jag skrivit klart i min anteckningsbok. Det blev ganska många sidor. Återstår att föra över det till Word. Men jag har inte bråttom. Då jag under hösten, har faktiskt startat med det, ska plugga till PT så kommer all min lediga tid att gå till studier.

Vandringen var helt fantastisk och vi njöt hela tiden. Tror att allt blev så bra då vi inte hade planerat alltför mycket. Vi skulle till Ritsem, och vi skulle till Sarek. Gärna upp på någon topp. Mer än så var inte planerat.

Jag tror att nästa års vandring blir till Muddus nationalpark, och karta har jag redan köpt. Har haft Muddus som ett drömmål under många år. Nästa år blir det av.

En bild från Padjelanta och årets vandring syns nedan.


Tältplatsen är vid sjön Sårjåsjavrre där Sårjåsjaurestugan finns. Magiskt vackert där.

Mer kommer senare, i reseberättelsen.

Postat 2018-08-19 12:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

12 augusti Hemkomst

Så sjukt nöjd med 12 dagar i Sulitjelma, Padjelanta och Sarek. Vi har haft en fantastiskt fin vandring med WOW-upplevelser varje dag.

Ska naturligtvis skriva en reseberättelse om det.

Några minnen jag har på näthinnan just nu är bestigningen av Majtoppen i Ahkkamassivet, där videträden, för det var TRÄD, som skulle forceras i den sjukt branta bestigningen från myren. Eller utsikten ned i Alggavagge när vi kom västerifrån och hade gått norr om sjön Alajavvre. Magiskt ögonblick.

Svarta spetsen bestegs också. Oj, vad högt upp man var. Alkavare kapell var en dröm att få uppleva liksom gruvområdet intill.

Först ska jag skriva rent anteckningarna, vilket blev bra många sidor. Sedan kommer en reseberättelse här.

Postat 2018-08-12 21:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

28 juli Dagen innan resan

Äntligen dags för årets resa till fjällen. För ett antal år sedan bestämde jag att en vecka i fjällen om året är nödvändigt för att kunna leva. Det har funkat sådär. Förra året tog jag tag i det och bytte min gamla utrustning mot nyare prylar.

Nu ska kompisen och jag till Padjelanta och Sarek. Jag minns inte när jag var i Sarek senast, har inte kollat upp det, men det var över 20 år sedan (har bilder jag kan kolla upp iofs).

Resan börjar i Stockholm, vidare till Arlanda, flyg till Bodö, buss/taxi till Sulitelma.

Under veckan har jag ägnat mig åt att arbeta, men också att ta fram och planera vandringen. Jag har torkat mat, se nedan bilder.

Ovan bild är 1.6 kg köttfärs som jag torkat i vanlig ugn (2 tillfällen med ca 800 g vid varje tillfälle).

Sedan torkade jag lite grönt...

Köttfärs och grönt blandade jag i tre olika varianter: Med chilifrukt, med torkad svart trumpetsvamp (mums) och med torkad paprika. Paprikan torkade jag idag, dagen innan vi ska resa...living on the edge...nä, snarare att jag har en plan...typ.

När köttförs, grönsaker och kryddningen var fördelad (10 middagar) var det bara att packa det. Vis från förra årets vandring packade jag allt lite smartare. Först optimering av påsar, sedan förpackning i plastbyttor (glassförpackningar, som skyddar påsarna)

Ovan tio middagar har tre olika smaker. Sedan har jag salt, peppar och oregano med. Ska kanske ta med vitlök...kom jag på nu. Tror jag gör det.

Nog om det.

Den som är nyfiken på en preliminär packlista kan titta på https://lighterpack.com/r/catm2 och den kommer att justeras/kompletteras/ändras/revideras innan jag åker på söndag morgon.

Men i korta drag är planen att vandra från Sulitielma in i Padjelanta, sedan vidare in i Sarek. Antingen blir målet Ritsem eller Kebnats. Det är öppet, och det känns bra. Jag vill ha en upplevelse, snarare än ett mål.

En reseberättelse kommer senare.

Postat 2018-07-28 19:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

23 juli Torka mat

Har torkat köttfärs. Stekte det utan fett och kryddade med salt och peppar. Tänkte först göra en riktig köttfärssås, men bestämde mig för att göra det så enkelt som möjligt. Det tog ett tag att torka det i ugnen efter att jag hade stekt det, är kanske inte helt torrt nu.

Ska fortsätta under veckan med lite andra saker som ska torkas.

På tal om saker tog jag fram vandringsutrutningen igår, lagade regnbyxorna med en liten reparationsbit som egentligen hör till mitt tält. Det gick ju det med. 

Gällande kläder så ska jag ta fram det idag. Tror jag ska minimera antalet plagg i år. Det enda jag har som krav är att jag inte ska frysa, så varma plagg åker med, även om det är väldigt varmt ute nu. Blir troligen varmt kommande vecka också.

Antalet ombyten, dvs underkläder och strumpor blir få. Jag satsar på att skölja upp och tvätta istället, men minst ett ombyte åker med.

Det ska bli så roligt att återse Sarek igen!

Postat 2018-07-23 07:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 Nästa Sista 

 

Logga in