Bloggar > thomasvandraren

thomasvandraren

Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

Muddus - drömmen slår in

Någon gång för 30 år sedan hade jag en dröm, en tanke, om att uppleva Muddus nationalpark. Jag såg framför mig stora älgar, vildmark.

Drömmen har levt med mig, och jag har haft Muddus i tankarna ännu mer sedan jag 2017 tog tag i vandrandet ordentligt. Med lättare och framförallt ny utrustning blev det en nystart på vandringarna. Om utrustningen är uttjänt är det väl investerade pengar att köpa nytt, speciellt om man, precis som jag, tänkt vandra lite mer.

2017 blev det vandring i Jämtlandsfjällen, med ny utrustning, med egentorkad mat...och jag gick själv. En solig och varm vandring.

2018 blev det Sarek igen. Ett välkommet återbesök, där Alkavare kapell var en fin upplevelse.

2019 blev det återigen solovandring, denna gång i Lunndörrsfjällen i Jämtland. Dörrarna var magiska.

2019 bjöd också på finvandring i Muddus. Drömmen slog in. Jag gick med Johan, som jag vandrade med i Sarek 2018. Under knappt två veckor i september upplevde vi Rallarstigen, Muddus nationalpark och Muddusleden.

Nu börjar berättelsen.

Postat 2019-10-20 21:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

19 juli Varmt

Med temperaturer runt 30 grader utomhus behöver man inte frysa. Det brinner på flera platser i Sverige och värmen ser inte heller ut att avta den närmaste tiden. Värmen och torkan får också konsekvenser för bönerna.

Nog om det. Jag har gått mycket, sprungit en del och cyklat i juni och juli. Har inte gått med ryggsäck så mycket, men ska göra några pass här hemma. Jag känner mig ganska stark, vilket känns bra. Har inte fått bukt på min högra häl. Det känns i den, är inte hälsporre. Ska se om jag kan få ordning på den, men kanske inte till vandringen.

Salt, NaCl, är någonting jag ska ta med i år. Hade inte med det förra året av någon anledning. Har läst lite om salt och fördelar och nackdelar med högt/lågt saltintag. Jag tänker att det behövs salt om man svettas mycket, och krånglar inte till det för mycket med intaget. Jag tar extra salt...punkt.

Någonting som är skönt när man går i fjällen, och det är varmt, är att kyla huvudet. Jag brukar blöta ned hela huvudet om jag ges möjlighet.

Har tittat på Sarekkartan många gånger, och det enda jag vet är att vi kommer att ha det riktigt bra i lugnet, i tystnaden.

Dags att matplanera på riktigt nu...det blir 100% egentorkat. Ska inte ha med någon frystorkad mat. Kanske någon Varma koppen som jag kompletterar med pasta...men ingen "riktig" middag.

Postat 2018-07-19 06:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

21 juni - Sarekfunderingar

Alkavare kapell. Har tänkt mig ett besök här, och funderar på om bron över Miellädno är intakt. Den är NV om kapellet. Nåja, har hela juli på mig att försöka ta reda på det.

Hundhandduk, jamenvisst. Fleece som fleece. Funkar den som handduk för en hund så kan jag också använda en sådan. Därför har jag sedan flera år en lite lagom stor handduk, tänkt för hundar. Voff :-) Den är lätt, tar liten plats och torkar snabbt.

Det var nya saker jag köpte förra året. En sak sak jag inte ville maximera, eller minimera vikten på, var min ryggsäck. Måhända att en 88 liters Osprey inte är den lättaste, eller minsta...men jag får ta mig tusan plats med allt jag vill ha för en vecka eller två i fjällen. Supernöjd med köpet förra året.

Maten har jag funderingar på, men det får bli gröt till frukost. Torrmjölken åker i gröten direkt.

Då det kommer att bli njutningsvandring blir det säkert något lagat till lunch också, förutom middagen såklart.

Det börjar bli hög tid att planera maten, då det tar tid att torka maten innan det förpackas. Mer kryddor, mer salt. Chokladpuddingpulver nämndes, ok då :-)

Skönt att ryggsäcksträningen börjar efter midsommar. Jag ska träna många kilometer...som jag brukar iofs.

Postat 2018-06-21 20:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sarek 2018 - blir i augusti

Hade en bra vandring i Jämtlandsfjällen förra året. Provade alla nya prylarna under drygt en veckas solovandring, i både busväder och strålande solsken.

De nya prylarna jag köpte under 2017 kommer jag använda i Sarek i augusti. Jag ska vandra med en kompis denna gång. Vi har inte vandrat tillsammans tidigare , så det kommer att bli jättekul.

Planen är ganska enkel:
Flyg till Bodö, buss till Fauske och byte till bussen som går till Sulitelma. Sedan vandra in i Sverige, in i Padjelanta och in i Sarek. Det kan blir att vi avslutar i Ritsem, men om allt flyter på riktigt bra kan det bli Saltoluokta.

Frystorkad mat? Nej, det blir det inte. Ska torka själv. Blir godare och framförallt galet mycket billigare. Jag tycker att det är dyrt med frystorkad mat. Jag provade att torka köttfärs och rotfrukter förra året, med lyckat resultat. Ska krydda maten mer i år.

Förberedelserna är som vanligt: träna på att gå, träna att gå med ryggsäck och ladda på med mer vikt vartefter man blir starkare.

Skriver mer senare.

Postat 2018-06-09 09:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!