Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Vi lämnar spår

Ta bara foton, lämna bara fotspår. Det ställer nog de flesta av oss upp på. Men vi lämnar faktiskt spår efter oss i naturen, kanske mer än vi tror.

Nej, jag tänker inte ägna bloggen åt att ondgöra mig över konservburkar, karamellpapper, fimpar och uttjänta skavsårsplåster som man alltför ofta hittar och som tar ner naturupplevelsen flera pinnhål. Nej, jag tänkte berätta om en speciell typ av spår som vi lämnar efter oss. Spår efter vårt friluftsliv som kan bli kvar i naturen inte bara i månader och år utan fascinerande nog i hundratals och tusentals år.

Konservburkarna och de flesta andra metallförpackningarna är troligtvis borta om hundra år, även de flesta plaster. Möjligen kommer glas som vi lämnar i naturen att kunna finnas kvar om tusen år. Men inte lämnar väl du och jag glas i naturen? Vad jag är ute efter är i stället ett organiskt material som vi sällan tänker på som skräp eller avfall för det hör liksom naturen till – träkol.

När ved omvandlas till träkol förbränns en del av den lättillgängliga energin. Kolet som blir kvar är mycket energirikt men energin är så hårt bunden i komplexa kemiska föreningar att nästan inga organismer klarar att bryta ner och tillgodogöra sig den. Det är t.ex. på grund av den hårt bundna energin svårt att tända grillkol utan att använda tändvätska med lättillgänglig energi.

Träkol är däremot skört och enkelt att smula sönder. Men får det ligga någorlunda skyddat och ostört finns möjligheten att det bevaras länge, mycket länge.

Vid arkeologiska utgrävningar av boplatser och gravfält hör kol till det absolut vanligaste fyndmaterialet. Man hittar träkol från härdar, kokgropar och ugnar av olika slag som många gånger visar sig vara tusentals år gamla, alltså både från sten-, brons- och järnålder. Sverige var täckt av inlandsis fram till för 10-12 000 år sedan och de äldsta eldstäderna är faktiskt så gamla. Människan följde i stort den avsmältande isen och elden bar hon med sig.

Det är inte bara så att kolet bevaras länge, det bevaras oförskämt bra. I mitt jobb studerar jag kol från arkeologiska utgrävningar och i mikroskopet kan jag se bevarade detaljer i cellväggarnas uppbyggnad. Detaljer som är artspecifika. Det räcker med en bara några millimeter stor kolbit för att det ska gå att se vilket trädslag det kommer från. Och då har veden först bränts och sedan kanske legat i jorden i flera tusen år innan pyramiderna byggdes.

Så här ser tusenårigt kol av björk ut i mikroskopet

Tillbaka då till friluftslivet. När vi sitter där vid elden i skogen och känner oss som ett med naturen. Då lämnar vi alltså spår efter oss för flera tusen år framåt. Är det något att skämmas för? Ska vi sluta elda och hålla oss till gas och T-sprit i fortsättningen. Nej, sitt du och njut, ta vetskapen om kolets fantastiska motståndskraft som en extra förundran över tiden och tingen. Lägg eventuellt lite snö eller mossa över så att näste man slipper se dina spår. Kanske kommer ett gäng arkeologer om ett par tusen år att sitta hukade över resterna av din brasa i ett försök att kartlägga 2000-tals människans friluftsliv. För det vi skriver här på Utsidan och alla bilder vi lägger upp, konverterat till digitala ettor och nollor, kommer säkert att vara raderade långt innan de sista kolresterna i skogen har smulats sönder.

Gott nytt friluftsår.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-03 15:24   thegedd
Klart intressant och skoj att se mikroskopbilden....
 
Svar 2011-01-04 09:19   äventyrssugen
Tack! Det är lustigt att kol som är så svart blir aldeles silverglänsande i mikroskopet. Och det blir verkligen knivskarpt även om min bild inte ser sån ut. Detaljer i cellväggarnas uppbyggnad sparas helt oförändrat.
 
2011-01-03 15:58   OBD
Intressant läsning. Verkar vara ett kul jobb du har.
 
Svar 2011-01-04 09:16   äventyrssugen
Mja! Som all grundforskning så kan det vara ganska enformigt informationsinsamlande. Men om man lyfter blicken lite så kan det tillsammans med annan forskning leda fram till väldigt spännande resultat.
 
2011-01-03 16:44   Håkan Friberg
... men om man eldar upp datorn då? Då kanske bilderna finns kvar...?

För säkerhets skull: :-)
 
Svar 2011-01-04 09:13   äventyrssugen
Var tekniken är om tvåtusen år kan vi inte veta. Om man för så länge sen hade berättat hur mycket information vi idag kan få ut av en kolbit hade de inte trott oss. Kanske kan man i framtiden plocka fram information ur en hopsmält hårddisk. Du kan ju alltid pröva att säkerhetskopiera på detta något alternativa sätt om du vill.

Men tänk om det funkar och bara din blir kvar? Vad ska de då dra för slutsatser om oss som levde i början av 2000-talet?
 
2011-01-03 23:51   fowwe
Så det jag (och ni andra) skriver på Utsidan kommer inte att finnas kvar?!?
Aj, det där tog hårt i hjärtat och egot, nu blev jag dyster... ;-)
 
Svar 2011-01-04 09:08   äventyrssugen
Det är svårt att veta. Ett framtida yrke kommer säkert att vara internetarkeolog. Arkeologer som försöker dokumentera och rekonstruera delar av det tidiga internet för att förstå hur utveklingen har lett frammåt.

Men annars slås jag ofta av hur kortlivat det är det vi producerar här. Spridningen är fantastiskt snabb. Komentarer ges de första dygnen, läsandet avtar efter en vecka och efter ett par veckor är en text nästan som död. Din bok däremot kommer att finnas kvar i bokhyllor och tas fram i årtionden.
Hur det är med det slutgiltiga utplånandet vet man som sagt inte men visst kan det ge en viss ångestkänsla :-)
 
2011-01-04 11:08   peter1969
Med andra ord så hjälper jag framtida arkeologer när jag är ute eftersom jag i princip tänder en eld det första jag gör på en lägerplats?

Ååh, vad jag känner mig duktig:)

Bra inlägg, förresten!
 
Svar 2011-01-04 11:29   äventyrssugen
Trakterna runt Malå kommer att bli högintressanta för arkeologerna i framtiden. Men ditt hängmattesovande är helt förödande. Det kommer kommer inte att lämna det minsta spår. Du rensar ju inte ens en yta för tältet. (Rensade ytor efter s.k. hyddbottnar är annars ett av de spår vi finner på mycket gamla boplatser).
 
2011-01-04 20:41   fowwe
Jag har svårt att lämna det där stickspåret om de digitala resterna. Dvs svårigheten att bevara dem. Papper går ju väldigt bra att bevara, det finns ju sådana lappar som är 2000 år gamla och fortfarande läsbara. Men exempelvis ens digitala foton är man ju rädd är försvunna om 20 år. Ska man ha dem på hårddiskar, CD- eller DVD-skivor, flashminnen eller vad?
Jag tror jag ska hacka in backup på mina Utsidan-inlägg i sten. Som Ceasar, vikingarna och grabbarna. Vad sägs?
 
Svar 2011-01-05 15:05   äventyrssugen
Jag är inte rätt man att ge råd om teknik, men någon annan här kanske är bättre insatt.
Möjligtvis kan jag med erfarenhet av att jobba med långa tidsperspektiv bidra med något.
Även stenen är förgänglig som informationsbärare. Hällristningarna vittrar sakta men säkert. Det bästa är nog att ödmjukt inse att våra spår (även träkolet) så småningom kommer att sopas igen. Och på något sätt är det en ganska skön tanke:-)
Måste bara tipsa om en av mina favoritförfattare. Peter Nilsson. Han skrev böcker där han närmast meditativt ältade de existensiella frågorna om tid och förgänglighet. Det kan låta hemskt men han gjorde det till något vackert.
Men tillbaka till Utsidan så vet jag inte hur säkra våra texter är här? Jag har i alla fall en kopia av mina texter hemma på datorn också.
 
2011-01-04 23:28   Minnatur
En härlig betraktelse och resonemang kring ett gammalt fenomen... Vänder vi lite på resonemanget så är det härligt att lämna spår. Det gjorde de gamla grottmänniskorna, stenhuggarna och även jag, den i Skåne erkända bokskogsmärkaren... (gjorde ett hjärta i barken under min militärtjänst i en jättebok...)

Gott nytt
 
Svar 2011-01-05 15:16   äventyrssugen
Tack! Där håller jag med dig. En del ondgör sig över att man lämnar spår och det kan vara befogat i många fall men att lämna en diskret hälsning till framtiden är kul. Att komma tillbaka ger en känsla av att knyta ihop både tid och rum. Det kan också skapa en känsla av att vara delaktig. Men som sagt det är skillnad på spår och spår. Ett hjärta i barken känns som det tillhör avdelningen förlåtliga synder.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.