Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Hårdtest av Nordic Small 199:-

-          Pappa, jag kan väl få sova ute i tält i natt? Snälla, snälla..SNÄLLLLA.

Det var i torsdags. Dottern Saga, 9 år, har fått en planerad övernattning hos kompisen inställd och nu har hon fått ett nytt infall. Jag tittar ut genom fönstret. Det snöar och är 3-4 grader kallt. Men varför ska man neka? När nattmörkret kommer så är det nog inte lika lockande tänker jag. Hon lägger nog ner det då.

- Javisst svarar jag och Saga studsar lyckligt iväg för att skriva packlista.
Det här är kläderna hon hade tänkt ha på sig enligt den:
5 mössor + långkalsonger + byxor
3 jackor + varm tröja
3 par raggsocker + strumpor
2 halsdukar
2 skor

-          Men tror du inte att det blir lite ensamt där ute i kväll frågade jag lite försiktigt.

-          Men Pappa! Du ska ju med.

Själv hade jag tillbringar större delen av dagen liggandes under diskbänken och fajtats med en krånglande diskmaskin så jag var inte sugen på någonting alls om sanningen ska fram. Men man har ju ett ryckte att leva upp till. Inte säger man väl nej till en tältnatt?

Det får bli så enkelt som möjligt i alla fall tänkte jag och i stället för att försöka slå upp vårt familjetält i snön så tog vi ett som vi köpt på JYSK för 199 kronor och slog upp det framför trappan där det var skottat och klart.

Ut med liggunderlag och kuddar, extrafiltar, varmvattenflaskor och sovsäckar. Saga fick ta den varma, jag fick två luggslitna ök.

Det rasslade mysigt av snön som föll på tältduken. Och sov gjorde vi ganska gott båda två. Jag hade lite noja efter att ha läst en tråd här på forumet om kolmonoxidförgiftning i tält vintertid så efter ett tag öppnade jag tältdörren lite på glänt. Det fick hellre snöa in lite.

Obligatorisk tidningsläsning i tältet. Det spelar ingen roll om det är minusgrader.

Trots att vi hade bäddat klart i sängarna inne och det bara var några steg in så låg vi kvar i tältet ända till kl 7 på morgonen innan vi gick in och gjorde frukost.

Och hur klarade sig vårat Nordic Small i vintervädret? Klart är att det var ”Out of season” för tältet men med tanke på att det faktiskt snöade och blåste en hel del så gick det väldigt bra. Det jag led mest av var längden. Att inte få sträcka på sig på en hel natt är inget för 46-åriga gubbar:-)

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-08 17:25   BrittMarie
Tuff tjej! Hon kanske blir Sveriges nästa stora kvinnliga äventyrare!
 
Svar 2011-01-09 08:22   äventyrssugen
Vi får se. Det är mycket annant som lockar också.
 
2011-01-08 17:39   thegedd
Oj, undrar vilka äventyr hon kommer vilja göra i framtiden. Mysigt närainpå äventyr.....
 
Svar 2011-01-09 08:23   äventyrssugen
Närainpå var rätta ordet. Det här var nog rekord på den fronten för min del.
 
2011-01-08 17:41   AJB
Morsom! Nå blir vel Nordic Small det heteste på teltfronten....
Den skal tidlig krøkes...Bra initiativ av datteren din!
 
Svar 2011-01-09 08:25   äventyrssugen
Ibland kan det vara bra att få en spark i rumpan:-)
 
2011-01-08 20:37   Thomas Traneving
Kul att hon ville UT! Får se om vi lyckas locka ut våra slöa tonårigar till sommaren. De gillar att sova i tält men de orkar inte vandra så långt. Ska kanske försöka locka med tält utanför dörren ;)
/H
 
Svar 2011-01-09 08:27   äventyrssugen
Det kanske inte behöver vara aldeles utanför trappan. Har man en tillräckligt lång förlängningssladd (till datorn) kan man kanske locka ut dem en bit på gräsmattan:-)
 
2011-01-09 16:03   Håkan Friberg
En sann idyll - på mer än ett sätt.
 
Svar 2011-01-10 09:42   äventyrssugen
Du vet hur det är. Idyll ena dagen, katastrof nästa. Det får nog bli ett katastrofinlägg snart.
 
2011-01-10 18:43   peter1969
Härligt! Jag har sovit i hängmatta i vinter men törs inte ha med ungarna ut för då sover man ju så att säga i skilda rum och då är det svårare att ha uppsikt hur det går. Men vintertälta är ju en annan sak. Då ligger man ju bredvid varandra och då kan man ju titta till dom små liven emellanåt. Väldigt bra av dig att du verkligen ställde upp när hon kom på den idén!
 
Svar 2011-01-11 09:00   äventyrssugen
Först ville hon att vi skulle ha varsit litet tält men jag kände som du nämner att det var bäst att ha lite koll på läget.
 
2011-01-11 18:56   Wolf25
Det hör inte till vanligheten att barn kommer på att sova i tält på vintern. Imponerande!
 
Svar 2011-01-12 09:01   äventyrssugen
Jag undrar vem hon kan ha fått såna idéer av....?
;-)
 
2011-01-14 20:29   dHANScan
Kanske villa hon endast testa vad pappan var för en märklig sak - tälta och vandra evig och alltid, utan dator, endast kallt. Varför gör pappan så? Jo, jag tror verkligen hon ska bli en bra uteupplevare

2) Jag ser endast hon har én mössa. Grattis SAGA, att inte fem behövdes

3) Kanske kan I få det nästa tält hos Jysk utan kostnad? (Jysk på svenska låter bra för en
DHANSCAN). Kanske dom utvecklar en CO-fri utgåva till vinterbruk...
 
Svar 2011-01-15 09:01   äventyrssugen
Ja, jag fick gå in och justera hennes utrustningslista en aning i kraft av större erfarenhet:)

Kanske det skulle vara en nisch för mig. Att bli sponsrad av JYSK på mina "vådliga" expeditioner.
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.