Vin på älggräs?

Jag hittade ett recept på älggrässaft, och på en älggräsparfait. Det tänkte jag testa till sommaren, då jag gillar smaken av älggräs. Men är det någon som testat att göra vin på älggräs? Det borde funka att göra efter samma recept som flädervin...? Någon som vet`?
 
Kan tyvärr inget om att göra vin men skulle vara kul att få recepten på dom andra älgräsdryckerna.

Daniel
 
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat

Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.

Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!
 
För femte gången kan jag citera något ur boken ”KAN MAN ÄTA SÅNT ??” av Inger Ingmanson, från Rabe’n & Sjögren ISBN 91 29 55661 9. Där finns mycket kul att läsa och prova för den intresserade. Min bok är från 1986, andra upplagan andra tryckningen sjuttonde tusendet, och första tryckningen var troligen 1978, så boken börjar nog bli hårdvaluta.


Om älgörtsvin står det dock bara ”På en del håll, uppges det har man kryddat portvin med älggräs. Likaså har jag funnit uppgifter på att det ska gå att jäsa vin på blommorna”.

Per
 
Älggräs

Ok, då testar jag att göra på älggräs, med ett fläderblomsvin-recept. Återkommer med resultat framåt hösten!
 
Det enda jag vet om älggräs är att det innehåller salicylsyra. Nu vet jag inget om mängder, men det är väl inte helt nyttigt att proppa i sig för mycket salicylsyra?
 
Salicylsyra

Nu handlar det ju inte om att proppa i sig några mängder heller. Det är ju som alltid en dosfråga. Eftersom man kan dricka te på älggräs och även koka saft på det, så borde det inte vara någon skillnad att göra vin på det. Men du har rätt i att stora mängder salicylsyra är skadligt, dels påverkar det blodplättarna så att man blir mera lättblödande, dessutom skadar det magslemhinnan, vilket kan leda till magsår i värsta fall. Och stora doser under längre tid kan skada njurarna. Men ifall detta hade varit en betydande risk vid "normalt" bruk av älggräs, borde denna växt varit ansedd som giftig, och inte förekommit olika böcker om örter och ätliga växter i naturen.

/Maria.
 
Jag har haft älggräs som krydda i maten, smakade som basilika har jag för mig. Citronparfait med basilika är uppfriskande och gott, så varför inte älggräsparfait? Berätta gärna om resultatet.
Jag tror inte man får i sig salicylsyra i farliga mängder om man dricker te eller smaksätter maten. Man kan dock vara allergisk/överkänslig mot salicylsyra och då kanske man ska låta bli det helt.
 
Problemet är väl inte älggräset ensamt, men man kan ju tänka sig att den som dricker för mycket älggräsvin dagen efter käkar magnecyl...:)

Jag menade alltså inte att det skulle vara skadligt att dricka något gjort på älggräs, men att det är viktigt att vara medveten om att det innehåller salicylsyra så att man inte kombinerar det med andra salicylsyrepreparat.

Googlar man på älggräs hittar man inte heller mycket om att det använts som livsmedel utan om att det används som naturmedicin och smaksättare.
 
Älggräs har högst koncentration av salicylsyra i blad och stamdelarna, medan blomställningarna har en mycket lägre koncentration. Så om man ska använda det som kur mot huvudvärk och feber skall man använda bladen och stammen, inte blommorna. Således bör drickandet av älggrässaft inte vara någon större fara. Man behöver ju inte dricka litervis dagligen t ex. :)

Vad jag har hört så ska det gå utmärkt att göra älggräsvin precis som man gör flädervin. Jag har dock aldrig provat, men jag kan tänka mig att det funkar riktigt bra.
 
mariaa; sa:
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat

Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.

Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!
Jag kanske är ute och cycklar men hur mycket vatten ska man ha?

/mattias
 
Är man orolig för vad man får i sig kan man ju kolla upp hur vanliga livsmedel som ex socker och margarin framställs. Titt som tätt hittar de kemikalier i livsmedel som benzen och annat skit.

Vad jag minns är där mest salicylsyra i blommorna därefter i blad och rotskott. Om man mosar blad/blommor luktar det som tuggummit Jeenka. Förövrigt är te på blommor och blad gott.

/mattias
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
idamartinssons Vin till gryta! Friluftsmat 36
JohnnyL Frysa vin? Friluftsmat 9
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
flamma Whiskey/Cognac/Vin mm.mm Friluftsmat 49
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 26
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Brune Äta kiwi med skalet på? Friluftsmat 20
oppochut Festmat på tur Friluftsmat 0
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
zeppelingirl baka på spritkök Friluftsmat 9

Liknande trådar

Logga in