Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällvandringsplaner, fjällvandringsminnen, fjällvandringsprylar*
(*garanterat sponsorfritt fjällvandringsnörderi)

Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällräv och retorikvetare som efter 20 år på fina men inte så naturrika platser såsom Rom och Malmö hittat hem till Dalarna. Mest bekant med fjällområdet kring Ljungdalen, där familjen haft stuga sedan barndomen. Sarek upptäcktes som vuxen och särskilt Rapadalen har lockat under flera vandringar.

Användarnamn: Elvah

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Paddling, Foto, Utförsåkning, Träning, foto, matlagning, RPG-spel, musik.

Mer på profilsidan


Testar lätta skor på fjället

Det gick förstås inte att inte testa trenden med lätta skor på fjället.

Mitt utgångsläge är att jag rör mig utanför stigarna, ofta i blöt och stökig terräng av olika slag, trivs i höga kängor och uppskattar värme. Jag är extremt frusen och särskilt om fötterna, så valet av löparskor föll självfallet på ett par mid, och givetvis gtx.

Hoka Speedgoat 5 mid gtx

Det blev tre dagar med cirka 15 km per dag, varav en på stig och två i varierad terräng kring Helags och Dunsjöfjället.

Jag är väldigt nöjd på flera sätt. Det blir en märkbart lättare upplevelse än i kängor, jag tog mig fram snabbare och smidigare. Här och där kunde jag "skutta" lite. Inte så att jag valde att jogga en massa, men lite smått några steg här och där, särskild dag ett innan regnkläderna kommit fram. Men även gående, så gynnar ju de här skorna en lite mer svävande, rörlig och joggig tå-gång snarare än hälklamp - det är bra! Bra för knäna, skön träningsvärk för vaderna, och man rör sig med en smidigare gångteknik helt enkelt.

Men även om de är mid så blir de något för låga för att kunna röra sig helt fritt i terrängen. Jag trampade ner mig lätt några gånger på myrar och vid passage av vattendrag. Ett alternativ är ju att, precis som när man vandrar i låga kängor, byta om till vadarskor vid minsta bäck. Men det blir inte riktigt hållbart tycker jag. Det är ju därför jag väljer höga kängor. Ja nu vet jag att en del av er tycker: skippa goretex och välj att gå med blöta fötter i snabbtorkande skor, men det är inte för mig, jag är för frusen!

Jag hade helt enkelt önskat en sådan här sko, med ett högre, ovadderat men vattentätt strumpskaft till lite drygt 20 cm höjd. Kan någon tillverkare ta fram en sådan, tack! (Det jag kan skaffa under tiden är förstås en lätt damask som kan hålla väta borta vid snabba nedtramp. Det står på inköpslistan, men löser inte hela problemet.)

En sak jag inte riktigt ser en lösning på är att jag blev kall om fötterna vid en och annan rast. Särskilt om jag blivit lite blöt. "Ull värmer även när det är blött" stämde definitivt inte. Mina dubbla strumpor gjorde inget gott alls. Fötterna var som isbitar. Detta gällde förstås särskilt efter att jag trampat ner mig, men det ska ju sägas att om jag varit blöt om fötterna i ett par läderkängor så hade det inte blivit så kallt. Är det en materialfråga? Blöt textil kyler..?

Brrr. I alla fall om man trampat ner sig och rasten inte hålls jättekort.

Minst nöjd är jag med sulorna. Jag halkade till rejält vid flera tillfällen, särskilt i nedförsbacke. I blött stenskravel, på sluttande myr, i lera, på gräs och på spång.

Är det just den här modellen, finns det bättre? Jag har varit extremt bortskämd med det fantastiska greppet på mina Crispi Ranger, som aldrig någonsin blir hala! Men hade förväntat mig mer av ett par löpardojjor gjorda för terräng(?).

I övrigt funkar den här modellen väldigt bra på mina breda Kalle Anka-fötter, och jag är överlag nöjd. De är ett solklart alternativ till låga kängor vid kortare turer med torkningsmöjligheter - men det där med torkningsmöjligheter kan egentligen kvitta. Jag tycker inte materialet blev något särskilt drypande vått ens efter att jag trampat ner mig. Kängor kan samla på sig mycket mer vätska under en vecka. Skillnaden är som sagt att jag inte blir kall i kängor (av läder) ens om de är blöta.

För att verkligen kunna se dem som ett alternativ under längre turer behöver jag hitta en lösning på problemet med kyla. Byta strumpor oftare kanske kan vara en idé. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-09-25 06:25   kjpil
Hej, kylan fixar du med goretexstrumpor alt neoprenstrumor. Båda varianter kommer då va blöta efter ett tag, men vattnet värms av fötterna och det sker inte så stort vattenutbyte i strumporna. Alternativt kan du ha ett par torra strumpor och goretexstrumpor till raster/läger när du inte rör dig eller producerar värme, som då får va torra
 
Svar 2023-09-25 22:17   Elvah
Ja, min erfarenhet av goretexstrumpor är att det blir blött - och att de dessutom är skitsvåra att vrida ur och torka när de väl blivit blöta. Dessutom sitter de ju inte så himla skönt. Då tror jag mer på att dra på torrt till rast. Vilket dock inte funkar i ösregn.

Jag är överlag jättedålig på det där att ta av skorna under dagen. Möjligen under en timslång lunchrast. Men inte om det regnar.
 
2023-09-25 09:16   Thomas Lummi
Intressant. Problemet med goretex är att vattnet som kommer in i skon inte försvinner på annat sätt än att fotens värmeavgivning värmer upp vattnet som på så sätt långsamt avdunstar. På sikt blir foten kall, om man fortsätter att dränka skorna, inte nödvändigtvis över kanten så det kommer in mer vatten.
Jag gick förra året i vanliga fritidsskor i blöt myrmark, och fötterna blev blöta och kalla, men jag frös inte om fötterna.
Jag föredrar lätta kängor som ger stöd. Har hittat ett par Keen, med goretex, som jag hade i Sarek i år. Mycket nöjd...än så länge.
Avslutningsvis tänkte jag säga att löparskor med goretex går bort för mig...pga att vattnet i skon måste dunstas bort. Utan goretex så trampar man ur vattnet på 15 sek när man går/springer.
 
Svar 2023-09-25 22:25   Elvah
Jag blir nyfiken, varför går löparskor med goretex bort för dig, när du använder dina lätta Keen och tycker de funkar?

För min del så ser jag de här löparskorna till ett jättebra alternativ till just lätta kängor. Jag har ett par väldigt lätta Salomonkängor i textil som snart gett upp. Jag har ofta haft dem på dagsturer. De är ju något mer vadderade än löparskor, men jag tycker de kyler lika illa när yttertextilen blir blöt.

Antingen skulle jag köpt några nya liknande, eller gtx-mid-löparskorna, och det blev alltså löparskorna för min del. Ser ingen anledning att skaffa nya textilkängor. Men läder känns ju som en nyckel för att slippa frysa. Undrar om det finns läderlöparskor..?
 
Svar 2023-09-25 22:31   Thomas Lummi
Med löparskor trampar jag ned hela skon i det blöta. Det gör jag inte med kängor.
 
2023-09-25 22:29   vadior
Grejen med lätta skor utom att det är just lätt är att man slipper byta om vid vad. Det är bara att acceptera att fötterna bli blöta i stort sätt hela tiden. Man skyddar sig mot kylan med strumpor i neopren, på samma sätt som man gör vid kala bad eller paddling i kallt vatten.
Jag har gått de senaste 3-4 år i lätta joggingskor och i år i barfotaskor, oledad i alla terräng både i fjällen och på låglandet. Viktigaste är grepp samt vattendränering dvs meshskor utan vaddering och utan membran.
 
Svar 2023-09-25 22:40   Elvah
Ja det tål att funderas på. Jag tycker fötterna behöver skyddas mot väta om inte annat för att hålla dem hela.
 
Svar 2023-09-26 09:45   vadior
Hela från vad? Skav? Lätta skor som följer fotrörelsen ger inga skav. Däremot stumma skor gör det. Men det måste testas först annars bli diskussionen meningslös.
 
Svar 2023-09-26 20:30   Elvah
Jag menar att blöta fötter lätt skavs sönder och att det är prio att hålla fötterna torra.
 
2023-09-25 22:59   fowwe
Intressant med erfarenheter från en som inte redan är "frälst", tack Hanna! Även jag har lekt med tanken på lättare skor och utrustning, men inte riktigt vågat. Och jag blir inte övertygad av detta, ha ha.
 
Svar 2023-09-26 20:34   Elvah
Absolut inte frälst, men med insikten att ett lättviktsvandrarargument berör oss alla förr eller senare: en dag klarar kroppen mindre, och då kan det vara enda sättet att kunna fortsätta. Därför är det värt att experimenteras med.
 
2023-09-29 05:02   Lessin
Jag fattar att kylan kan bli ett problem, speciellt om det regnar mycket så att jag inte kan välja blöthet genom vägval. Kanske bara är jag som inte har så starka fötter ännu men jag tycker blockterräng är skitjobbigt i mjuka skor. Gick genom Unna Vistasvagge i ett par Altra. Kängorna åkte på efter någon km och jag gick faktiskt snabbare som ett resultat av bytet. Inte så mycket fotledsstöd som styvhet i sulan tror jag. Vad tänker du om det?
 
Svar 2023-09-29 05:54   Thomas Lummi
Det är enda anledningen till att jag har kängor och inte löparskor på vandringen. Mjuk sula, stabilitet och skydd för fotled. Saker att beakta till fördel för kängor.
 
Svar 2023-09-29 20:45   Elvah
Jag har inte använt dem tillräckligt länge i blockterräng för att kunna säga det. Inte heller bar jag så tung packning att fötterna blev trötta. I det lilla i stenskravel så led jag inte av mjuk sula, utan det var i så fall själva greppet på blöt sten som var sämre, i just det här fallet.
Skydd för vristen saknar jag dock i den sortens terräng! Alltså inte stödet, utan SKYDD mot riv-, slå- och kläm- som kan behövas bland sten.
 
Svar 2023-09-30 23:05   Lessin
Ja, jag har tänkt flera gånger på att fotknölarna är exponerade men faktiskt aldrig haft problem med just den delen. Funderar på ett par Softstar Switchback för att få lite styvare sula men de är så jädra dyra att importera…:
 
Svar 2023-10-01 09:39   Elvah
Dessa mid går upp över fotknölarna i alla fall, men jag kan önska ytterligare höjd i riktiga stenpartier.

De du kikar på är ju en annan sorts sko utan de fördelar som jag ser med löparskorna: drop samt dämpning, som gynnar en joggig, knävänlig tågångstil. Men de skulle behöva vara gjorda i tunn läder, och ha en något mer grovmönstrad yttersula.
 
Svar 2023-10-01 11:03   Lessin
Nä, precis. De klassas ju av många som barfotaskor även fast de har lite mer dämpning. Jag gillar känslan men saknar liter bredd i de barfotaskor jag har nu. Aja, kanske är en dålig idé på fjällvandring - speciellt om man slarvar med formen så känns det snabbt i knäna. Gå i asfaltsdjungel är inte så kul.
 

Läs mer i bloggen

Lockad av The Dark Side (del 1: ett behagligt vägval)

Idén om en färd till skuggsidan av månen hade etsat sig fast. Kärlek och skräck. Jag hade inget annat val än att ta mig an den mest frestande och skrämmande vandring: The Dark Side. Men ett behagligt vägval hotade förstöra planerna.

Det gick att stå ut medan jag var i rörelse, men så fort jag stannade kom de fram från sitt gömställe, i lä bakom ryggsäcken där de åkte snålskjuts uppe i passet, och gick till attack. Jag åt en bar gående.

Fjällvandring? En begreppsdiskussion

Fjällvandring kan innebära väldigt olika saker och jag kan sakna ett begrepp för den form som jag själv utövar. Att vi associerar väldigt olika saker med fjällvandring blir tydligt ibland i mötet med nya bekantskaper:

Tvätta strumpor vid Rovdjurstorget

Tvätta strumpor vid Rovdjurstorget. Sådant där som man gör. Jag har 1500 bilder att gå igenom och av alla är det denna enkla som jag inte kan släppa. I was there. För en vecka sedan. I hjärtat av Rapadalen. Jag tog mig genom en mycket strid glaciärjokk. Jag såg en björn. Och jag tvättade strumpor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.