Potatisgratäng på spis?

Hej!

Jag ska upp till Lappjordhytta till midsommar och är sugen på potatisgratäng. Finns det någon som har tips på hur jag ska gå tillväga? Har tillgång till hasspis men ingen ugn.
 
Sån hade jag till Trangian för länge sedan. Tror det var Trangias egen tillverkning, men kan minnas fel. Brukade baka bröd i den. Senare hade jag den på båten och gjorde just potatisgratänger och Janssons på gas/fotogenlåga. Håller med om att det funkar bra. Nån brun yta blir det dock inte, men allting annat är som det ska.
 
Ha ha! På omnias egna bilder är brödet minsann brunt och fint!
https://omniasweden.com/wp-content/uploads/2019/04/omnia-galler-300x300.jpg
Kan inte tänka mig att ugnen förbättrats så mycket. Den ser precis ut som min gamla.

Kan tala om att en sån där sprider avund i lägret. Vistades en längre tid på Gotska Sandön och hade fixat så jag fick låna jordkällare och kunde beställa mat från Fårö som fraktades ut (gratis!) med KA. Gissa om man fick sura blickar när man satt där och grillade lammkoletter samtidigt som potatisgratängen med ost och självplockad timjan puttrade i "ugnen" och spred ljuva dofter. Var nog en och annan som satt det frystorkade i halsen. :cool:
 
Lite mer omständig variant:

Skiva och koka potatis halvmjuk i mjölk. Varva potatisen (och mjölken) med lök och ost i en gjutjärnspanna. Salta o peppra. På med smör, grädde, ost i valfri mängd. Koka ihop på spisen med folielock. Lite vitlök skadar aldrig.

Enklare variant:

Köp färdig potatisgratäng på närmsta livsmedelsbutik. Häll i gjutjärnssstekpanna o koka ihop under lock.

Fältmässig variant:

Om du ska vara ute i fält o bara har trangiakök så antar jag att skivad torkad potatis som är förkokad, gräddpulver, vitlök, torkad ost kan funka i en trangiakastrull. Blötlägg, koka några minuter o låt sedan stå o mysa en stund så borde det bli gratängliknande.....
 
Restaurang

Om jag fattat det rätt så kokar man skivad potatis i grädde på restaurangerna och sedan slevar man upp i en form när man får en beställning bara för att få ytan. Så kan man tänka sig utan gratengyta ärdet enkelt annars köp en handbrännare som används till lödning och creambryle.
 
Om jag fattat det rätt så kokar man skivad potatis i grädde på restaurangerna och sedan slevar man upp i en form när man får en beställning bara för att få ytan.
Japp stämmer fast jag gjorde på gräddmjölk, bara grädde tycker jag blir väldigt fet särskilt när man gratinerar med ost på (och jag gillar fet mat... till en viss gräns) Brukar göra så hemma också
 
I nån av de friluftskokböcker jag har finns recept på potatisgratäng lagad på Trangia har jag för mig. Det enda "problemet" är ju att man inte får ytan, men hur mycket av en gratäng är yta?
 
De kan ju ha förberett en gratäng. Och så finns ju förrätter att fördriva tiden med medans man väntar.

Och du menar att du inte känner någon skillnad på potatisgratäng och stuvad potatis? För det är stuvad potatis som beskrivs ovan.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
petratetra Potatisgratäng på Trangia - MUMS!!! Friluftsmat 6
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 26
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Brune Äta kiwi med skalet på? Friluftsmat 20
oppochut Festmat på tur Friluftsmat 0
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
zeppelingirl baka på spritkök Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
niklaz Mer protein och mindre kolhydrater på tur? Friluftsmat 13
UnderEnTarp Hållbarhet på ölkorv kontra vild chips? Friluftsmat 2
arjaeli Trött på frystorkat Friluftsmat 9
Arctic Fox Lunch på vinter turer? Friluftsmat 28
lleberg Bröd på vintertur? Friluftsmat 20

Liknande trådar

Logga in