Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

Sjöarna där jag vardagspaddlar är uppdämda och reglerade. Vattenkraften var viktig att ta reda på och för att öka och kontrollera fallhöjden byggdes fördämningar och vattennivån höjdes någon eller ett par meter. Skogen som växte längs stränderna och i de lägre partierna runt sjöarna avverkades innan den sattes under vatten. Strandlinjerna försköts uppåt. Kvar i vattnet blev de gamla stubbarna med sina vitt förgrenade rotsystem.

Nu har ett århundrande med vågskvalp och is sköljt bort och omlagrat en del av moränen och många av stubbarna står blottlagda. Vissa har drivit iväg och ligger nu i kanten på någon myr- eller stenholme.

Med en gnutta fantasi och en portion Photoshop förvandlas de till hittills okända varelser. Är det gammelskogens väktare som kommit åter för att hämnas? Står de bara där och bidar sin tid i väntan på rätt ögonblick?

Den tvåsidiga symmetrin är något vi förknippar med djurriket och det var ett evolutionärt lyckokast när den uppstod för ca 550 miljoner år sen, bland de första maskarna. Tvåsidigheten var ett riktigt framgångsrecept, kanske framförallt för att den var en fördel vid rörlighet, för att kunna röra sig i en bestämd och önskad riktning. Det är bara de djurgrupper som knoppades av utvecklingens träd innan dess, som svampdjur och nässeldjur, maneter och anemoner som saknar den tvåtaliga symmetrin. Inom växtriket har inte den formen av symmetri utvecklats och det är antagligen därför som tankarna lätt far iväg mot något annat än just växter när man ser de här bilderna.

Det här blogginlägget fick ju inte så mycket av friluftsliv över sig men bilderna är tagna under paddelturer och andra utfärder det senast halvåret.

Och för den som undrar över ”tekniken” så är bilderna alltså beskurna, ”vändna” och sen har ljus och kontrast ändrats enligt principen nedan.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-11-25 10:54   OBD
Riktigt fina bilder!
Fantastiskt vad som går att åstadkomma när man kan hantera modern teknik.
 
Svar 2015-11-26 08:59   äventyrssugen
Tack. Jag kan inte särskilt mycket om bildmanipulering. Det jag gjort här är inte alls avancerat.
 
2015-11-25 17:06   thegedd
H.R.Giger är det första som dyker upp i min tankevärld. Mannen som designade monstren i filmen Alien. Häftigt komponerat och fantasin sätts verkligen i rörelse.
 
Svar 2015-11-26 09:06   äventyrssugen
Tack Jesper. Jag fick lov att googla H:R: Giger och det var verkligen häftiga bilder. Jag kan också få associationer till något betydligt mer "oskyldigt". Nämligen Einar Norelius (Petter och hans fyra getter) och hans stubbgubbar.
 
2015-11-25 17:31   scandiaca
Mycket läckert och fantasieggande!
 
Svar 2015-11-26 09:08   äventyrssugen
Tack. Det är bara att låta sig inspireras.
 
2015-11-26 12:06   ulindh
Väldigt häftiga bilder! Känns både som tagna från datorspelsvärlden och från sagovärlden. Man behöver aldrig gå fantasilös i naturen.
 
Svar 2015-11-26 15:51   äventyrssugen
Tack Ulrika. Nej, nog kan fantasin fara iväg med en när man börjar titta närmare på grenar, rötter och stubbar. Det finns nog inbyggt att man ska försöka hitta igenkännbara former och mönster i det man ser. Kanske ursprungligen för att identifiera "vän eller fiende".
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.

Att ta till sig ett landskap.

 

Vissa landskap har man inom sig, de är som delar av ens själ och identitet. Kulturlandskapet, stadslandskapet, granskogslandskapet eller myrlandskapet. Man känner sig helt enkelt som hemma i vissa landskap.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.