Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Fadern, Sonen och det heliga Friluftslivet

Det är tryckande tyst runt frukostbordet. Manne petar i gröten, Saga ser lite besvärat ut genom fönstret och Alma himlar med ögonen. Jag har just frågat om vi ska hitta på något idag…? En tur i skogen…? Grilla korv…? När vädret ser ut att bli så fint…?

- Nähä! Nån som vill åka till Charlottenbergs shoppingcenter då?
- JA, JA, JAA!!!

Projektvarning!

Tänkte i detta inlägg presentera mitt stora lilla friluftsprojekt.

Måste man ha ett projekt? Efter ett tips hittade jag en artikel här på utsidan om en Hagforsbo, som gett sig på att övernatta utomhus en natt inom var och en av ett stort antal 5x5 kilometersrutor i kommunen. Se artikeln här. Och flera andra projekt har presenterats på bloggarna här. Inventering av leder, vindskydd, toppar som ska bockas av och liknande. Först tyckte jag att det verkade onödigt att ha sådana ”konstlade” mål med sitt friluftsliv men en tanke började ändå gro. Ett mål av detta slag för att locka till och aktivera friluftslivet. Eftersom jag har bara en dryg mil till Glaskogens naturreservat med sina 280 km2 men av slentrian nästan alltid åkt till samma delar av det kom jag ganska snart fram till att vad jag behövde var något som fick mig att besöka hela området.

I vargskogen

Jag står på vargens sida. Det är lika bra att skriva det från början. Jag bor i Värmland, på landsbygden, i ytterkanten på ett av länets till ytan största vargrevir. Men jag är inte jägare. Jag känner ibland ett behov av att visa var jag står i vargfrågan.

Jag vill att det ska finnas varg och andra rovdjur i skogarna där vi bor. Utan rovdjur känns naturen stympad. Möjligheten att få se spår efter varg och lo höjer upplevelsen många pinnhål när man rör sig ute i markerna.

Något helt annat 3 av 3

Pinsamt! sa min 12 åriga dotter om följande text när jag läst upp den för henne. Och det är väl ett omdöme så gott som något.
I den tredje och sista av mina friare texter som jag valt ut att ta med på bloggen tas steget helt ut ur natur och friluftsliv och in på den kombinerade hotell-, konferens- och spaanläggningen Laguna Royal.

Texten tar 10 - 12 minuter att läsa och det är fritt att komentera.

Där träden ropar

Plötsligt när jag kliver fram över de lavklädda hällarna känner jag mig betraktad. Jag vänder mig om men ser först bara de knotigt vridna tallarna. Så framträder ett ansikte ur en av stammarna. Jag går avvaktande fram mot det och inser att den första känslan var fel.  Jag är inte betraktad. Blicken går rakt igenom mig, ut över skogen där jag bara är en tillfällig gäst. Jag går en bit till och får plötsligt syn på ett ansikte till, ett som ropar men med ett budskap jag bara kan ana.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.